:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Achtergrond >> DE FOTOGRAFIE VAN SEVEN, MEESTERLIJK BEKLEMMEND
DE FOTOGRAFIE VAN SEVEN, MEESTERLIJK BEKLEMMEND
Type: Achtergrond - Datum: 1996-01-22 - Geplaatst door: Jo
Een geniale film zoals Seven steunt op meerdere pijlers. Vooreerst is er het prachtig script, het uitstekend acteerwerk is een mooie bonus, en een visionair regisseur is een geschenk uit de hemel. En voor Seven is een beklemmende fotografie een must. En daarover willen we even doorbomen.


Wie Seven gaat bekijken zal het al na enkele seconden geweten hebben. De begingeneriek is visueel geniaal, en het grimmig kleurenpalet is enkel maar een voorbode van wat nog komen gaat. In Seven geen prachtige panorama's die we in het echt ook wel eens zouden willen zien, maar eerder deprimerende beelden van plaatsen waar we liever niet mee in contact komen.

Deze sfeerschepping met behulp van licht en donker is het werk van Darius Khondji, de Director Of Photography ofte de DP. Deze fransman kwam in contact met regisseur David Fincher tijdens het draaien van een Nike-reklame. Voor liefhebbers van de meer bizarre fotografie zal het werk van deze man wel bekend zijn: zowel het prachtige Delicatessen als het met effecten overladen La Cité Des Enfants Perdus is van zijn hand. Hij stond ook in voor een groot deel van het zeer mooie Before The Rain. Khondji is een groot aanhanger van zeer contrastrijke kleuren, en net als in Delicatessen liet hij hiervoor zijn onbelichte peliculle speciaal behandelen. Zoals duidelijk te zien is in Seven resulteert dit in zeer sterke contrasten (zwart is zwarter dan zwart), terwijl de kleuren sterk verzadigd zijn. De kleuren zijn als het ware niet meer zo puur.


Voor elke moord ontwierpen Khondji en Fincher een verschillende belichting. Zo werd de ontdekking van de eerste zondemoord in een geelachtig licht gefilmd, terwijl de stralen van de zaklantaarns met behulp van een beetje rook duidelijker op film werden gebracht.

De lustmoord baadt dan weer in groen en rood om de plaats van het gebeuren te insinueren, terwijl trots en hebzucht gekenmerkt werden door witte oppervlakken en een felle belichting, doorweven met bloed. De boodschap bij de hebzuchtmoord werd trouwens met echt UV-licht zichtbaar gemaakt.


Bijna alle scènes werden met verschillende camera's tegelijk gefilmd. Iets wat het voor de DP razend moeilijk maakt om een doeltreffende belichting te creëren, maar wat wel ten goede komt van de uitstekende interactie tussen de acteurs. De ogen van de acteurs werden dan nog eens benadrukt door boven op een camera een kleine lamp te plaatsen die een smalle streep op hun gezicht wierp.

En tenslotte loont het de moeite om eens te letten op de alom tegenwoordige regen. Enkel het magistrale einde bleef ervan gespaard. Een geniale film dus, en dat op meerdere vlakken. Een must.


(Copyright "movie, de interactieve filmgids" TM. Met toestemming van de auteur gepubliceerd op DVD Info. Niets uit deze publicatie mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.)

UIT HET ARCHIEF