:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Interview >> INTERVIEW BEN STILLER
INTERVIEW BEN STILLER
Type: Interview - Datum: 2006-03-02 - Geplaatst door: Bart
Ben Stiller: "Ik volg gewoon mijn instinct."

Eén van de meest succesvolle animatiefilms van de laatste jaren was Madagascar. In die mate zelfs dat er al plannen zijn voor een vervolg. In het kader van een heuse promotietournee voor die prent kwam Ben Stiller naar Amsterdam om de pers te woord te staan. Wij waren ter plekke en hadden het o.m. over zijn voorbereiding, favoriete scènes en zijn succesvolle carrière. Wie het ondertussen nog niet mocht weten; Madagascar is ondertussen verkrijgbaar op dvd: als 1-disc én als 2-disc boordevol extra's.DVD Info: Hoe bereidde je je voor op Madagascar?
Ben Stiller: Wel, het is nogal een ongewone werkwijze, omdat het productieproces gaat over een periode van enkele jaren. Bij een animatiefilm ontdek je eigenlijk pas na een tijdje de personages, omdat het project zich eerst moet ontwikkelen. Deze gang van zaken volgen van start tot finish is echter wonderbaarlijk.

Is het een andere manier van acteren?
Het is enorm verschillend, vooral omdat er geen andere acteurs naast jou staan. Je bent alleen in de studio én er is geen camera aanwezig, want er wordt enkel aandacht besteed aan de stem. Tijdens de opnames kwam ik tot de vaststelling dat ik veel doe zonder mijn handen, gezicht of andere dingen te gebruiken. Zaken waar je niet aan denkt of bij stilstaat.

Wat bedoel je precies?
Welja; de grootste uitdaging bij zo'n film is dat je heel geconcentreerd moet zijn. Je moet je verbeelding laten spreken. Vooral het eerste productiejaar was er weinig of niks om mee te werken, wat betreft animatie. Van zodra we de definitieve personages te zien kregen, hielp dit een groot stuk bij onze voorbereiding.

Kan je je op één of andere manier associëren met Alex; het personage dat je vertolkt?
Wel, we eten beide vlees (lacht). Ik beschouw hem ook als een acteur, want hij voert enkele keren per dag zijn shows op in de zoo. Alex is een New Yorker die goedgezind is. New Yorkers hebben een zekere trots, omdat ze leven in een grootstad en het gevoel krijgen dat ze zich bevinden in het middelpunt van het universum.

Hoe beschrijf je zelf Madagascar?
Animatiefilms zijn metaforen, want dieren kunnen niet spreken en je zal nooit leeuwen en zebra's goed met elkaar zien opschieten. Wat mij betreft is het vooral een film over vriendschap. Dit thema is duidelijk een groot deel van het verhaal. Het idee om Alex te laten ontsnappen uit zijn "kampeerleven" en de wereld in te trekken; zichzelf te leren kennen zonder enige hulp, is eveneens een belangrijk aspect.

Is er een bepaalde scène of personage die je om één of andere reden geweldig vindt?
Ik vind alle personages wel iets hebben. Ze zijn allemaal uniek, grappig en hebben elk hun momenten in de film. Vooral de pinguïns zijn zeer genietbaar, omwille van hun grootse houding. Deze vorm van satire vind ik heel leuk.

Heb je zelf enkele favoriete tekenfilms?
Dat is een moeilijke. De eerste animatiefilm die op mij een grote impact had als kind was Fantasia. Nu ik een dochter heb, bekijken we heel wat van die films. The Lion King en Snow White And The Seven Dwarfs scoren zeer hoog in het gezin.

De laatste jaren lijk je zeer succesvol te zijn. Wat is je grote geheim?
Wel, je moet ook niet overdrijven. Ik denk dat het alleen de succesvolle films zijn die het Europese publiek te zien krijgt (lacht). Er is geen enkele manier om uit te maken wat zal scoren of niet. Ik volg gewoon mijn instinct en kies een project die vooral interessant en leuk is. Het moet ook telkens een uitdaging zijn. De ervaring vertelt me echter dat je nooit op voorhand kan weten hoe het zal uitdraaien. Als je een filmrol accepteert, moet je er gewoon voor gaan en hopen dat de mensen het zullen smaken.Andere artikels van hetzelfde type