:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SOUVENIR
SOUVENIR
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-03-15
FILM
Isabelle Huppert als zangeres. We zagen de Franse diva al een aardig potje zingen in 8 Femmes van François Ozon, maar in deze Belgische (jawel!) film van Bavo Defurne kruipt de Française in de huid van een popzangeres. Wel eentje met vergane glorie. Tegenwoordig staat ze aan de lopende band in een vleesfabriek en bestaat haar dagtaak erin om wat veenbessen en een laurierblaadje op een pot paté te leggen. Ooit was het leven van Liliane Cheverny anders. Een gevierde popzangeres die als Laura België net niet het Eurovisiesongfestival deed winnen. Maar zoals Laura het zelf zegt, is verliezen van Abba geen schande. Nadien maakte ze nog wel plaatjes, maar door steeds op de verkeerde personen te botsen, haar manager vertolkt door Johan Leysen in het bijzonder, is ze in de vergeethoek gesukkeld. Iedereen kent nog wel het liedje waarmee ze op het Songfestivalpodium stond, maar niemand die zich nog afvraagt wat er nadien met haar is gebeurd. Het vluchtige leven van een popzangeres, en perfect weergegeven wordt in de opening credits waarin een bruistablet in een glas water niets wordt.

Liliane is een grijze muis geworden die zich niets meer wil herinneren van haar vroeger leventje. Ze leeft alleen, doet plichtsgetrouw maar zonder enig interesse haar job, terwijl ze ’s avonds eenzaam naar televisie kijkt waarbij de ene whisky na de andere in haar keelgat verdwijnt. Daar komt grote verandering in wanneer de jonge Jean (Kévin Azaïs) een paar weken als interimkracht in het vleeswarenbedrijf wordt aangenomen. De jonge kerel herkent meteen wie ze vroeger was en hij vraagt haar om als wijze van comeback een paar nummers te komen zingen in de boksclub waar hij lid van is.

Hoewel regisseur Bavo Defurne kon rekenen op de présence van Huppert werd de film geen succes, dat werd ook zijn vorige langspeler Noordzee, Texas niet. Heel jammer, want Souvenir is een heerlijke mix tussen komedie, romcom en arthouse. Het verhaal is misschien wel allemaal net iets te eenvoudig om te beklijven, maar Huppert die geruggesteund wordt door de loungeband Pink Martini is een streling voor het oog (en zelfs voor het oor). Wederom een rol die op haar lijf geschreven is. Chagrijning en zonder al te veel emoties, maar innemend.

Het is natuurlijk wat gratuit om deze film te gaan vergelijken met de grote voorbeelden die Sunset Boulevard of All About Eve zijn, maar toch slaagt Huppert erin om op ontroerende en overtuigende wijze een diva neer te zetten die hunkert naar het succes van vroeger maar vrede moet nemen met de vergetelheid. Je kan wel zagen over het feit dat het allemaal een beetje ongeloofwaardig lijkt, maar dat staat geen enkel moment in de weg van de onweerstaanbare charme die deze film uitstraalt.

BEELD EN GELUID
Een Belgische film met Isabelle Huppert, maar helaas bij ons alleen uitgebracht op dvd. Er bestaat wel een Duitse Blu-ray, maar die blijkt overal uitverkocht te zijn, en is uitgebracht onder de vreemde naam Ein Chanson Für Dich. Om de pijn op de wonde wat te verzachten, kunnen we wel zeggen dat de dvd die uitgebracht is op Artifilm grandioos oogt. Souvenir is een zeer kleurrijke film die het moet hebben van de glamour en dat komt op deze transfer perfect tot uiting en de detaillering is naar dvd-normen ruim voldoende. De geluidsband is een Franse Dolby Digital 5.1 die vooral uitblinkt door de aanstekelijke chansons die worden ingezongen door la Huppert herself.

EXTRA'S
Hoe jammer het ook is, gaat deze dvd door het leven zonder ook maar één enige extra.

CONCLUSIE
Souvenir is een luchtige, maar innemende tragikomedie over een zangeres die ooit volop in de belangstelling stond maar door verkeerde keuzes aan de lopende band in een vleesfabriek is beland. Geen grootse, maar wel heerlijke cinema met een Isabelle Huppert op haar best.cover
Studio: Arti Film

Regie: Bavo Defurne
Met: Isabelle Huppert, Johan Leysen, Muriel Bersy, Benjamin Boutboul, KÚvin Aza´s

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2017

Leeftijd:
6

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789077835760


Beeldformaat:
2.39:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij