:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> 52 PICK UP
52 PICK UP (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-03-14
FILM 
Cannon. We zijn er nog niet over uitgepraat, en dat zal waarschijnlijk ook wel nooit het geval zijn. Het filmhuis van Golan en Globus was immers de hofleverancier bij uitstek voor '80's-pulpcinema. Vaak actiefilms met mannen als Chuck Norris of gewoonweg sequels waar eigenlijk niemand zat op te wachten, maar ook heel films met vergane gloriën. Simpelweg omdat ze niet veel geld vroegen. Niet alleen bij de acteurs of actrices vond men die, maar ook waren er gerenommeerde regisseurs van toen zoals in dit geval John Frankenheimer. Het is niet duidelijk waarom de twee producers per se met dit soort cineasten (die in feite artistiek aan lager wal waren geraakt) in zee wilden gaan, maar het heeft zeker iets met hun ijdelheid te maken en vooral de roep om serieus genomen te worden.

John Frankenheimer was als cineast vooral in de jaren '60 een zwaargewicht, met titels als Birdman Of Alcatraz, The Manchurian Candidate en The Train. In de jaren '80 was dat al een heel pak minder. Op het einde van de eighties had hij nog wel de fenomenale Ronin op zijn cv kunnen zetten, maar er was ook bijvoorbeeld Dead Bang met Don Johnson en deze 52 Pick-Up. Geen slechte film, verre van, maar wel weer een misdaadfilm die nauwelijks werd opgemerkt.

De film is gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1974 van Elmore Leonard. Een naam die toch iets betekent in de filmwereld. Van hem werd bijvoorbeeld ook Mr. Majestyk met Charles Bronson verfilmd en zijn Rum Punch uit '92 werd later omgedoopt tot Jackie Brown van Tarantino. Maar goed, terug naar die 52 Pick-Up, want dat is een boek geweest die Cannon altijd wat is blijven achtervolgen. Vanaf het moment dat het boek in de winkels lag, wilde Menahem Golan (nog voor dat er sprake was van Cannon) de film in Israël gaan regisseren met Joe Don Baker, Trish Van Devere en George Hamilton in de hoofdrollen. Daar kwam het niet van, maar in 1984 verscheen wel onder Cannon-vlag een versie van het boek onder de vorm van The Ambassador met Rock Hudson en Robert Mitchum. We schrijven versie, want regisseur J. Lee Thompson nam een serieus loopje met het oorspronkelijke verhaal. Het verhaal doet de ronde dat John Frankenheimer het boek kocht op een luchthaven en tijdens het lezen ervan onmiddellijk weg was van het verhaal en toen hij hoorde dat Cannon de film rechten bezat, vroeg hij hun onmiddellijk of hij de film mocht regisseren.

Oorspronkelijk wilde men de film in Pittsburgh gaan opnemen, maar omdat het budget weeral te krap was werd Los Angeles als locatie gekozen. Daar woont ene Harry Mitchell (Roy Scheider). Een grijze muis, maar een succesvolle zakenman wiens vrouw Barbara (Ann-Margret) kandidaat is voor de gemeenteraadsverkiezingen. Zijn echtgenote zit goed in de race tot Harry geconfronteerd wordt met drie afpersers die hebben ontdekt dat hij een affaire heeft met het hoertje Cini (Kelly Preston). De mannen eisen van hem 105.000 dollar per jaar. Naar de politie stappen betekent het einde voor de politieke carrière van zijn vrouw, maar toch weigert hij om te betalen. De drie criminelen laten het hier niet bij en ze besluiten om Cini te vermoorden, en dan nog wel met Harry's revolver zodat hij automatisch de schuldige lijkt.

Hoewel je hier niet de hand van een groot regisseur in ziet, blijft dit toch een aardige actiethriller uit de '80's. Over het script kan je veel zeggen, maar alles wordt overeind gehouden door schitterende vertolkingen. Voor Roy Scheider werd het één van zijn laatste grote rollen, ook al deed hij in die periode nog de kassa’s rinkelen met Blue Thunder en All That Jazz. De Zweeds-Amerikaanse actrice Ann-Margret Olsson (kortweg Ann-Margret) had men werkelijk uit de archieven geplukt, hoewel ze er op haar 45e nog stralend uitzag. Ze brak in de 60’s door aan de zijde van Elvis in Viva Las Vegas en speelde nadien nog wel mee in gerenommeerde titels als The Cincinnati Kid, Carnal Knowledge met Jack Nicholson en (jawel) Art Garfunkel of in de Who-musical Tommy, maar toen 52 Pick-Up uitkwam stond er niemand om haar naam op de affiche te roepen.

En dan was er nog Vanity, met één van haar eerste filmrollen. Tenzij je haar exploitation-films als Tanya’s Island waarin ze (ahum) een fotomodel is, ook meerekent. Altijd heerlijk om te zien die Vanity, en voor de verandering mocht ze nog eens een hoer spelen. Een film die verre van perfect is, maar geweldig is om nog eens terug te zien!

BEELD EN GELUID
Arrow Video bracht deze Cannon-titel uit met een zeer verzorgde transfer. De film heeft qua look en kleuren een enorm hoog '80's-gehalte, maar op wat grain na is dit toch een voorbeeldige restauratie. De scenes in de louche nachtclubs worden vaak afgewisseld met prachtige buitenopnames uit het Los Angeles van de jaren '80. De geluidseffecten zijn eerder schaars. Af en toe wat bandengepiep of een vuistslag maar voor de rest veel dreigende woorden en een soundtrack die gemaakt is door ene Gary Chang. Een onbekende voor velen, maar iemand met toch 80 soundtracks op zijn cv, al gaat het vooral om actiefilms van Jean-Claude Van Damme en Steven Seagal. Echt Cannon dus!

EXTRA'S
Het gaat hier om een double edition waarin zowel de blu-ray als de dvd zit en zoals dat soms het geval is bij Arrow, ook hier met een zeer mooi informatief boekje waarin je alles leest over de geschiedenis van de film. Het valt zelfs samen te vatten in één zin en typisch voor Cannon: de verwachtingen en de dromen waren groots, maar het strandde op het grote niets. Qua visuele bonusfilmpjes is het echt wel een zeer mager beestje. Er is een trailer en 12 minuten Hardcore Cameos. Dat dien je dus zeer letterlijk te nemen. In de film zaten heel wat acteurs en actrices uit de hardcore-porno en deze extra loopt de volledige film af om je tonen wie je ziet en wat hij of zij deed in deze business. Veel mooie blote vrouwen dus en wie wil kan een schriftje bij de hand nemen en de namen noteren indien hij meer van de dame (of man, want ook die Ron Jeremy zit er weer bij) wil zien.

CONCLUSIE
Met John Frankenheimer aan boord wilde Cannon nog maar eens tonen dat ze naast actiefilms ook tijdloze klassiekers uit hun mouw konden schudden. Dat is 52 Pick Up zeker niet, maar wel is het een heerlijke sleazy '80's-Misdaadfilm die zich in hartje Los Angeles afspeelt. Niet altijd even consequent gedaan, en vooral met veel mooie vrouwen en een meer dan degelijke Roy Scheider.coverStudio: Arrow Films

Regie: John Frankenheimer
Met: Roy Scheider, Ann-Margret, Vanity, John Glover

Film:
7/10

Extra's:
4/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Misdaad

Versie:
U.K.

Jaar:
1986

Leeftijd:
18

Speelduur:
110 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5027035015415


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels LPCM 2.0

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Boekje
• Hardcore Cameos
• Trailer


Andere recente releases van deze maatschappij