:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FREE FIRE
FREE FIRE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-10-14
FILM 
Tegenwoordig kennen we Brie Larson als Captain Marvel, maar in het begin van haar carrière was de blondine een vertrouwd gezicht uit allerlei indie-films. Wie er destijds vlug bij was kon haar zelfs zien paraderen op de trappen van FilmFest Gent. Een van die kleinere films, die weliswaar aardig wat geld opbracht, is Free Fire van Ben Wheatley. Een film die overigens de geschiedenis ingaat als degene met het langste vuurgevecht ooit. 55 minuten om precies te zijn. Jawel!

Wie de films van Ben Wheatley kent, weet dat hij het soort regisseur is van weinig toegevingen. Kort door de bocht genomen kan je zijn werk zelfs met dat van Tarantino vergelijken, maar dan wel gekruid met het harde Britse realisme van Ken Loach, Mike Leigh en Clio Barnard. Van dat laatste merk je in Free Fire wel niets terug, want dit is een glorificatie van het geweld. Het soort baldadigheid dat je het best kan vergelijken met Sam Peckinpah, of met (kwestie van de man nog eens aan te halen) Tarantino. Hoe hip en onrealistisch het er ook uitziet, heeft de film overigens niets te maken met de gelijknamige videogame. Wel zit Minecraft er voor iets tussen maar omdat ondergetekende nog nooit een joystick (of hoe noemen ze dat tegenwoordig?) in zijn pollen heeft gehad, laten we het maar bij een weetje dat we ergens lazen.

De film speelt zich af in 1978. Een keuze die niet zo zeer was ingegeven door de setting of de decors, maar wel omdat Wheatley een verhaal wilde vertellen in een tijdsperk waar er nog geen sprake was van gsm’s. Chris (Cillian Murphy), Frank (Michael Smiley) Stevo (Sam Riley) en Bernie (Enzo Cilenti) zijn allen IRA-leden. Ze ontmoeten in een haven Justine (Brie Larson) die samen met Ord (Armie Hammer) als tussenpersoon fungeren om de groep in contact te brengen met wapenhandelaar Vernon (Sharlto Copley) en zijn trawanten Martin (Babou Ceesay), Harry (Jack Reynor) en Gordon (Noah Taylor). Als vanaf het eerste ogenblik blijkt dat de verkeerde geweren zijn geleverd, en daardoor ontstaan er spanningen en het duurt niet lang vooraleer alles losbreekt in een orgie van geweld.

Wie diepgang zoekt in een film en van oordeel is dat dit zonder waardeloze troep is, kunnen we maar één raad geven: begin niet aan deze film. Behalve het onophoudelijk schieten bevat Free Fire wel een zeer grappig scenario dat Wheatley samen met Amy Jump heeft bedacht, maar de focus ligt toch zo goed als volledig op het geweld. De meeste vinden de dood, de één al wat vroeger dan de andere, en voor hun laatste seconden op deze wereld heeft Wheatley een verschrikkelijk einde bedacht. Een film die lekker loopt, maar ook een half uur lang te duurt. Het eerste uur waarin niemand erover nadenkt over het feit dat ze door deze deal wel eens voor goed onder de groene zoden zouden kunnen geraken is keigaaf en raast aan een ontzettend hoog tempo aan je voorbij. Het is pas wanneer men door heeft dat men naast schieten ook wel eens zou kunnen ontsnappen dat de film een dipje krijgt en waardoor er zelfs wat verveling opduikt. Maar de finale is dan weer zo over the top dat je op het einde van deze waanzinnige rit alleen maar twee duimen in de lucht kan steken. Een topper voor wie vindt dat het verstand ook wel eens op nul mag staan.

BEELD EN GELUID
Deze titel verscheen op Splendid en dus weet je dat je mits wat geluk deze release wel kan scoren aan een prijs die rond de 5 euro hangt. Het label blonk nooit uit op kwaliteitsniveau en dat kun je ook zeggen over Free Fire. Het is allemaal wel verzorgd en je vindt er geen mankementen op, maar verder dan basic gaat dit niet. De film speelt zich de hele tijd in een loods af en dat betekent dat je het moet zien te rooien met geelachtige kleuren die, op de kledij na, maar weinig natuurlijk overkomen. Het geluid wordt verzorgd door een oorverdovende DTS-HD MA 5.1 waarin je naast veel gegil, vooral veel wapens hoort.

EXTRA'S
Voor wie extra materiaal ziet als een equivalent van voorgekauwd promomateriaal heeft op deze disk maar weinig klagen. Allereerst is er een waardeloze B-Roll van zo’n twee minuten waar niemand wat aan heeft. The Making Of Free Fire duurt iets meer dan tien minuten en laat je maar niet te veel om de tuin leiden door de titel, want dit is gewoon een collage van wat interviews. Wie nog meer interviews wil (zonder dat je er iets kan van opsteken) kan alvast beginnen te likkebaarden want zowat iedereen van de crew (waaronder Brie Larson, Cillian Murphy, Jack Reynor en Ben Wheatley) mag een paar minuten zijn of haar promozegje doen

CONCLUSIE
Free Fire is een hippe actiefilm vol overdreven Tarantino-geweld die zich op één plaats afspeelt en gaat over een uit de hand gelopen wapendeal. Het eerste uur loopt enorm lekker weg, maar je voelt duidelijk dat de makers er een verplicht nummertje van 90 minuten van moesten maken waardoor het op het einde allemaal wat begint tegen te steken.coverStudio: Splendid

Regie: Ben Wheatley
Met: Brie Larson, Enzo Cilenti, Sam Riley, Michael Smiley, Cillian Murphy, Armie Hammer

Film:
7/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2016

Leeftijd:
16

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
4013549084581


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Duits DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Duits
Extra's:
• B-Roll
• The Making Of Free Fire
• Interviews 

Andere recente releases van deze maatschappij