:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Interview >> INTERVIEW DAVE PROWSE (DARTH VADER)
INTERVIEW DAVE PROWSE (DARTH VADER)
Type: Interview - Datum: 2006-03-05 - Geplaatst door: Bart
Dave Prowse: "Mijn aanwezigheid was niet vereist in "Episode III."

Na lang wachten is het eindelijk zover: het 3de en laatste deel uit de Star Wars-saga is sinds eind 2005 uit op dvd! In Revenge Of The Sith zijn we getuige hoe Anakin Skywalker de duistere kant opgaat en uiteindelijk Darth Vader wordt. Wij hadden een persoonlijk gesprek met Dave Prowse (aka David Prowse), die destijds de rol voor zijn rekening nam in de oude Star Wars-films (Episode IV-VI). Voor diegenen die het nog niet mochten weten (of op een andere planeet vertoefden); die trilogie is eveneens verkrijgbaar in een mooie dvd-box.DVD Info: Hield je van de recentste Star Wars-films?
Dave Prowse: Ik was niet tevreden over Episode I - The Phantom Menace, vooral omdat Jar Jar Binks op mijn zenuwen werkte. Attack Of The Clones vond ik stukken beter. Return Of The Jedi kon me destijds ook niet echt bekoren, omdat ik de introductie van de Ewoks zeer stom vond. Maar wat wil je; momenteel draait het echter allemaal rond merchandising; vooral bij Episode I & II.

Een paar jaar geleden deden er geruchten de ronde dat je te zien zou zijn in Episode III, maar uiteindelijk kwam daar niks van in huis. Hoezo?
Wel, iedereen wist dat ik heel graag terug van de partij was geweest, maar ze hebben me nooit gecontacteerd. Ten tijde van de opnames was ik in Australië, dus zou het voor de productie weinig of niks gekost hebben. Het zou zonder enige moeite gekund hebben, maar mijn aanwezigheid was duidelijk niet vereist...

Verbeter me als ik fout ben, maar ik zag je ook niet op de bonusdisc van de dvd-box, terwijl andere acteurs wél hun zegje deden.
Je hebt gelijk. Het is vreselijk. Ze hebben me slechts 1x bij naam vernoemd, terwijl er op de dvd-box een grote afbeelding van Darth Vader staat.

Hebben ze jou toen ook niet gevraagd?
Nee. Ik heb nooit vernomen dat ze interviews zouden doen met de oude cast. Je bent de tweede journalist die me dit vraagt.

Is daar een verklaring voor? Heb je misschien ruzie met George Lucas?
We hebben niet meer gesproken sinds 1983. Er waren meningsverschillen tijdens de opnames van Return Of The Jedi en wellicht is dit de reden dat ze me al die jaren genegeerd hebben. De Star Wars-verantwoordelijken laten me gewoon mijn ding doen op conventies en andere filmbeurzen, maar anderzijds steunen ze me totaal niet. Een beetje onnozel eigenlijk, als je weet dat ik al ruim 27 jaar niks anders doe dan de films wereldwijd te promoten op diverse evenementen. Ik zie mezelf als één van de grootste promotors op wereldvlak.

Welke meningsverschillen? Ze gebruikten het gezicht van Sebastian Shaw voor Darth Vader in Return Of The Jedi; heb je het daarover?
Dit is er één van. Ze hebben me toen een loer gedraaid. Ik vertolkte Darth Vader reeds 7 jaar; dus was het maar logisch dat ze mijn gezicht zouden gebruiken. Sebastian zag er uit als "Uncle Fester" in tegenstelling tot het "kwaad". De ontgoocheling was enorm, toen ik vernam dat ze me voor die scènes vervangen hadden. Wellicht deden ze zo smerig, omdat ik daarna niet meer zou kunnen onderhandelen bij een eventuele Episode III wanneer Darth Vader terug zijn opwachting maakt...

Eigenlijk is George Lucas geen grootse regisseur; maar eerder een actie-regisseur met een enorme verbeelding. Wellicht begrijp je wat ik wil zeggen, want enkele jaren geleden verklapte je nog in andere interviews dat jijzelf én niet George het personage Darth Vader ontwikkelde.
Voor mij is George een grote filmmaker. Er is echter een groot verschil tussen een filmmaker en een filmregisseur. Ik weet niet hoe de relatie was met de Amerikaanse acteurs, zoals Harrison Ford, Mark Hamill en Carrie Fisher; maar wat mij betreft gaf hij me nooit of nooit aanwijzingen inzake regie. Hij zei: "Zeg je dialogen op in het zicht van de camera en stap een beetje heen en weer." Dat was het. Dus was het aan mezelf om zo overtuigend mogelijk de rol neer te zetten. Irvin Kershner (regisseur van The Empire Strikes Back) was totaal verschillend. Hij was zeer nauw betrokken bij de opnames; besprak alles met de acteurs en stond open voor discussies. Dat was een ongelooflijke ervaring!

Heb je nog steeds contact met de andere acteurs uit Star Wars?
Jazeker; met allemaal eigenlijk. Uitgezonderd Harrison Ford; die is boven ons uitgegroeid en heeft een té drukke agenda om nog contact te hebben. Die ontmoetingen gebeuren meestal tijdens de conventies, waar ik regelmatig C3P0, R2D2, Chewbacca en andere acteurs tegen het lijf loop.

Ben je in het bezit van een kostuum of helm die je droeg tijdens de opnames?
Nee, alles ging terug naar het Lucasfilm-archief. Het enige wat ik bezit uit een film, is het kostuum die ik droeg in A Clockwork Orange. Ik moest het dan wél kopen. Daarna droeg ik het voor de wedstrijd "Best Dressed Big Man in London" en won de hoofdprijs (lacht).

Wie Dave Prowse in levende lijve wil ontmoeten, kan dit op de conventie Dutchstarcon op 27 en 28 mei in Nederland. Meer gegevens zijn te vinden op de site www.dutchstarcon.nl.

Foto: Leen TransauxAndere artikels van hetzelfde type