:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SUN CHILDREN
SUN CHILDREN
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-08-22
FILM
Films maken in Iran is niet zonder risico. Recentelijk verdwenen zowel Mohammad Rasoulof als Jafar Panahi achter de tralies omdat ze hun kritiek op de Iraanse politiek niet voor zich hielden in hun films. Dit wrede lot is Majid Majidi voorlopig nog gespaard gebleven, wie weet omdat bij hem alles verscholen zit achter een poëtische muur ook al is het duidelijk dat ook Majid Majidi niet hoog al te oploopt met het politieke regime en beslissingen van zijn land.
Het bekendst werd Majid Majidi met de voor een Oscar genomineerde Children Of Heaven, en ook zijn nieuwste film Sun Children liet de buitenlandse festivals niet onberoerd, met onder meer een prijs op het Film By The Sea-festival dat jaarlijks in het Nederlandse Vlissingen wordt georganiseerd. De naam zegt het al, dit is een film over kinderen en het zijn zij die de film dragen. Majid Majidi windt er geen doekjes om en draagt de film op aan de 152 miljoen uitgebuite kinderen en aan allen die zich inzetten voor hun rechten. Harder binnenkoppen dan dit, kan moeilijk.

Meteen daarna worden we geconfronteerd met een spannende scène waarin jonge boefjes in een ondergrondse garage proberen om de velgen van dure auto's te pikken. Het loopt bijna verkeerd af wanneer een bewaker de kereltjes opmerkt, maar ze hebben reeds voldoende training achter de rug om dit soort hinderpalen met glans te omzeilen. Je kan ze voor geen haar vertrouwen, maar tegelijkertijd kun je ze ook niks kwalijks nemen, want dit zijn straatkinderen die niemand om zich heen hebben, zelfs niet de liefde van hun ouders, als die er nog zijn. Een lokale maffiabaas die iets doet met duiven (wat precies weten we ook niet) krijgt de vier jongens zo ver om voor hem te werken. Ze moeten zich laten inschrijven in een lokale school, maar niet om er te studeren, wel om in de kelders van het gebouw een lange tunnel te graven omdat daar een schat verborgen ligt. De vier kinderen reageren enthousiast en denken onmiddellijk aan een schatkist vol gouden munten zoals Jack Sparrow ze kent, maar de realiteit is anders.
Sun Children is arthouse met een avonturentintje, The Goonies, maar dan voor de liefhebber van wereldcinema. Het eerste uur kijkt vlot weg, alleen laat de ontknoping net iets te veel steken vallen, waardoor de film wat van zijn waarde verliest. Desalniettemin is Sun Children boeiende cinema die ondanks de aparte setting een ruim publiek kan boeien.

BEELD EN GELUID
Deze release kwam bij ons uit op Cherry Pickers, en dat betekent dus dat de film alleen maar op dvd beschikbaar is. Geen nood echter, want het gaat om een verzorgde release die mooi oogt met heldere kleuren en waar alles perfect zichtbaar is. Dat laatste zeggen we omdat een groot deel van de film zich toch in de donkere tunnels afspeelt, maar met een perfect evenwicht tussen licht en donker. De geluidsband is een standaard Dolby Digital 5.1 die op wat muziek na vooral uit veel conversaties bestaat, en met weinig of geen effecten.
EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze disk.

CONCLUSIE
Sun Children is een leuke hybride van wereldcinema en een avonturenfilm waarin vier straatkinderen door een maffiabaas een school ingestuurd worden om er een kostbare schat te gaan opgraven.cover
Studio: Cherry Pickers Film

Regie: Majid Majidi
Met: Ali Nassirian, Javad Ezati, Tannaz Tabatabaei

Film:
6,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2020

Leeftijd:
9

Speelduur:
99 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8789461879226


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Perzisch Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij