:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> KNIGHT OF CUPS
KNIGHT OF CUPS
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-03-11
FILM
In de tarotkaarten, staat de Ridder van Bekers (de Knight Of Cups dus), wanneer die rechtop staat, voor verandering en een nieuwe soort opwinding die nieuwe kansen biedt. Het is echter zo vluchtig van aard dat je het telkens dient te stimuleren, wil je er iets aan hebben. Staat de kaart omgekeerd, dan is het allemaal onbetrouwbaar en stoelt het op valse beloften en bedrog. Neen, we hebben geen snelcursus waarzeggerij achter de kiezen, maar gelukkig vind je dit allemaal in een vingerknip op het internet. En deze uitleg heeft wel zin eens je de film gezien hebt, maar zelfs zonder dat kan je deze WTF?-movie van Terrence Malick op eender manier interpreteren.
Ook hoofdrolspeler Christian Bale wist van niks toen hij aan dit project begon. De regisseur vertelde Bale kort hoe hij het karakter zag, en hoewel er een 600 pagina's tellend script bestaat, kwam er geen verdere uitleg van Malick en werd deze film zo goed als volledig geïmproviseerd. Nadien grapten Bale en Natalie Portman dat ze meer tijd moesten steken in de voice-over dan in het acteren zelf.

Knight Of Cups is een zeer fragmentarische film. Bijna een collage van tien seconden durende filmpjes. Ze zeggen alles en niets, net zoals het leven dat hier in vraag gesteld wordt. Een Duitse herder die in een zwembad zonder veel succes een tennisbal probeert te pakken. Dat soort dingen, of hoe ongrijpbaar het leven is. In vele gevallen is zoiets gedoemd om te stranden in onzinnige arty farty-geleuter, maar met een regisseur als Terrence Malick en diens rechterhand Emmanuel Lubezki achter de camera weet je dat je plaats neemt voor een ongeziene filmtrip, en dan nog wel met Hollywood als achtergrond waardoor het bijna een Lynchiaanse versie van David Cronenbergs compleet onderschatte Maps To The Stars wordt. We zien de levensgrote glamour-reclameborden, maar een seconde later is de camera gericht op een dakloze. Maar volgens de succesvolle scenarioschrijver Rick, die briljant vertolkt wordt door Christian Bale, is er niets aan de hand zolang je de palmbomen ziet, want die zijn het symbool dat alles mogelijk is. Christian Bale is bijna in vrijwel elke scène te zien maar hij heeft nauwelijks dialogen.
Het wordt een trip die je naar de loodsen van de Hollywood-studio's voert, decadente nachtclubs, de nep van Las Vegas maar ook de vergankelijkheid in Death Valley. We zien fragmenten tussen Rick en zijn ruziënde vader (één van de laatste rollen van Brian Dennehy). Er is ook veel liefde, of het gebrek eraan, want meestal blijft het bij wat rollebollen tussen de lakens met mooie vrouwen die op zoek zijn naar Hollywood-geluk. Daartussen huppelen Nancy (Cate Blanchett) en Elizabeth (Natalie Portman) wat rond die iets meer blijken voor te stellen dan een one-night-stand.
Knight Of Cups is aparte, maar geenszins moeilijke cinema. Het is zoals het hoofdpersonage zelf aangeeft niet meer dan wat fragmenten van een man, maar wel tentoongespreid door één van de beste regisseurs aller tijden.

BEELD EN GELUID
Deze release werd bij ons op dvd uitgebracht door Paradiso. De prachtige beelden van Hollywood en Los Angeles schreeuwen om een 'koop mij op Blu-ray'-logo, maar toch is alles hier tot in de puntjes verzorgd met mooie kleuren vol prachtige details. De geluidsband is een wervelende (en dan hebben we het over de muziek, want er zijn maar weinig effecten) Dolby Digital 5.1-geluidsband.
EXTRA'S
Er staat geen extra materiaal op deze dvd.

CONCLUSIE
In Knight Of Cups volgen we het leven van een succesvol scenarioschrijver die alles in zijn leven heeft, maar hoe langer hij er over nadenkt hoe meer dat hij beseft dat het allemaal niets voorstelt. De leegheid van het leven dat omringd wordt door Hollywoodiaans nepvertoon en meesterlijk in beeld gebracht door Terrence Malick die nooit ontgoochelt.cover
Studio: Paradiso

Regie: Terrence Malick
Met: Christian Bale, Natalie Portman, Cate Blanchett, Teresa Palmer, Joel Kinnaman, Imogen Poots, Brian Dennehy

Film:
9/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2015

Leeftijd:
12

Speelduur:
118 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5414937033218


Beeldformaat:
2.39:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij