:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SULLY
SULLY (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2022-09-11
FILM
Op 15 januari 2009 vliegen kort na het opstijgen op de luchthaven van LaGuardia, New York vogels in de twee motoren van vlucht 1549. Piloot Chesley "Sully" Sullenberger (Tom Hanks) beslist dat de Airbus A320 noch terug kan vliegen naar LaGuardia, noch een noodlanding kan maken op de luchthaven van Teterboro, en hij heeft geen enkele andere optie meer dan zijn vliegtuig op het ijskoude water te laten landen, in de rivier de Hudson, tussen New York en Jersey. Als bij wonder komen zijn 155 passagiers er vanaf met een paar blutsen en builen, maar meer ook niet, en Sully is de held van de dag. Wie echter niet zo tevreden is met de noodlanding, is de verzekeringsmaatschappij, die uiteraard niet gelukkig is met het feit dat hun Airbus nu op de bodem van de rivier ligt. Verschillende van hun computersimulaties tonen aan dat Sully wel degelijk nog LaGuardia of Teterboro had kunnen bereiken, en er is ook discussie of er nu één, dan wel twee motoren zijn uitgevallen.
Sully krijgt de onvoorwaardelijke steun van zijn copiloot Jeff Skiles (Aaron Eckhart met een foeilelijke pornosnor) alsook van de 155 passagiers die hem het leven te danken hebben. Sully gaat gebukt onder posttraumatische stress, ziet regelmatig in zijn dromen de vlucht verkeerd aflopen, en moet zich bovendien verweren als een duivel in een wijwatervat bij de National Transportation Safety Board omdat die de schuld in zijn schoenen wil schuiven, wat de facto betekent dat hij zijn pensioen kan schudden. Toch pleit hij dat de piloten in de simulator niet de menselijke factor in rekening hebben gebracht, omdat ze op voorhand wisten dat de vlucht ging neerstorten, en dat met incalculering van de reactietijd, hij en Jeff het juiste besluit hebben genomen om de noodlanding op de Hudson uit te voeren. Maar tussen gelijk hebben en gelijk krijgen gaapt een diepe kloof...

Sully ligt in het oeuvre van regisseur Clint Eastwood erg dicht bij Richard Jewell, in die zin dat het een interessante studie is hoe de media figuren kan maken of kraken. De film vangt aan wanneer de ramp met vlucht 1549 reeds gebeurd is, en het is maar in flashbacks dat we minuut na minuut zien hoe het vliegtuig is neergestort, ongeveer parallel met de manier waarop de onderzoekscommissie het dossier met een fileermes te lijf gaat. Qua inhoud is de plot van de film echter op een sigarettenblaadje te schrijven, en buiten een karakterstudie van Sully en zijn posttraumatische stress zit er niet veel vaart achter de zaak. Er worden zijdelings een paar personages opgevoerd die gemeen hebben dat ze allemaal passagiers waren op de bewuste vlucht, en dat ze, nadat ze de dood in de ogen hebben gekeken, in extase zijn dat ze de ramp hebben overleefd. Ook bijvoorbeeld de reactie van de copiloot, vertolkt door Aaron Eckhart, komt maar zeer fragmentarisch uit de verf, wat meteen verklaart waarom de film slechts 96 minuten duurt, waarin we de crash zelf meerdere malen vanuit diverse standpunten beleven.
Het lijkt met andere woorden dat de confituur op deze boterham érg dun is uitgesmeerd over een grote oppervlakte. Clint Eastwood houdt de zaak echter boeiend door pertinente vragen te stellen over heroïek. Sully kan het feit dat hij plots een held is, niet goed plaatsen, en wanneer hij in een bar herkend wordt en spontaan de cocktail van de week aangeboden krijgt die naar hem is vernoemd, staat hij erop de drank zelf te betalen, en kan hij met de grapjes die erom worden gemaakt maar zuur lachen. Sully blijft bij het standpunt dat hij niet méér heeft gedaan dan zijn job, en dreigt door zijn gebrek aan strijdlust daardoor zijn pensioenrechten te verliezen. De leden van de NTSB worden iets te nadrukkelijk afgeschilderd als de boemannen van dienst, alhoewel een onderzoek naar de feiten na een dergelijke bijna-ramp niet meer als normaal is. Toch staat Sully uiteindelijk op het finale moment rechtop om zijn zaak ten gronde te bepleiten. Of dat tegen dan volstaat, laat ik u graag zelf ontdekken.
BEELD EN GELUID
Spijtig genoeg heeft Warner deze film slechts op het 2.40:1-formaat uitgebracht, want van Sully bestaat ook een IMAX-versie. Toch is dit een redelijk goede transfer, met nogal gedempte kleuren die moeten schetsen dat het op het moment van de feiten in New York putje winter was, en het water laten we zeggen niet dadelijk uitnodigde tot zwemmen. Detaillering van het beeld is goed, alhoewel het neerstorten van het vliegtuig in een gebouw, waar Sully voortdurend over droomt, zeer duidelijk CGI is en niet realistisch overkomt. Qua geluid moeten we u echt wel de UHD aanraden, want de Blu-ray van Warner is er weer één met een minderwaardige gecomprimeerde Dolby Digital Plus Atmos 7.1-track, waarbij de ongecomprimeerde track wordt voorbehouden voor de Franse markt. De track op de UHD is echter gewoon Dolby TrueHD Atmos 7.1.4, en vult uw speakers met de typische geluidjes die je hoort wanneer je op de vlieger stapt, met daarnaast het spektakel van een vliegtuig dat op het water landt zonder daarvoor gemaakt te zijn. Scènes zoals die waarin de vogels in de motor vliegen hebben serieuze impact (sorry voor de flauwe woordspeling), maar ook de minder spectaculaire scènes, zoals het geroezemoes in de commissie die samenkomt om de crash te bespreken, horen er realistisch uit.
EXTRA'S
Het bonusmateriaal zit zoals gewoonlijk vervat op de Blu-raydisk. Eerst is er de documentaire Moment By Moment: Averting Disaster on the Hudson (15:44) waarin de vlucht geanalyseerd wordt door de echte kapitein Sullenberger, copiloot Jeff Skiles en luchthavencontroler Patrick Harten. In Sully Sullenberger: The Man Behind the Miracle (19:49) krijgen we een biografie van de brave man door de man zelf, zijn vrouw en dochter en zijn copiloot. Neck Deep in the Hudson: Shooting Sully (20:17) is dan weer de enige documentaire die niets met Sullenberger zelf maar met de film te maken heeft, een goeie making of-documentaire waarin we onder meer een tipje van de sluier opgelicht krijgen over de trucages in de film en het werk voor green screen. Er zijn ook nog wat cross-promotionele trailers maar die tellen we zoals gewoonlijk niet mee bij het bepalen van de eindscore.

CONCLUSIE

Sully is alweer een indringend portret van Eastwood, die deze keer toch wel wat moeite moet doen om de mise-en-scène vol te krijgen. De UHD kan u met gerust hart aanschaffen maar vermijd de losse Blu-rayrelease omwille van de inferieure geluidskwaliteit.


coverStudio: Warner

Regie: Clint Eastwood
Met: Tom Hanks, Aaron Eckhart, Laura Linney, Anna Gunn, Autumn Reeser, Holt McCallany, Max Adler, Sam Huntington, Wayne Bastrup, Valerie Mahaffey

Film:
7,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
10/10

Beeld:
9/10


Regio:
X

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2016

Leeftijd:
12

Speelduur:
96 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051889599654


Beeldformaat:
2.40:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Engels audiodescriptief Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Latijns-Amerikaans Spaans Dolby Digital 5.1
Braziliaans Portugees Dolby Digital 5.1
Pools Dolby Digital 5.1
Tsjechisch Dolby Digital 5.1
Japans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Spaans, Latijns-Amerikaans Spaans, Braziliaans Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Pools, Tsjechisch, Japans, Chinees (Mandarijn trad.), Chinees (Mandarijn simp.), Koreaans, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:

• Documentaire "Moment By Moment: Averting Disaster on the Hudson"
• Documentaire "Sully Sullenberger: The Man Behind the Miracle"
• Documentaire "Neck Deep in the Hudson: Shooting Sully"
• Cross-promotionele trailers


Andere recente releases van deze maatschappij