:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Algemeen >> WIJ BEGINNEN ERAAN...
WIJ BEGINNEN ERAAN...
Type: Algemeen - Datum: 2008-06-12 - Geplaatst door: Werner

WE STOPPEN ERMEE...
Nee wacht! Da's fout. De juiste titel moet zijn "We beginnen eraan"... Na tien jaar en meer dan 4000 dvd-besprekingen zetten we vandaag op DVD Info onze eerste bescheiden stap in high definition-land. Na veel trekken en sleuren, oneindig durende redactionele twisten tussen de aanhangers van het HD-dvd-kamp en Blu-rayadepten, uitmondend in enorme hoeveelheid uitgeslagen tanden en gemorste koffie, is de kogel door de kerk: vanaf vandaag vindt u de eerste Blu-raybespreking in onze kolommen, hopelijk de eerste in een lange, lange rij.

Onze hoofdredacteur-voor-het-leven, Serge, bestookt ons nu al maanden met mailtjes dat DVD Info de stap zal moeten zetten naar de nieuwe formaten om onszelf in de toekomst nuttig te blijven maken (wat wel waar is als je er over begint na te denken), en zie daar, zijn smeekbeden zijn verhoord. Door het einde van de formatenoorlog zijn de prijzen voor fatsoenlijke spelers plots een flink stuk gezakt. De laatste weken zijn de updates niet altijd even frequent geweest, maar we zijn achter de schermen druk bezig geweest om alles op één lijn te krijgen. Er moesten nog een paar kleine probleempjes aangepast worden, zoals de interne software van de console waar wij onze besprekingen op het systeem invoeren, die vanaf nu ook Blu-ray en bijhorende accessoires (de nieuwe beeldformaten, het nieuwe geluidsformaat...) zal  bevatten. Als de server de eerste achtenveertig uren niet crasht, zou het gelukt moeten zijn en onder die randvoorwaarde wil ik graag Hans bedanken voor het ultrasnelle programmeerwerk. Mocht alles toch nog mis gaan, vervang dan "bedanken" door "diepe hoon" en "plaatsvervangende schaamte". Zijn er nog een paar kinderziektes, dan wordt de kwalificatie "nog steeds plaatsvervangende schaamte, maar minder". Screenshots zal u nog even moeten missen; de kost van een Blu-rayspeler én een Blu-raydrive voor in de laptop, samen met misschien een nieuwe laptop... het is iets waar ons geld producerende ezeltje problemen mee heeft. Het arme dier ligt in zijn stalletje te rusten na een aanval van iets wat op de Aziatische griep lijkt. Maar het is aan de beterhand: vroeg of laat innoveren we toch weer, en zal u op DVD Info hier en daar nog wel een paar technische fine-tunings opmerken. Maar de grote stap is gezet: vanaf nu kunnen we u, trouwe filmkijker, ook informeren over de technische kant van het nieuwe mediaformaat.

"Waarom heeft het zo lang geduurd?", hoor ik u vragen. Het kan misschien als hetzelfde flauwe en afgezaagde verhaal klinken, maar omdat wij nog altijd in wezen een groepje liefhebbers zijn die na de werkuren - die de meesten beschouwen als normaal - al onze vrije tijd in onze hobby stoppen, kunnen we niet even een paar honderd euro per redactielid neervorken voor een Blu-rayspeler. Af en toe biedt een filmmaatschappij al eens een gratis viewing van een schijfje aan, maar een sponsor uit de electronicasector die bij wijze van vervroegd of verlaat Sinterklaasgeschenk een Blu-rayspeler in onze schoen komt stoppen, hebben we wonder boven wonder niet gevonden. Geïnteresseerde firma's mogen natuurlijk altijd een mailtje sturen. We hebben altijd vooropgesteld, opdat niet één persoon alle Blu-raylast zou hoeven te dragen, dat er minstens drie redacteurs high definition-proof moeten zijn. Vandaag zijn we met vier, met een vijfde hangende. Daarbij zijn er nog andere redactieleden die toch ook vroeg of laat, willen of niet, eens op een mooie morgen een Blu-rayspeler op hun dorpel zullen zien staan. Let the games begin.

Uiteraard hebben we om dezelfde reden ook even moeten wachten tot de formatenoorlog uitgeraasd was. En zonder daarmee iemand met de vinger te willen wijzen, het moge nu duidelijk zijn dat wie nu nog gelooft in HD-dvd als het formaat van de toekomst met alle respect een kip zonder kop is. We gaan de discussie over wat technisch het beste is of was niet opnieuw voeren, daar zijn talrijke fora voor en al wie daar zijn zegje wilde doen heeft dat kunnen doen. Nadat één welbepaalde grote filmmaatschappij zich exclusief aan één formaat had verbonden, was de beslissende slag gevoerd, de oorlog over, de bijl van de guillotine neergevallen. Het wordt Blu-ray. Punt.


Wat we wel even willen stellen is dat we onze core business niet opzij gaan schuiven. We zullen zeker niet beginnen beknibbelen op het aantal dvd-besprekingen. Het oude formaat is zeker nog niet dood en de inburgeringsgraad is nu quasi totaal geworden, ten nadele van de oude VHS-recorder. Eigenlijk ben ik een beetje opgewonden dat we terug naar de roots van onze pioniersdagen gaan, waarbij dvd en al wat er mee te maken had ook allemaal nieuw voor ons was en we onze informatie vooral in  Amerikaanse vakbladen vonden. We voelen ons allemaal verjongd en dynamischer dan ooit. We hebben van de ketel met toverdrank van Panoramix gedronken en wij gaan onze schouders zetten onder de promotie van het nieuwe formaat bij de filmliefhebbers. Maar Blu-ray, vers in de pampers, is het tweede kindje in het gezinnetje, het eerste kindje, grote broer dvd, eist nog altijd meer aandacht op,en die zit in zijn puberjaren. Eén van onze doelen zal ook zijn om te trachten vergelijkende studies te maken tussen een welbepaalde Blu-raytitel en zijn dvd-tegenhanger.


Zo, da's weer van mijn lever. Tot binnen vijf jaar, wanneer Blu-ray zal worden uitgerangeerd door nóg een nieuwer formaat, de SMBARAGMN-DVD (Super Multi Blue And Red And Green Microscopic Nanotechnology DVD), waarbij een schijfje zo groot als een pink alle afleveringen van Dallas én Dynasty zal bevatten in Dolby Turbo Diesel Digital Surround 9.3,  met een beeldscherpte waarbij alleen honden op een plasmascherm van 103 inch nog compressieproblemen zullen kunnen zien.