:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> COLLATERAL DAMAGE
COLLATERAL DAMAGE
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-09-25
FILM
Op het einde van de jaren '90 zat de carrière van Arnold Schwarzenegger muurvast in het slop met titels als The 6th Day of Jingle All The Way. Op een paar uitzonderingen na is het eigenlijk nooit meer goed gekomen, hoewel Arnie na zijn hoogdagen beslist een paar films heeft gemaakt die er vandaag beter uitzien dan ze destijds aanvoelden. Daar hoort Collateral Damage zeker en vast bij. De film van Andrew Davis, die met films als The Fugitive of Under Siege weet hoe een degelijke actiefilm eruit moet zien, werd altijd beschouwd als één van de dieptepunten uit Schwarzeneggers carrière, maar het is zeker zijn slechtste niet.
Dit geflopte aktievehikel loopt wel wat mank door domme beslissingen, een te grote voorspelbaarheid en hopeloos gedateerde CGI-effecten, toch is Collateral Damage best nog leuk genoeg voor een herkansing. Toen de film uitkwam moest Warner Bros. met de terroristische aanslagen op de VS van 11 september 2001 in het achterhoofd op uiterst veilig spelen. Zo werd er een nepartikel uit de kranten gehaald met een foto van Arnie die de vraag "What would you do if you lost everything?" stelde. Niet alleen de filmposter en het videospel dat op stapel stond werden geëlimineerd, ook het scenario werd volledig aangepast. Oorspronkelijk zou de Colombiaanse actrice Sofía Vergara een vliegtuigkaper spelen, maar om geen vijanden te kweken in de VS trok Warner Bros. een volledig andere kaart.
De brandweermannen waren de helden van toen, en dat is wellicht de reden waarom Arnie in de huid kruipt van Gordon "Gordy" Brewer. Veel branden moet de pompier niet blussen in Collateral Damage, want zijn leven klapt volledig in elkaar als er op een plein dat aan het Colombiaanse consulaat in Los Angeles ligt een bom ontploft. Negen mensen komen om het leven, inclusief zijn vrouw en zoontje. De dader identificeert zich als El Lobo, één van de belangrijkste mannen van de Colombiaanse guerilla-beweging, die zijn misdaad rechtvaardigt als een vergelding voor de onderdrukking van Colombia door de Verenigde Staten. Het sneuvelen van onschuldigen ziet hij als louter nevenschade. Gefrustreerd door de politieke bureaucratie trekt Brewer als een onverschrokken vigilante naar Mompós om het recht in eigen handen te nemen.
Collateral Damage speelt zich wel af in Colombia, maar zowat alle scènes werden opgenomen in Mexico, omdat de producenten door de aanvallen van de rebellen en de vele ontvoeringen in de berg- en junglegebieden dit veel te gevaarlijk vonden. Af en toe sluipt er wel iets te veel patriottisme in de film (zelfs de koffietas van Schwarzenegger heeft een Amerikaanse vlag), en moet je je neerleggen bij de niet altijd even logische beslissingen, maar op het ontgoochelende einde na is de film best genietbaar. Naast Schwarzenegger, die voor de zoveelste keer dezelfde rol herneemt, zien we ook een meer dan goede Francesca Neri aan het werk. Hoewel hij aardig op de zenuwen werkt komt ook John Turturro eventjes lang, en of je het nu gelooft of niet krijgt een dinosaurus een niet onbelangrijke rol in deze actietitel.

BEELD EN GELUID
Het gaat om een oudere dvd van Warner die je, mits wat zoekwerk, gemakkelijk voor een paar euro’s kan scoren. De transfer is aanvaardbaar matig, maar het zijn vooral de slechte CGI-effecten die van Collateral Damage een gedateerde film maken. De detaillering is nooit haarscherp en eerder wazig, maar wie genoegen neemt met een standaard-dvd mag deze zeker blindelings aanschaffen. Het geluid is vrij standaard, en vooral explosief.
EXTRA’S
Het enige wat je hier vindt zijn twee audiocommentaren, eentje met regisseur Andrew Davis en een ander met
Arnold Schwarzenegger.

CONCLUSIE
Collateral Damage behoort zeker niet tot het betere werk van Arnold Schwarzenegger, maar het laagtepunt uit zijn carrière, zoals hij door de critici de wereld werd ingestuurd, is hij nu ook weer niet.cover
Studio: Warner

Regie: Andrew Davis
Met: Arnold Schwarzenegger, Francesca Neri, Elias Koteas, Cliff Curtis, John Leguizamo, John Turturro

Film:
6/10

Extra's:
1/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2002

Leeftijd:
16

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321931213240


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels, Arabisch, Bulgaars, Deens, Fins, Grieks, Hebreeuws, Hongaars, IJslands, Italiaans, Kroatisch, Noors, Pools, Portugees, Roemeens, Spaans, Tsjechisch, Turks, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar van regisseur Andrew Davis
• Audiocommentaar van Arnold Schwarzenegger