:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Achtergrond >> MARLENE DIETRICH COLLECTIE
MARLENE DIETRICH COLLECTIE
Type: Achtergrond - Datum: 2005-12-11 - Geplaatst door: William
Onder de titel Marlene Dietrich Collection, verschijnen bij Universal 13 films met Marlene Dietrich in de hoofdrol. De producties, vanaf haar eerste Amerikaanse film Morocco (1930) tot A Foreign Affair (1948), geven een goed beeld van de filmprestaties van de Duitse filmdiva die na Der Blaue Engel de aanlokkelijke voorstellen van Hollywood niet langer kon negeren. Dus verkaste ze in 1930 naar de States en nam de Oostenrijkse regisseur Josef von Sternberg mee. Hij regisseerde voor haar in totaal nog 7 Amerikaanse films.

Marlène Dietrich heette eigenlijk Marie Magdalene Dietrich en werd in 1901 geboren in Berlijn als dochter van een politieluitenant. Ze wordt vrij streng opgebracht met de nadruk op een muzikale opvoeding. Marlène is de samentrekking van haar voornamen, die ze als kind al zelf verzon. Na de Eerste Wereldoorlog zit ze op een internaat in Weimar en krijgt er een opleiding als concertvioliste, nadien is ze verbonden aan de Berliner Hochschule für Musik. Vanaf 1922 treedt ze naar buiten onder haar artiestennaam en krijgt een rol in de theaterproductie Faust. In 1923 speelt ze een eerste bescheiden rolletje in de films Der Mensch Am Wege en Tragödie Der Liebe. Ze is getrouwd en moeder van een dochter als ze in 1930 op 29-jarige leeftijd de rol krijgt van Lola in haar 20ste film Der Blaue Engel, waarmee ze grote bekendheid krijgt. In die film speelt ze een revuezangeres en haar interpretatie van het liedje Von Kopf Bis Fuss Auf Liebe Eingestellt wordt een gigantisch succes.

Bij het aantreden van het naziregime vraagt Adolf Hitler de succesvolle artieste om terug te keren naar Duitsland. Maar Dietrich heeft geen voeling met het gedachtegoed van de Führer en is niet van plan voor zijn zaak reclame te maken. In feite verafschuwt ze zijn persoontje en zijn hele regime. Ze zal pas opnieuw voet op Duitse grond zetten na de oorlog om haar moeder te bezoeken in Berlijn. Ze geeft nog 1 optreden in Berlijn (1960) en zal er nooit meer terugkeren. Tijdens de oorlog gaat ze naar Noord-Afrika om er op te treden voor de Amerikaanse troepen. Ze heeft ondertussen de Amerikaanse nationaliteit en haar versie van Lili Marlène, een hit die in W.O.I door beide kampen al werd gezongen - zij het in verschillende talen – maakt haar ook in de States razend populair. Na de oorlog is Marlene Dietrich een gevierde wereldster. In 1961 speelt ze haar laatste grote rol in Judgement at Nurenberg. Ze is dan zestig. De laatste periode van haar leven brengt ze door in Parijs. Ze leeft er volgens haar kennissen als een kluizenaar, maar misschien was het uit vrije keuze om haar eigen mythe voor eeuwig overeind te houden. Ze overlijdt – men beweert in armoede – in 1992. Haar stoffelijk overschot wordt naar Berlijn overgebracht.

Voor de Marlene Dietrich Collection heeft Universal de 13 geselecteerde films netjes over de jaren '30 en '40 verdeeld. Uit haar samenwerking met Josef von Sternberg ontbreekt alleen Shanghai Express uit 1932, haar door het publiek nog altijd meest geapprecieerde film uit die periode (IMDB-gemiddelde: 7,9). Haar samenwerking met Von Sternberg leverde over het algemeen films op die door een breed publiek op prijs werden gesteld. Liefhebbers van haar werk quoteren zijn bijdragen gemiddeld met 7,3 en dat is een veel betere score dan die voor het werk van Frank Borzage, René Clair, Mitchell Leisen, Lewis Seiler, Tay Garrett en Rouben Mamoulian, die gemiddeld met een 6,4 worden bedacht voor hun samenwerking met Marlene Dietrich. Alleen Billy Wilder doet het met een 7,5 voor A Foreign Affair even goed als Von Sternberg zelf.

Morocco (1930) is het verhaal over Amy Jolly (Marlene Dietrich), een cabaretzangeres op haar retour die valt voor Tom Brown (Gary Cooper), een zorgeloze soldaat in het Franse vreemdelingenlegioen. Hoewel er voldoende andere minnaars naar haar gunsten dingen, onder andere de miljonair Kennington (Adolphe Menjou), regelt Amy een afspraak met Tom Brown wanneer de aantrekkingskracht echte liefde wordt. Wanneer Tom hoort dat de rijke Kennington Amy ten huwelijk vraagt, aanvaardt hij een gevaarlijke opdracht, ervan overtuigd dat alleen de rijke Kennington Amy het leven kan bieden dat ze echt wil. Uiteindelijk blijkt dat in de liefde en de oorlog alles geoorloofd is.

Dishonored (1931) is een spionageverhaal uit de Eerste Wereldoorlog, gebaseerd op het leven van Mata Hari. Deze met fabels en geheimzinnigheid omgeven figuur wordt uiteindelijk geëxecuteerd voor spionage in opdracht van de geheime diensten van Oostenrijk en Duitsland ten nadele van Rusland. Bij de uitvoering van het executiebevel zou ze naar verluidt geëist hebben dat ze in haar prachtige kleren mocht terecht staan, de kleren waarmee ze haar land had gediend, wat haar vertolkster, Marlene Dietrich, niet heeft gedaan.

Blonde Venus (1932): de voormalige nachtclubzangers Helen (Marlene Dietrich) trouwt met wetenschapper Edward Faraday (Herbert Marshall) bij wie een radiumvergiftiging wordt vastgesteld. Om het nodige geld te verdienen voor een behandeling in Europa keert ze terug naar het podium en wordt er als 'Blonde Venus' razend populair. Ze voelt zich aangetrokken tot de politicus Nick Townsend (Carry Grant) die haar financiële steun aanbiedt. Hij zorgt er voor dat Helen en haar zoon hun intrek kunnen nemen in een prachtige flat, maar Edward eist na zijn terugkeer de voogdij op over hun zoon. Helen moet kiezen tussen man, minnaar, carrière en zoon en Marlene Dietrich doet dat in één van haar meest populaire films.

The Song Of Songs (1933) is het verhaal van Lily (Marlene Dietrich) die als arm boerenmeisje haar hele leven heil vindt in het bijbelse "lied der liederen". Na de dood van haar ouders komt het allemaal een beetje goed wanneer ze de beeldhouwer Richard Waldo (Brian Aherne) leert kennen. Ze poseert voor hem en na een tijdje worden ze verliefd. Maar Richard is een man van de kunsten en een huwelijk ziet hij niet zitten. Lily ontmoet ene Baron (Lionel Atwill) die haar leert dat er een betere emotie is dan liefde, nl. wraak.

In The Scarlet Empress (1934) schittert Marlene Dietrich als Catharina de Grote in een historisch drama van haar huisregisseur Josef von Sternberg. De jonge prinses is ongelukkig wanneer ze uitgehuwelijkt wordt aan Peter, de idiote Hertog van Rusland. Catharina doet wat van haar wordt verwacht, nl. voor een nakomeling zorgen, terwijl ze zich ondertussen uit eenzaamheid in de armen van andere mannen gooit. Rusland is in de wolken over de troonopvolger, maar Peter beraamt een aanslag op zijn vrouw. Die is hem evenwel te snel af en pleegt op haar beurt een coup waardoor ze de onbetwiste machtigste vrouw van Rusland wordt.

The Devil Is A Woman (1935) is de film waarover Marlene nadien zou zeggen: In deze film was ik op mijn mooist. Het was alleszins een heel compliment voor haar vaste regisseur Josef van Sternberg, die nog een laatste poging deed om Marlene aan zijn kant te houden. Want de man die haar als een trouwe hond gevolgd was naar Amerika in 1930, moest vaststellen dat de kleine Duitse ook hier een grote rijzende ster was die haar verleden achter zich ging laten. The Devil is a Woman speelt zich af in Sevilla, in de karnavalsweek, begin 1900 een gevaarlijke periode, net zoals het karnaval van Rio vandaag. De maskers en vermommingen worden gebruikt om afrekeningen te maken en er vallen dus slachtoffers. De jonge aanhanger van de revolutie (Cesar Romero) en zijn oude vriend (Lionel Atwill) krijgen een hoogoplopend conflict, mede omdat een nieuwe vrouw (Marlene Dietrich) tussen hen in komt te staan. De film werd geëerd met 2 Oscarnominaties.

Desire uit 1936 gaat over een juwelenroof, gepleegd in Frankrijk door Gravin Madeline (Marlene Dietrtich). Als gevolg van autopech krijgt ze de buit niet op tijd het land uit naar Spanje. Een knappe jonge toerist (Gary Cooper) helpt haar, maar als dank laat ze hem achter in een stofwolk. Wanneer de jongeman de parels ongewild in handen krijgt moet de gravin liefde voorwenden om ze opnieuw te bemachtigen. De geveinsde liefde wordt echte liefde en brengt de grootste dief van Europa in problemen met zichzelf.

