:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Algemeen >> NIEUWE MEDEWERKER OLIVIER VAN PUYVELDE
NIEUWE MEDEWERKER OLIVIER VAN PUYVELDE
Type: Algemeen - Datum: 2011-08-16 - Geplaatst door: Werner
Wie ben je? Stel jezelf kort voor.
Mijn naam is Olivier, ik ben 35 jaar jong en woonachtig te Burcht. Ik werk als vertegenwoordiger voor de regio Antwerpen-Limburg bij een grote internationale groothandel in vloer- en wandtegels die in Brugge gevestigd is. In mijn vrije tijd kijk ik uiteraard erg graag films thuis of breng ik een bezoekje aan de bioscoop of een filmfestival. Muziek en avontuurlijk reizen zijn nog twee grote passies van mij; ik ben regelmatig terug te vinden op concerten en muziekfestivals en heb al heel wat landen bezocht op verschillende continenten. Zo heb ik onder andere twee jaar lang met de rugzak in Azië rondgetrokken.

Vanwaar komt je interesse voor films?
Ik ben al sinds mijn jeugd gefascineerd door het medium film. De combinatie van beeld en geluid is voor mij persoonlijk de beste en sterkste manier om een boodschap of emotie over te brengen. Boeken lezen heeft me dan ook nooit echt geïnteresseerd. Gek genoeg ben ik de enige echte movie buff in mijn familie. Mijn passie voor film is me dus zeker niet van thuis uit met de paplepel ingegeven. Ik heb wel veel vrienden die graag eens een filmpje kijken, maar dat is nog altijd iets anders dan er een passie voor hebben. Ik ben dan ook regelmatig te spotten op forums en nieuwsgroepen waar veel mensen met een passie voor films zitten. Ik lees ook veel filmbesprekingen online en volg de nieuwe releases op de voet.

Hoe groot is je verzameling?
Momenteel heb ik ongeveer 1200 originele films in mijn wandkasten staan. Het gros daarvan bestaat nog uit dvd’s aangezien ik maar zeer recent de overstap naar high definition en Blu-ray heb gemaakt. Ik ben geen early adopter en ben in de eerste plaats nog altijd een liefhebber van FILM en niet van technologie, maar toen ik het verschil zag qua beeld en geluid ben ik toch overstag gegaan voor Blu-ray. Al mijn dvd’s gaan double dippen ben ik echter niet van plan.

Wat is je favoriete film aller tijden en waarom?
Het is voor mij haast onmogelijk om één film als favoriet allertijden te bestempelen. Mijn filmsmaak en filmkennis evolueren immers constant. Wat ik wel kan zeggen is dat ik de films van de volgende regisseurs zeer goed kan appreciëren : Sergio Leone, Stanley Kubrick, Susanne Bier, Darren Aronofsky, Christopher Nolan, Zhang Yimou, Hayao Miyazaki en Shane Meadows. Enkele films waar ik geen genoeg van kan krijgen zijn Baraka, Once Upon A Time In The West, Fight Club, Eyes Wide Shut en The Good, The Bad And The Ugly. Ik hou ook wel van de betere series zoals Six Feet Under, Firefly, The Shield en Breaking Bad om er maar enkele op te noemen.

Wat is het pronkstuk van je verzameling?
Ik koop niet bewust films in speciale uitgaves zoals bijv. steelbooks of ultimate editions. Ik ben hoofdzakelijk geïnteresseerd in de film zelf, niet in de verpakking of het beperkte aantal exemplaren dat er van de film verschenen is. Wat ik wel belangrijk vind is de beeld- en geluidskwaliteit en om die reden importeer ik regelmatig een film uit het buitenland. Een echt pronkstuk heb ik met andere woorden niet in mijn collectie, maar ik ben bijv. wel blij dat de Blu-rayversies van Band Of Brothers, Once Upon A Time In The West en Baraka van een duizelingwekkend hoge kwaliteit zijn en een hele nieuwe dimensie geven aan de kijkervaring ervan.

Wat is je vroegste herinnering die je hebt aan cinema?
Dat moet de eerste Star Wars Trilogie in de bioscoop zijn geweest. Als jongetje was ik daar al helemaal weg van en nu nog steeds.

