:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LAST KINGDOM, THE - SEIZOEN 5
LAST KINGDOM, THE - SEIZOEN 5
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2022-09-13
SERIE
Enkele jaren zijn verstreken sinds op het einde van het vierde seizoen vrede werd gesloten tussen de Saksen en de Denen. Sigtryggr (Eysteinn Sigurðarson) regeert over York - Eoferwic - in Northumbria, aan de zijde van Stiorra (Ruby Hartley), de dochter van Uhtred Ragnarsson (Alexander Dreymon), en de Denen drijven zelfs handel met de Saksen. Het is echter een doorn in het oog van Stiorra dat Sigtryggr toestaat dat christenen, zendelingen van de Saksische koning Edward (Timothy Innes), het evangelie komen prediken en de Denen proberen te bekeren tot het christendom. Op zekere dag krijgt Sigtryggr het bezoek van zijn broer, de klaploper Rognvaldr (Micki Stoltt), die vaker dronken dan nuchter is. Rognvaldr is echter de vooruitgeschoven pion van Brida (Emily Cox), die vanuit IJsland is komen aanzetten om eindelijk haar wraak uit te oefenen op Uhtred, en als het even kan de christenen van de kaart te vegen.
De grens tussen Mercia en Northumbria wordt bewaakt door Uhtred en zijn getrouwen, en koning Edward heeft zelfs zijn bastaardzoon Aethelstan (Harry Gilby) met Uhtred meegestuurd, om een man van hem te maken. Aethelstan onderscheidt zich en groeit op tot een geducht krijger, die er zelfs in slaagt om een ontvoeringspoging te verijdelen. Tijdens de Bloedmaandfeesten krijgt hij het bezoek van koningin Aethelflead (Millie Brady) van Mercia, maar het bezoek verloopt onder een ongunstig gesternte. Heleres Eadith (Stefanie Martini) constateert bij Aethelflead een terminale borstkanker, waardoor de koningin geen troepen mee kan sturen met Uhtred wanneer deze verneemt dat Eoferwic, York, is gevallen en zijn dochter door Brida gegijzeld wordt. Brida heeft bij wijze van visitekaartje Uhtreds zoon Uhtred junior (Finn Elliot) gecastreerd, wat meteen zijn status als opvolger aantast, aangezien hij geen nageslacht meer kan verwekken. Uthred weet echter York te herroveren, en in de schermutselingen komt Brida's dochtertje, de zieneres Vibeke (Emili Akhchina) om het leven.
Edward moet bovendien de plannen van zijn schoonvader, lord Aethelhelm (Adrian Schiller), zien te dwarsbomen. Die wil namelijk dat Edwards andere zoon, de wél binnen het huwelijk geboren Aelfweard (Ewan Horrocks), op de troon. Na het overlijden van Aethelflead heeft die aangegeven dat ze haar dochter Aelfwynn (Phia Saban) op de troon wil. Ze is echter nog jong en zwak, en Aethelhelm heeft de ealdormen, de edelen, omgekocht om tegen haar kroning te stemmen. Edward grijpt daarop de macht en roept zich uit tot koning van de Angelsen én de Saksen.
Lord Aethelhelm plant vervolgens om de zieneres Aalys (Kathy Peacock), vertrouwelinge van zijn dochter, koninging Aelflaed (Amelia Clarkson), te doden terwijl ze op pelgrimstocht zijn, en de schuld in de schoenen van de Denen te schuiven. Door een ongelukkige persoonsverwisseling vermoorden zijn mannen echter de koningin; Sigtryggr krijgt de schuld en zijn leger rukt op tegen dat van Edward. Wanneer Uthred achter de waarheid komt, moet hij vechten tegen de klok om de waarheid achter de schuld van Aethelhelm aan Edward kenbaar te maken. Tegen dan is het echter te laat, en heeft Edward het leger van Sigtryggr onderworpen. Hij schenkt de Denen genade, op voorwaarde dat ze zich laten dopen, wat Sigtryggr weigert, hetgeen hem een enkeltje naar het Valhalla oplevert. De onderwerping van Northumbria door Edward maakt echter de Schotten nerveus, en opnieuw is het Aethelhelm, die er in de strijd van onderuit gemuisd is, die olie op het vuur komt gieten.
Aethelhelm vlucht naar Schotland, waar hij hoopt om koning Constantijn (Rod Hallett) een leger op de been te laten brengen om Northumbria te veroveren, in ruil voor de hand van Aelfwynn. Hij verschuilt zich uitgerekend in Bebbanburg, een reden te meer voor Uthred om te proberen hem te bevechten vooraleer de versterking uit Schotland arriveert. Koning Edward wil er niet van weten, en is integendeel bereid om de helft van Northumbria aan Constantijn te schenken, met Aelfwynn er als bonus bij, in ruil voor het hoofd van Aethelhelm. Deze keer heeft de koning echter zijn hand overspeeld...
Het finale seizoen van The Last Kingdom is opnieuw gebaseerd op twee boeken uit de Saxon Stories-cyclus van Bernard Cornwell, Warriors Of The Storm en The Flame Bearer, delen negen en tien, zij er dat er flink met personages gerommeld wordt, en vooral enkele personages sneuvelen die in de boekenreeks overleven. Aangezien de boekenreeks dertien boeken telt, zal u enigszins teleurgesteld zijn dat het verhaal niet af is. Er werd ons echter nog een Netflix-film beloofd die de laatste eindjes aan elkaar knoopt, maar toch blijft het een beetje zielig dat we geen zesde serie krijgen. Wél maakt dit laatste seizoen de verhaalboog van Uthred compleet. The Last Kingdom is zo'n beetje qua intriges Game Of Thrones, maar dan zonder de draken, zonder de magie en zonder de nodeloze sexploitation. De boeken van Bernard Cornwell zijn daarentegen op historische feiten en personages gebaseerd, wat de reeks zeker wat cachet geeft. Ook heeft deze reeks enorm baat bij Aethelhelm als duidelijk afgelijnde schurk van dienst, die dan ook nog eens briljant maniakaal vertolkt wordt door Adrian Schiller. Liefhebbers van het betere hak-en snijwerk komen ruimschoots aan hun trekken, en toch wordt het nergens te goor voor woorden. Er wordt zeer goed geacteerd en er wordt veel aandacht besteed aan de historisch juiste aankleding, wat wil een mens nog meer? (Antwoord: een afsluitende film!)
BEELD EN GELUID
Weer moet u voor de Blu-ray in het buitenland zijn, maar dan mist u Nederlandse ondertiteling. Het is een beetje zuur dat Universal bij de eerste twee seizoenen nog wel een Blu-ray voorzag en daar dan van is afgestapt. The Last Kingdom is zeker geen reeks met heldere beelden, want het gros van de actie speelt zich in donkere kastelen met alleen maar wat schaarse kaarsverlichting, of in de mistige velden van Northumbria af. Toch weet de presentatie af en toe te schijnen in scènes waarin bijvoorbeeld Aelswith en Eadith op zoek gaan naar het leger van Stiorra, en aanverwanten. Het beeld is in elk geval wat scherper dan in seizoen 4, en dat merk je. De geluidstrack is uitgevoerd in Dolby Digital 5.1, wat meteen ook verklaart waarom de punch links en rechts ontbreekt, maar veel wordt goedgemaakt door de briljante muziekscore van John Lunn, een mengeling van synthesizermuziek en Gaelische gezangen. De dialogen zijn dan weer piekfijn in orde. Eén technische opmerking nog: het viewingexemplaar dat wij gekregen hebben, heeft de verkeerde opdruk. Het artwork van de schijven is identiek aan dat van seizoen 3, maar de inhoud klopt wel. Een zelfde slordigheidje als bij de recente Blu-ray van Firestarter, dus.

EXTRA'S

De laatste schijf bevat twee korte featurettes. Stength & sensitivity: The women of The Last Kingdom (6:16) bevat een korte bijdrage over de rol van de vrouwen in deze reeks, en The making of season 5 (6:44) is een promotionele making-of die op een drafje het finale seizoen belicht. Niets schokkends, dus. Anderhalf puntje, we zijn royaal.

CONCLUSIE

Het laatste seizoen van The Last Kingdom is een waardige afsluiter, die de meeste verhaallijnen tot een bevredigend einde brengt, waarbij enkele figuren uit de vorige seizoenen nog eens een laatste keer mogen opdraven. De hele reeks blijft voor mij sowieso een sterke aanrader. Destiny is all!


coverStudio: Universal

Regie: Andy Hay, Alexander Dreymon, Paul Wilmshurst, Anthony Philipson, Jon East
Met: Alexander Dreymon, Timothy Innes, Emily Cox, Eliza Butterworth, Millie Brady, Jeppe Beck Laursen, Cavan Clerkin, Ruby Hartley, Eysteinn Sigurđarson, Stefanie Martini, Mark Dowley, Arnas Fedaeravicius, Adrian Schiller, Ewan Mitchell, James Northcote, Finn Elliot, Amelia Clarkson, Ossian Perret, Ewan Horrocks, Phia Saban, Harry Gilby, Patrick Robinson, Harry Anton, Ryan Quarmby, Sonya Cassidy, Micki Stoltt, Emili Ackchina, Bamshad Abedi-Amin

Film:
9/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Historisch drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2022

Leeftijd:
16

Speelduur:
537 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5053083250843


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels CC
Extra's:
• Documentaire "Stength & sensitivity: The women of The Last Kingdom"
• Documentaire "The making of season 5

Andere recente releases van deze maatschappij