Seven Sinners (1940) speelt zich af op de zuiderzee-eilanden, in een harde gemeenschap die geteisterd wordt door misdaad. Marlene Dietrich is de plaatselijke saloon-vedette Bijou genaamd, die het aanlegt met een US luitenant (John Wayne). De film is een mix van drama en comedy waarin Marlene Dietrich een aantal van haar grote successen brengt.

Flame Of New Orleans (1941): midden 18de eeuw drijft er op de Mississippi een trouwjurk. Drie mensen kennen het verhaal achter dit drama: de berooide jonge gravin Claire Ledoux (Marlene Dietrich) kwam naar New Orleans met als enige doel een goeie partij aan de haak te slaan. Haar verloving met Charles Giraud (Roland Young) is veelbelovend, tot dat ene kapitein Robert Latour (Bruce Cabot) ten tonele verschijnt en alle hartstocht van de gravin naar zich toetrekt. De gravin staat voor een grote uitdaging.

In Pittsburgh (1941) inspireert Josie Winter (Marlene Dietrich) haar mijnwerkersvrienden Cash Evans (Randolph Scott) en Pittsburgh Markham (John Wayne) om het hogerop te zoeken, wat ook gebeurt. Beide mannen vragen nadien haar hand en Josie kiest voor Pittsburgh. Maar die heeft ondertussen een vrouw gevonden die zijn ambities kan waarmaken. Josie trouwt met Cash terwijl Pittsburgh aan zijn eigen meedogenloze houding zal ten onder gaan. De oorlog brengt beide vrienden opnieuw op elkaars pad.

In Follow The Boys uit 1944 krijgt Josef von Sternberg opnieuw de kans om met Marlene Dietrich samen te werken. Het resultaat is een eerbetoon aan de helden van de oorlog. Als Tony West (George Raft) afgekeurd wordt voor zijn legerdienst, organiseert hij legerkampvoorstellingen met grote sterren als Marlene Dietrich, Orson Welles, The Andrew Sisters, Sophie Tucker en W.C.Fields. West gaat zo zeer op in zijn werk dat de zwangerschap van zijn vrouw eerder een last is waardoor hun relatie slachtoffer van de oorlog dreigt te worden. Een film met een indrukwekkende bezetting en heel veel entertainmentacts uit de jaren '40. Een collector's item voor de fans.

Golden Earrings uit 1947 portreteert Marlene Dietrich als de zigeunerin Lydia die een Britse agent (Ray Milland) uit de handen van de Nazi's weet te houden tijdens zijn missie om de gifgasformule van Hitler in handen te krijgen. Compleet vermomd als zigeuner bereikt de agent de plek van zijn opdracht waar het krioelt van de nazi's. Allen met de buitengewone hulp van Lydia zal hij zijn missie volbrengen en een held worden.

In A Foreign Affair uit 1948 gaat het er heftig aan toe als Congresvrouw Phoebe Frost (Jean Arthur) tot de ontdekking komt dat een Amerikaanse legerofficier iets heeft met een Berlijnse schoonheid (Marlene Dietrich). De soms grappige, maar altijd vertederende film van regisseur Billy Wilder kreeg 10 Oscarnominaties en 2 effectieve Oscars.

Als filmster moet Marlene Dietrich beslist herontdekt worden, want voor de meeste mensen is zij nog alleen bekend van haar muzikaal repertoire dat via de cd een tweede leven heeft gekregen. Nummers als Lili Marlene, Ich Bin Bon Kopf Bis Fuss Auf Liebe Eingestellt, Die Kazerne, Sag Mir Wo Die Blumen Sind en Ich hab'noch eine Koffer in Berlin doen nog af en toe een belletje rinkelen, haar films zijn wat dat betreft totaal in de vergetelheid geraakt, ten onrechte, want Marlene Dietrich kon een soort patiné over het witte doek uitspreiden en dat deed alleen Marlyn Monroe haar met succes na. Populaire figuren zoals Madonna en Britney Spears zijn grotendeels schatplichtig aan deze laatste en dus ook onrechtstreeks op Marlene Dietrich, de moeder aller diva's.

Vanaf volgende maand worden de 13 films met Marlene Dietrich in de hoofdrol systematisch op dvdinfo.be gerecenseerd door onze medewerker William. Wie niet zolang kan wachten en de Marlene Dietrich Collection graag onder de kerstboom vindt, kan zich de 13 films nu al aanschaffen of cadeau laten geven. Hij of zij kan zijn mening dan straks vergelijken met die van onze recensent. Tot dan!