:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Achtergrond >> HET WERK VAN FRANS BUYENS EN LYDIA CHAGOLL
HET WERK VAN FRANS BUYENS EN LYDIA CHAGOLL
Type: Achtergrond - Datum: 2005-10-22 - Geplaatst door: William
HET WERK VAN FRANS BUYENS EN LYDIA CHAGOLL

Vanaf volgende week begint dvdinfo.be met de systematische bespreking van het werk van Frans Buyens en Lydia Chagoll. Filmfreaks bracht eerder dit jaar twee boxen op de markt met elk 6 dvd's, later dit jaar volgt een derde en begin 2006 een vierde box, waarmee heel het oeuvre van dit duo in digitaal formaat beschikbaar zal zijn. Aan de restauratie van het materiaal is grote zorg besteed en het resultaat is vaak indrukwekkend.

Het echtpaar Buyens-Chagoll heeft in de voorbije 4 decennia naam gemaakt met films, documentaires, verfilmde portretten en literair werk. Mochten ze in Amerika carrière hebben gemaakt, dan behoorden ze wellicht tot de wereldtop op het vlak van de documentaire film. Nu moeten ze het met veel minder stellen, wat niet betekent dat hun werk geen weerklank zou gevonden hebben. Buyens en Chagoll is een begrip in Frankrijk en ook in Nederland geniet hun werk een zekere mate van bekendheid. Met de release van hun gezamenlijk oeuvre gaat er voor Lydia Chagoll een droom in vervulling. Terwijl de oudere filmrollen jammer genoeg onder het stof dreigden te verdwijnen, wordt met deze prestigieuze release opnieuw de aandacht gevestigd op twee van onze belangrijkste filmmakers.

Frans Buyens werd geboren in Temse in 1924. Hij was de zoon van een mandenmaker. Wat zijn vakgebied betreft was hij een autodidact. In een eerste fase was hij vooral in de literatuur werkzaam. Hij schreef essays, verhalen, romans en toneelstukken. In zijn prozawerk speelt het fantastische element een grote rol. Hij wordt algemeen beschouwd als een pionier van het science fiction-genre in Vlaanderen. Hij wordt reporter, scenarist en regisseur bij het NIR, de Vlaamse afdeling van de nationale omroep, en is in de periode 1960-2003 actief als freelance realisator en onafhankelijk producent. In zijn werk is het vooral te doen om de strijd tegen racisme. Frans Buyens is een volbloed vrijdenker en daarvan legt hij voortdurend getuigenis af. In zijn werk als cineast speelt Lydia Chagoll een grote rol. Samen met Lydia verfilmt hij een gedeelte van haar literair werk, o.a. (In Naam Van De Führer, Kinderen Achter Prikkeldraad en La Petite Peau Blanche...). Hij is ook degene die Lydia Chagoll ervan overtuigt haar jeugdervaringen en haar ideeën wereldkundig te maken.

Lydia Chagoll is geboren in Voorburg, Nederland, maar heeft de Belgische nationaliteit. Haar vader was journalist. De familie Chagoll is joods en dat heeft consequenties in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog: ze verlaten België en komen terecht in Indonesië. Tijdens de Japanse bezetting verblijft Lydia meer dan 3 jaar in een kamp. Later keert ze terug naar Europa en stelt vast dat haar familie is uitgemoord. Ze studeert in Brussel en Parijs en nadien klassieke en moderne dans. In het begin van haar carrière is ze danspedagoge en oprichtster van een dansensemble. Ze is werkzaam bij de Opera van Brussel, de BRT, RTBf en de KVS, in binnen- en buitenland. Vanaf 1960 verschijnt haar literaire werk, eerst een aantal essays over ballet, later haar ervaringen in Indonesië en haar visie op de figuur van de Japanse keizer Hirohito. Ze schrijft poëzie en verhalen en verbreedt haar einder met het maken van films en documentaires (De Stille Getuige en Zij Kwamen Van Verre). Haar samenwerking met Frans Buyens resulteert o.a. in de producties Tango Tango en Weten Waarom. Als onderwerpen hanteert zij naast ballet en haar eigen jeugdervaringen ook kindermishandeling en de Tweede Wereldoorlog.

Inhoud box 1:
Dvd 1: La Petite Peau Blanche (documentaire)
Dvd 2: In Naam Van De Führer (documentaire)
Dvd 3: Het Dwaallicht (film)
Dvd 4: Minder Dood Dan De Anderen (film)
Dvd 5: Un Jour Les Témoins Disparaîtront (documentaire)
Dvd 6: Tot Mijn Laatste Adem (documentaire)

Inhoud box 2:
Dvd 6: Sarah dit ... Leïla dit ... (filmische evocatie)
Dvd 7: Tango Tango (film)
Dvd 8: Vechten Voor Onze Rechten (film)
Dvd 9: Ieder Van Ons (experimentele film)
Dvd 10: Frans Masereel (documentaire)
Dvd 11: Frits Van den Berghe (documentaire)

Frans Buyens en Lydia Chagoll hebben individueel én samen een indrukwekkend oeuvre op hun naam staan. Zij vormen samen één van die ontelbare schakels in de lange Belgische traditie van documentairemakers uit de 20ste eeuw. Het siert Filmfreaks dat hun levenswerk nu ook op dvd beschikbaar is, voorlopig in twee boxen van elk zes dvds, straks zelfs 4 boxen en 24 dvds in totaal, compleet gerestaureerd en gedigitaliseerd, een monumentaal werk van eigen bodem dat het waard is om gezien te worden. Buyens en Chagoll zijn zowel literaire als cinematografische kunstenaars, intellectuelen, humanisten en vrijzinnigen en hun werk stond altijd in dienst van datgene wat hun bezielde en bezighield: mensenrechten, politieke correctheid, sociale bekommernis, vrijheid en gelijkheid. In de Geschiedenis van de Belgische Film bekleden zij een vooraanstaande plaats.