Heb je ooit al bekende filmpersonaliteiten ontmoet?
Neen, en eigenlijk interesseert me dat ook niet echt. Ik ben niet bepaald het type om aan te gaan schuiven voor een foto en handtekening van bijv. Daniel Radcliffe als die in het land zou zijn om de Harry Potter-reeks te promoten. Als Jennifer Connelly of Natalie Portman echter zin zouden hebben om samen eens op stap te gaan, dan mogen ze mij altijd bellen ;-)

Waar erger je op HT-technisch vlak het meest aan?
Dat je woonkamer na een tijd een doolhof van kabels dreigt te worden. Dat probeer ik op de meest creatieve manieren te voorkomen. Dat er een nieuw drager zoals Blu-ray uitkomt en de filmuitgeverijen in vele gevallen geen optimaal gebruik maken van de mogelijkheden ervan.

Wat was je grootste miskoop ooit?
De term "miskoop" bestaat niet in mijn woordenboek. Soms koop ik wel eens een film op het goede gevoel of naar aanleiding van een lovende recensie. Als die film dan tegen blijkt te vallen dan doe ik het schijfje graag cadeau aan een vriend of familielid of ruil ik het op een forum. Ik doe een film nooit na één kijkbeurt van de hand want sommige films leer je pas echt appreciëren na meerdere kijkbeurten. Dat is met muziek net hetzelfde.

Als we je moeten straffen, welke film moeten we je dan verplicht laten bekijken?
Ik ben echt geen liefhebber van rom-coms, platvloerse komedies of oppervlakkige actiefilms met bordkartonnen personages en een overdosis van special effects. Geef mij maar een film die me emotioneel echt kan raken, me op het puntje van mijn stoel kan laten balanceren door het hoge suspensegehalte of iets kan bijleren. Mijn geliefkoosde filmgenres zijn documentaire, horror, arthouse en western.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Miami Vice van regisseur Michael Mann is een film die ik elke week in mijn Blu-rayspeler zou kunnen duwen maar dat vind ik dan ook een geweldige, ondergewaardeerde film. The Big Lebowski is er ook zo eentje die ik elk jaar opnieuw kan bekijken zonder dat hij begint te vervelen. Disney-klassiekers doen het ook altijd goed, zeker nu ik een dochtertje heb van bijna twee jaar oud.

Wat is je favoriete acteur/actrice? Minst favoriete acteur/actrice, en waarom?
Ik heb een zwak voor karakteracteurs en –actrices. Klasbakken die enkel via hun expressies een verhaal kunnen vertellen zonder één dialoog te moeten spuien. Acteurs en actrices die zich niet beperken tot stereotiepe rollen en die durven verrassen door hun gedurfde keuzes. In de categorie acteurs geniet ik van Jack Nicholson, Clint Eastwood, Ryan Gosling, Edward Norton en Colin Farell om er enkele te noemen. In de categorie actrices zijn dat Kate Winslet, Natalie Portman, Jennifer Connelly en Naomi Watts.

Wat is je favoriete televisieprogramma?
Ik heb geen favoriete televisieprogramma omwille van de eenvoudige reden dat ik ook niet over kabeltelevisie beschik. Ik heb niet het gevoel dat ik daardoor wat mis. Ik gebruik mijn Full HD-televisie enkel voor film.

De tv-knop gaat onverbiddelijk af bij?
Realityshows of kookprogramma’s zouden mij totaal niet kunnen boeien, maar nogmaals: Ik heb geen kabeltelevisie dus heb er ook geen last van.

Welke rol zou je zelf graag gespeeld hebben?
De rol van Charles Bronson in Once Upon A Time In The West
De rol van Clint Eastwood in The Good, The Bad And The Ugly
Een gastrolletje in de serie Firefly
… en als ik een vrouw was geweest : de rol van Sigourney Weaver als Ellen Ripley in de Alien-franchise.

Waar gaat je muzikale voorkeur naar uit?
Ik pin me absoluut niet vast op één muziekgenre, ik kan er net van genieten om nieuwe muziekstijlen te leren kennen. De muziek waar ik naar luister hangt ook af van de gemoedstoestand waar ik me in bevind. Ik kan helemaal wegdromen met een goed glas wijn in de hand en met een jazz-cd van bijv. Melody Gardot of de hemelse stem van Loreena McKennitt op de achtergrond. Ik kan echter net zo goed uit de bol gaan op een metalconcert of één of ander outdoor muziekfestival.