:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MEDUSA TOUCH, THE
MEDUSA TOUCH, THE
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-08-03
FILM
The Medusa Touch is een compleet vergeten, maar toch vrije fijne titel, ook al liet filmcriticus Roger Ebert in zijn televisieshow Sneak Previews vallen dat hij dit de slechtste film van 1978 vond. Hoofdrolspeler Richard Burton kon het allemaal niet veel schelen, en na drie weken opnames vertrok de acteur naar Zuid-Afrika om er de oorlogsfilm The Wild Geese te gaan opnemen. Sowieso boterde het niet tussen Burton en Jack Gold, die veel liever Nicol Williamson voor de hoofdrol had, maar na Burtons succesvolle comebackfilm Equus uit 1977 stonden de producers op hun strepen voor de beslissende keuze, en zo werd het uiteindelijk toch de ex van Elizabeth Taylor.
Deze Britse supernatural-horrorfilm is gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1973 van Peter Greenaway, waarin Burton de rol speelt van de romanschrijver John Morlar. Vanaf de eerste scène zien we hoe de auteur halfdood wordt geslagen met een Napoleon-beeldje en in diepe coma belandt. De man is een plant geworden, maar zijn hersenen weigeren het om op te geven, waardoor Monsieur Brunel (Lino Ventura), een Franse detective die via een uitwisselingsprogramma in Londen werkt en die de moord moet onderzoeken, weigert om de machines af te leggen. Je weet maar nooit dat de halfdode één of ander woord mompelt dat het mysterie kan oplossen, en dat is nodig, want de politie tast volledig in het duister. Als er al een spoor is, dan leidt dit naar de psychiater Dr. Zonfeld (Lee Remick) bij wie Morlar patiënt is.

Voor de kijker wordt de film vanaf dan in tweeën gesplitst. Enerzijds is er de weinig spannende zoektocht naar de moordenaar, en anderzijds gaan we op zoek naar het motto voor de moord, en dat blijkt allemaal iets te maken te hebben met Morlars telekinetische gaven waarmee hij de toekomst kan voorspellen, maar ook veel onheil teweeg kan brengen. Wie erin slaagt om de man boos te krijgen, wordt vervloekt en moet het met zijn leven bekopen. The Medusa Touch situeert zich ergens tussen Carrie en The Omen (waar Lee Remick trouwens ook inzat), maar dan met een volwassen vent als boosdoener. Het zwakste aan de film zijn de vertolkingen. Lee Remick lijkt van karton, en bij Burton zie je overduidelijk dat hij geen moer om de film geeft. Ook Lino Ventura, die hier in het Engels acteert (ook al werd hij gedubd), werkt niet echt. Op het einde ontplooit de film zich nog in een soort van rampenfilm waarbij een kathedraal het moet ontgelden. Een bont allegaartje van stijlen dus, maar echt slecht wordt het nooit. Best noemenswaardig is dat hoe sullig het ook in beeld wordt gebracht, er hier voor het eerst in een film een passagiersvliegtuig door een wolkenkrabber vliegt.
BEELD EN GELUID
Deze film werd destijds uitgebracht door EIC en dan weet je natuurlijk hoe het met de kwaliteit van het beeld gesteld is. Doorgaans om van te huilen met een transfer die gedateerde kleuren (als je dit woord al kan gebruiken) bevat. Af en toe zie je geregeld een streepje of een andere storing voorbij komen. Het geluid stelt ook niet veel voor, met een band waar alles op één laag zit. Wie zijn spaarvarken wil vermoorden, kan deze film kopen op Blu-ray via het Australische Imprint.

EXTRA’S

Er staan geen extra’s op deze dvd.

CONCLUSIE

The Medusa Touch is een matige, maar onderhoudende Britse thriller die duidelijk wilde profiteren van het succes van The Omen en Carrie.cover
Studio: EIC

Regie: Jack Gold
Met: Richard Burton, Lino Ventura, Harry Andrews, Alan Badel, Lee Remick, Marie-Christine Barrault

Film:
6,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
5/10

Beeld:
4,5/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1978

Leeftijd:
12

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5412012157941


Beeldformaat:
2.39:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij