:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Achtergrond >> EEN TERUGBLIK OP 2007
EEN TERUGBLIK OP 2007
Type: Achtergrond - Datum: 2008-01-09 - Geplaatst door: Serge

2007 was geen uitmuntend jaar wat films betreft, maar tussen het kaf zat er genoeg koren om me gedurende uren, nee, dagen zoet te houden. Mijn impressie van het jaar is er dan ook geen van een globale trend maar een die gekruid wordt met uitschieters die ook binnen tien of twintig jaar in mijn hoofd nog onlosmakelijk met 2007 gelinkt zullen zijn. Wat volgt is dan ook het kruim van de voorbije jaargang, gevolgd door een voorzichtige vooruitblik naar wat voor lekkers er in 2008 zal volgen.

7 bioscoopfilms uit 2007 om te koesteren:

Ratatouille
Een verrukkelijke ode aan voedsel, het Bourgondische leven, Parijs, de liefde en zoveel meer. Zoals criticus Anton Ego zich voelt aan het eind van de prent wanneer hij slurpt van rat Rémy’s ratatouille, zo voelde ik me bij het bekijken van deze film.

Das Leben der Anderen
De Duitse film maakt sinds de millenniumwende een creatieve renaissance door met als voorlopig hoogtepunt deze intelligente thriller over het leven van een Stasi-spion in de DDR van de jaren tachtig. De zoektocht naar een goed einde is er wat teveel aan, maar voor het overige is Das Leben der Anderen een triomf.

Hairspray
Wie had ooit gedacht dat een musicalversie van een John Watersfilm dé feelgoodcinema van het jaar zou opleveren? De jaren zestig komen kauwgommend tot leven in aanstekelijke songs en kleurrijke personages.

American Gangster
Soms moet een film niet meer zijn dat een interessant verhaal dat goed verteld wordt. American Gangster is zo een film: een epische update van het gangstergenre die entertaint, de hersenen aan het werk zet en tjokvol goede acteurs zit.

The Last King of Scotland
Kevin McDonald maakt heel andere films dan zijn grootvader Emeric Pressburger, maar hij is aardig op weg een even indrukwekkend résumé op te bouwen. Deze film bruist van de dynamiek, bevat enkele van de meest angstaanjagende scènes van het jaar en heeft een fenomenale Forest Whitaker als ankerpunt.

Letters from Iwo Jima
Die Clint Eastwood toch. Na het falen van het Amerikaanse luik van zijn oorlogsduet levert hij zijn beste film sinds Unforgiven af met deze ingetogen ode aan de Japanse opofferingen in de Tweede Wereldoorlog. Indrukwekkend en beklijvend.

Michael Clayton
De eerste twintig minuten van de film haak je bijna af, maar als je op de tanden bijt ben je dolblij dat je hebt volgehouden, want je krijgt een ijzersterk moreel drama voorgeschoteld door Tony Gilroy dat herinneringen oproept aan Sidney Lumets beste werk en dat George Clooney toelaat zijn beste prestatie ooit neer te zetten.

7 dvd’s uit 2007 om dankbaar voor te zijn:

Blade Runner – The Ultimate Edition
We dachten dat het er nooit meer van ging komen, maar Ridley Scotts meest invloedrijke prent krijgt dan toch de dvd-release die zij verdient. Verspreid over vijf discs krijg je àlle versies van de film en uren inzichtelijke toelichting. De beste dvd-release ooit? Ja!

When The Levees Broke
Geen film raakte mij emotioneel meer in 2007 dan Spike Lees hartverscheurende vier uur durende documentaire over de invloed van de verwoestende orkaan Katrina op de zwarte en arme bevolking van New Orleans. Het is een film vol woede, maar ook eentje die hoop biedt en die nergens beter tot zijn recht komt dan op dvd.

Zwartboek
Niet alleen een terugkeer naar grootse vorm voor Paul Verhoeven, maar ook een uitmuntend voorbeeld van hoe de release van een Nederlandse film op dvd niet onder hoeft te doen voor zijn Hollywoodbroertjes.

Northern Exposure & Deadwood
Dvd bleef ook in 2007 het uitverkoren medium om tv-series te ontdekken en te herontdekken. Northern Exposure kende dit jaar de release van zijn beste seizoenen, Deadwood zette zijn claim als beste reeks van het nieuwe millennium kracht bij met een prima laatste seizoen.

A Prairie Home Companion
Eind 2006 namen we afscheid van een van de groten, Robert Altman, maar pas dit jaar konden we het rouwproces afronden dankzij deze dvd die niet bulkt van de extra’s, maar een film bevat die geen waardiger afscheid voor een groot filmer had kunnen wezen.

Johnny Got His Gun
Je hebt zo van die films die je al jaren zoekt en waarvan je een gat in de lucht springt als je ze op de kop kan tikken. Het handvol beelden uit Metallica’s videoclip voor One vormt een sterke, wrange prent die ik hoop ieder jaar weer in mijn dvd-speler te steken.

Bram Stoker’s Dracula
De film heeft de tand des tijds niet zo goed doorstaan als ik had gehoopt, maar Francis Coppola’s vampierenepos kreeg wel een van de betere, meest doordachte special editions van het jaar. Een uitgave om op te proosten, zij het met wijn of bloed.

8 dingen om naar uit te kijken in 2008:

Een einde aan de formatoorlog
Wishful thinking? Misschien. Maar naarmate meer data binnenstroomt over de verkoop van Blu-Ray en HD-dvd zouden we ten minste een kijk moeten krijgen op wie de overhand haalt, want deze oorlog doet de business bepaald geen goed.

Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street
Tim Burton. Johnny Depp. Gotische horror. En het is een musical. Mijn anticipatie is nu al zo hoog dat ik met heel mijn hart hoop dat ik niet teleurgesteld zal worden in wat wel eens dé prent van 2008 zou kunnen zijn.

No Country for Old Men
Of wordt dit de prent van 2008? De Coens grossieren nu al in prijzen voor wat hun beste film sinds Fargo wordt genoemd.

Een goede deal voor de Hollywoodscenaristen
De filmindustrie is gebaat met een eerlijke verloning voor de scenaristen. Hoe meer ze beloond worden voor hun harde, moeilijke, creatieve werk hoe beter. Maar misschien wordt dat allemaal irrelevant wanneer ook de acteurs beginnen staken als hun CAO in juni heronderhandeld moet worden.

De vijfduizendste bespreking op Dvd Info
Ok, we zullen eerst nummer vierduizend moeten halen, maar die zit er aan te komen. En ik en mijn collega’s zullen ons uiterste best doen om op een jaar tijd daar nog eens duizend visies bij te doen. En als het dit jaar niet lukt, dan hebben we nog altijd 2009.

There Will Be Blood
Als we zijn bizarre uitstapje met Adam Sandler even buiten beschouwing laten, hebben we al acht jaar geen nieuwe film meer gekregen van wonderkind P.T. Anderson. Als de film nog maar half zo goed is als ik hoop, wordt dit een klassieker.

Kwaliteitsvolle Vlaamse films
De Vlaamse film deed het commercieel goed in 2007, maar de kwaliteit van het product liet vaak wat te wensen over. Ik hoop dus niet alleen dat in 2008 nog meer mensen naar de bioscoop gaan om een Vlaamse prent te zien, maar dat ze eindelijk nog eens een productie met internationale klasse voorgeschoteld zullen krijgen.

Kwaliteitsvol drama van eigen bodem op tv
Een goede raad aan alle tv-managers: gooi de policiers overboord, hou je ver van telenovella’s, creëer gráppige, níeuwe comedy’s en verzin eens een prestigereeks die níet de soapachtige ups en downs van een familie in een ‘vul zelf in’-bedrijf vertelt. Vlaanderen verdient even goede tv-producties als de buitenlandse meesterwerkjes die ons op dvd overspoelen.

Pagina: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6

Andere artikels van hetzelfde type