:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EXCESS BAGGAGE
EXCESS BAGGAGE
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-08-27
FILM 
Waarom Excess Baggage op bepaalde filmforums bekroond wordt met de titel "'90's-cult classic" is ons een raadsel. Zeer matig acteerwerk. Christopher Walken gaat zoals altijd wel heerlijk over the top, maar het is wel een typetje dat hij al meer dan één keer heeft bovengehaald. De fel overgewaardeerde Benicio Del Toro slaapwandelt hier meer dan dat hij acteert. Is Alicia Silverstone dan de sleutel? Je weet wel, het favoriete pruillipje uit de '90's die heel wat harten sneller deed slaan in The Crush en daarna dankzij Clueless voor eventjes de favoriete actrice van Hollywood werd.

Ondertussen is de ster van Silverstone al lang uitgedoofd, maar in de jaren '90 was ze toch één van de populairste bimbos uit Tinseltown. Zo populair zelfs dat ze met First Kiss haar eigen productiebedrijf had. Nou ja, voor de pers dan toch, want in feite was het bedrijfje in handen van Bill Borden en haar manager Carolyn Kessler. Silverstone mocht wel Benicio Del Toro kiezen als tegenspeler in Excess Baggage omdat ze die zo geweldig vond in The Usual Suspects, maar voor de rest had de blondine niet veel te zeggen. De actrice lag dan ook om de haverklap in de clinch met regisseur Marco Brambilla die doorbrak met de Stallone-film Demolition Man, maar zich na de flop die Excess Baggage was, zich vooral met films ging bezig houden die gebruikt werden voor klassieke muziek. Of het aan Marco Brambilla lag of niet, zijn we echter nog niet zo zeker. De grootste fout is het scenario dat nergens op lijkt en waar drie man heeft aan zitten ploeteren, en daarna ook nog eens grondig herschikt werd door Aaron Sorkin. Anderen geven dan weer Silverstone de schuld. Dat vonden ze ook bij de Razzies want Alicia kreeg een nominatie voor Slechtste Actrice, maar verloor die van Demi Moore voor G.I. Jane.

Alicia Silverstone speelt, hoe kan het ook anders, nog maar eens een rijkeluisdochter. Om de aandacht van haar vader te krijgen ensceneert Emily Hope haar eigen ontvoering, maar zoals je kan verwachten loopt dat niet zoals gepland. Ze stopt zichzelf in de kofferbak van haar eigen auto, ze plakt haar benen en mond toe en ze belt zelf de politie zodat men haar kan komen 'redden'. Leuk vondst zou je denken, maar helaas komt Vincent Roche (Benicio del Toro) om de hoek piepen. De ervaren autodief gaat er met de wagen vandoor, en ook al weet hij het niet, krijgt hij daar als toemaatje de knappe Emily als cadeau bij. Het hoeft niemand te verbazen dat de twee na een uurtje kibbelen een koppeltje vormen, maar eerst moeten ze nog de gevaarlijke oom van Emily (uiteraard vertolkt door Christopher Walken) die ingeschakeld wordt om de dochter des huizes te bevrijden, zien te overbruggen.

Een dom verhaaltje, maar soms moet dat niet meer zijn, alleen werkt het hier niet. Het scenario is gewoon te veel opgebouwd uit onnozele karikaturen. Christopher Walken in de eerste plaats, maar de man heeft ten minste wel genoeg charisma en humor om dit anderhalf uur staande te houden. Van Benicio Del Toro heb je er na tien minuten al genoeg, en Alicia Silverstone is wel mooi om naar te kijken, maar daarmee scoor je nog geen goede film. Nooit is de film grappig, maar valt wel hopeloos van het ene dwaze cliché in het andere. We kunnen ons best inbeelden dat dit voor de '90's-fans best wel wat nostalgie kan opleveren, maar meer dan dat wordt het nooit.

BEELD EN GELUID
Het gaat hier om een vrij oude Columbia-titel die je mits wat geluk in de kringloopwinkel of op de rommelmarkt voor 1 euro kan scoren. Geef vooral niet meer uit, want hoewel alles best te bekijken valt, merk je toch dat dit een dvd uit de begindagen is. De kleuren zijn wel mooi, ofschoon dat deels door de felle tinten komt zoals het gele vestje van Silverstone. Echte storingen zijn er niet en de detailvoering drijft gelukkig net boven het gemiddelde. De geluidsband is een Dolby Digital 5.1 die je zowel in het Engels als het Frans kan opzetten en die gedomineerd wordt door een '90's rock-soundtrack. We dachten zelfs The Wallflowers the herkennen.

EXTRA'S
Fans moeten zich tevreden houden met een armtierige trailer.

CONCLUSIE
Excess Baggage is zo’n dvd waarvan iedereen wel de dvd-cover kent, maar hem nooit meenam naar huis. Een zeer matige actiekomedie van een slachtoffer die verliefd wordt op haar kidnapper. Een mooie Alicia Silverstone en een zoals steeds leuke Christopher Walken, maar meer kan je over deze film niet zeggen.cover
Studio: Columbia Tristar

Regie: Marco Brambilla
Met: Alicia Silverstone, Benicio del Toro, Christopher Walken, Jack Thompson, Harry Connick Jr., Nicholas Turturro

Film:
5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1997

Leeftijd:
12

Speelduur:
101 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712609063202


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Arabisch
Extra's:
• Trailer


Andere recente releases van deze maatschappij