:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LOCAL HERO
LOCAL HERO
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-01-24
FILM
"A beautiful coastline... A rich oil man wants to develop it. A poor beach bum wants to live on it. An entire town wants to profit by it. And a real-live mermaid wants to save it... Only one of them will get their way." (Tagline van Local Hero)

Local Hero
is zo'n film waarvan de soundtrack bekender is dan de film zelf, en dat door de eerste filmscore die Mark Knopfler schreef. In 1983 was zijn groep Dire Straits dan ook één van de populairste bands. De film zelf werd een bescheiden succes, die bij ons zelfs op die hit na wat onopgemerkt voorbij ging, maar tegenwoordig wordt Local Hero als één van de beste Britse komedies uit de jaren '80 beschouwd. Een werkstukje van Bill Forsyth die eerder met het heerlijke Gregory's Girl in Engeland talrijke harten verscheurde. Een komedie die is opgenomen in het 1001 Movies You Must See Before You Die-boek van Steven Schneider, en in de VS is er zelfs een Criterion-release. Dit maar om te zeggen dat Local Hero niet zo maar een lukrake titel uit de jaren '80 is.
Wel een film die bij aanvang moeilijk te verkopen was. Producer David Puttnam trok met het project naar het Britse Goldcrest Films, dat een jaar eerder met Gandhi een monstersucces had. Het bedrijf zag echter niets in het script, maar toen Goldcrest dankzij diezelfde Puttnam met Chariots Of Fire een monsterhit en een Oscar voor Beste Film scoorde, kreeg hij toch het nodige geld om de film te financieren. Het project raakte vrij vlug bekend in Hollywood en zowel Michael Douglas als Henry Winkler klopten bij Bill Forsyth aan om de rol van MacIntyre te kunnen krijgen, maar Forsyth zag dat helemaal niet zitten, en gaf de rol aan de vrij onbekende Peter Riegert. Burt Lancaster was een ander verhaal. Puttnam wilde hem absoluut in de rol van de excentrieke oliebaron Happer, maar Lancaster vroeg zo maar eventjes 2 miljoen dollar, wat bijna een derde van het volledige budget van de film was. Door een tussenkomst van Warner, dat de film zou distribueren, kwam alles op zijn pootjes terecht.
Happer stuurt MacIntyre naar het dorpje Ferness in de Schotse Hooglanden om alles op te kopen voor wat een raffinaderij moet worden. Omdat zijn naam Schots klinkt, gaat Happer ervan uit dat MacIntyre het klusje wel zal klaren en als fervent astronomieliefhebber heeft hij Mac de opdracht dat hij vooral naar de lucht moet kijken en hem onmiddellijk op de hoogte moet houden als hij iets ongewoons ziet. MacIntyre werkt samen met de nogal louche hoteleigenaar en accountant Gordon Urquhart (Denis Lawson die Star Wars-fans kennen als Wedge Antilles) die het onmiddellijk begrepen heeft dat indien hij het met de dorpelingen slim aan boord legt zijn broodje gebakken is.
Hoewel een komedie is Local Hero zeker geen billenkletser waar je zit om te gieren, eerder het soort aangename film dat tegenwoordig veel te weinig gemaakt wordt. De zwakste schakel is misschien wel het personage van Lancaster, dat veel te ongeloofwaardig overkomt, maar de fratsen die MacIntyre en Urquhart uithalen om de lokale bevolking de overdracht te laten tekenen is een stukje heerlijke Britse cinema. En als je ons niet gelooft, dan misschien wel Al Gore die door Oprah Winfrey liet optekenen dat Local Hero zijn favoriete film aller tijden is.

BEELD EN GELUID
Deze film is er eentje uit de Quality Film Collection-reeks van het ondertussen ter ziele gegane A-Film. Toegegeven dat de verwachtingen niet bijster hoog waren maar we hadden maar weinig zin om wederom 30 euro neer te tellen voor een Criterion, maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit. De beeldkwaliteit op deze dvd is dan ook top met sublieme kleuren (natuurlijk in '80's-stijl) en een (voor dvd-normen) perfecte detailvoering. De geluidsband is een 2.0 en hoewel standaard doet die toch behoorlijk zijn best en natuurlijk met die fenomenale score van Mark Knopfler.
EXTRA'S
Er staan helaas geen extra's op deze dvd.

CONCLUSIE
Voor wie Local Hero gewoon gelijk staat aan die ene hit van Mark Knopfler, raden we met plezier deze heerlijke film aan, die door de rol van Burt Lancaster weliswaar een tikkeltje ongeloofwaardig is, maar toch heerlijk wegkijkt.cover
Studio: A-Film

Regie: Bill Forsyth
Met: Burt Lancaster, Peter Riegert, Fulton Mackay, Denis Lawson, Peter Capaldi, Alex Norton

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1983

Leeftijd:
AL

Speelduur:
107 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8716777927236


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij