:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LEGENDS OF TOMORROW - SEIZOEN 3
LEGENDS OF TOMORROW - SEIZOEN 3 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2021-02-02
SERIE
Sara Lance (Caity Lotz) heeft een anomalie veroorzaakt waardoor het hedendaagse Los Angeles overspoeld wordt door dinosaurussen. Rip Hunter (Arthur Darvill) heeft echter vijf jaar gewerkt om het Time Bureau te hervormen, en zijn eerste taak bij aankomst is de Legends van hun taak ontheffen. De Legends hebben het ruimte-tijdcontinuüm bezaaid met anomalieën, en Rip valt nog liever dood dan de Legends de opkuis te laten verzorgen. Zes maanden later zitten ze allemaal weer op apegapen in hun nietszeggende respectievelijke baantjes: Sara werkt op de afdeling handdoeken vouwen van een warenhuis, Nate (Nick Zano) probeert tevergeefs een superheldenbestaan op te bouwen in Star City, Ray Palmer (Brandon Routh) werkt voor een bedrijf dat een datingapp ontwikkelt en geen interesse heeft voor zijn baanbrekende theorieën, en Mick Rory (Dominic Purcell) verzamelt op Aruba portefeuilles van andere mensen én geslachtsziekten.
De anomalieën in de tijd zijn bovendien niet zomaar geplaatst. Hoe meer deze het tijd-ruimtecontinuüm verstoren, hoe dichter de tijdsdemon Mallus (John Noble) komt bij het uitbreken uit zijn gevangenis. Hiervoor weet hij eens te meer te machineren dat Damie Darhk (Neal McDonough) uit de doden opstaat. Het enige wat Mallus kan verhinderen om uit zijn gevangenis te ontsnappen, zijn zes totems, edelstenen die aan haar dragers een bepaalde oerkracht toekennen. Eén van die totems is die van Amaya (Maisie Richardson-Sellers), die na haar breuk met Nick weer in Zambezi is verzeild, alwaar ze haar stam tracht te beschermen tegen overijverige kolonisten - lees maar huurlingen - die haar volk willen uitroeien. Amaya wordt weer aan boord genomen, maar dit houdt het gevaar in dat ze uiteindelijk voor Nick zal kiezen, waardoor er een nóg grotere anomalie zal ontstaan als haar kleindochter Zari (Tala Ashe) nooit geboren zal worden.

Legends Of Tomorrow
slaat tijdreisgewijs op niks, maar blijft vooral een luchtige reeks die drijft op humor. Desondanks blijft het een beetje het afvalbakje van DC: het personeelsverloop is er namelijk zeer groot. Professor Stein (Victor Garber) en Jax (Franz Drameh) worden redelijk oneerbiedig uit de reeks geschrapt, en Wally West (Keiynan Lonsdale) wordt gerecupereerd nadat zijn rol in The Flash is uitgespeeld. Daarnaast is het vooral een spelletje politieke correctheid: er moet per se een lesbiënne en een moslima tot de ploeg tijdreizigers behoren (wat dat in werkelijkheid zou geven, laat ik aan uw verbeelding over), en elke aflevering eindigt steevast met een warme, knuffelige boodschap over vrede en verdraagzaamheid. Over knuffelig gesproken: één van de beste running jokes uit alle DC-reeksen bij elkaar maakt in dit derde seizoen zijn debuut: de blauwe knuffel Beebo, die een klein beetje ongewild telkens in het verhaal verzeilt, is wellicht één van de betere vondsten uit de reeks, en de blauwe pop krijgt alvast de lachers op de hand telkens hij wil knuffelen. En Beebo wil vaak knuffelen!
Legends Of Tomorrow slaat echter ook af en toe de bal behoorlijk mis, en dan denk ik in de eerste plaats aan het nóg maar eens opvoeren van Damien Darhk als slechterik. Na één seizoen Arrow en één seizoen Legends Of Tomorrow zijn we een beetje uitgekeken op Neal McDonough, en het zou eens geen kwaad kunnen om deze antagonist de volgende keer eens dood te laten blíjven.

AFLEVERINGEN

Disk 1:
34. Aruba-Con
Tijdens zijn vakantie op Aruba ontmoet Mick Julius Caesar (Simon Merrells), die door een anomalie in 2017 is terechtgekomen. Wanneer de Legends dit aan het Time Bureau melden, menen ze dat ze zelf beter hun eigen schade opkuisen; daarom stelen ze de Waverider om de Romeinse veldheer weer naar 49 voor Christus te brengen. Caesar heeft echter van Nate een boek over de Romeinse geschiedenis gestolen, waarin staat dat Crassus en Brutus hem op de Iden van Maart zullen vermoorden. Met die kennis weet Caesar de geschiedenis te veranderen, en is 2017 plots één groot Romeins land. De Legends moeten daarom trachten de geschiedenis te herstellen, want het Time Bureau loopt met beide ogen in een val.

35. Freakshow

In wat een simpele opdracht lijkt, proberen de Legends in 1870 een verdwaalde sabeltandtijger te onttrekken aan de freakshow van P.T. Barnum (Billy Zane). Omdat er dieren bij betrokken zijn, vindt Sara het een goed idee om Amaya (Maisie Richardson-Sellers) terug te halen uit 1942, waar ze de beschermvrouwe van Zambesi is, die het land beschermt tegen Belgische stropers. Amaya heeft echter haar gaven niet onder controle, en laat het dier in haar soms de leiding overnemen. De superhelden zijn echter in de ogen van Barnum prima aanwinsten voor zijn circus.
36. Zari
In het Seattle van 2042 voert ARGUS een meedogenloze klopjacht op meta's. Time Bureau-agent Gary Green (Adam Tsekhman) zendt een noodsignaal uit omdat hij tijdens het opsporen van een tijdanomalie bedreigd wordt door een vrouw (Tracy Ifeachor) die zichzelf in water kan veranderen. De vrouw is op jacht naar Zari Tomaz, een voortvluchtige criminele die iets zoekt dat in een ARGUS-gevangenis wordt verborgen.

37. Phone Home

Ray verdwijnt uit het tijd-ruimtecontinuüm nadat iets in 1988 de jongere versie van hem (Jack Fisher) heeft vermoord op de avond van Halloween. Het team reist naar 1988 en komt te weten dat het jonge sulletje Ray gepest werd en geen vrienden had. De jonge Ray heeft echter een baby-Dominator gevonden, en wil het ding bijhouden als zijn vriendje. Terwijl het Time Bureau het ding tracht te dissecteren, is ook de moeder-Dominator gearriveerd om achter haar kleintje aan te gaan.

38. Return Of The Mack

In 1895 blijkt in Londen een vampier aan het werk te zijn. Raar detail echter: hij beschik over een smartwatch van PalmerTech uit 2016. Het team reist naar het Londen van weleer, om daar te vinden dat een geheim genootschap een afschuwelijk complot beraamt om Damien Darhk (Neal McDonough) weer tot leven te wekken.

39. Helen Hunt
Tijdens de opnames van een film over Troje verschijnt in 1937 op de set van Warner Brothers plots de échte Helena van Troje (Bar Paly), die de eigenschap heeft dat ze alle mannen het hoofd op hol brengt. Terwijl Warner Bros. en K&G Pictures bakkeleien over wie van de beide studio's de ster onder contract mag stellen, gaat de carrière van professor Steins favoriete actrice Hedy Lamarr (Celia Massingham) naar de haaien, met desastreuze gevolgen. Bovendien verschijnt Damien Darhk ten tonele, die zich uitgeeft voor Helena's impresario.
40. Welcome To The Jungle
In de jungle in Viëtnam van 1967 blijkt er een wezen te zijn dat zowel Amerikanen als Viëtcongsoldaten belaagt. Het blijk Gorilla Grodd (David Sobolov) te zijn, die erop gebrand is een derde wereldoorlog uit te lokken waarin de Amerikanen en de Russen elkaar afmaken. Om de lont in het kruitvat te steken, wil hij president Lyndon B. Johnson (Peter Hall) vermoorden, die net op Viëtnamese bodem is. Mick ontmoet tussen de troepen zijn vader Dick (Evan Jones), met wie hij in onmin leeft.

Disk 2:

41., 42., 43 & 44. Crisis On Earth-X
In deze vierdelige crossover-aflevering tekenen de personages uit Supergirl, ArrowThe Flash en Legends Of Tomorrow present voor het huwelijk van Barry Allen (Grant Gustin) en Iris West (Candace Patton). De avond voor het huwelijk wordt ontsierd door een ruzie tussen Oliver Queen (Stephen Amell) en Felicity Smoak (Emily Bett Rickards), omdat die laatste het huwelijksaanzoek van Oliver heeft afgewezen. Het blijkt echter maar klein bier tegenover de problemen van 's anderendaags: nazi's, afkomstig van het parallelle universum Earth-X, waar Hitler de tweede wereldoorlog nooit verloren heeft, vallen binnen in een poging onze aarde te veroveren. De nieuwe Führer die na de dood van Hitler in 1994 is opgestaan, blijkt de dubbelganger van Oliver Queen te zijn, die samen met zijn vrouw, de Earth-X-tegenhanger van Supergirl (Melissa Benoist), over het neonazi-Amerika heerst. Kennelijk is er hen veel aan gelegen om de originele Supergirl te pakken te krijgen, omdat ze de sleutel is in een levensnoodzakelijke operatie voor Supergirl-X. De vier teams bundelen de krachten, maar één van hen zal niet levend uit de strijd komen...

45. Beebo The God Of War
Terwijl het team rouwt over hun verloren teamlid, verzeilt de jonge professor Stein (Graeme McComb) vanuit 1992 per ongeluk in ongeveer 1000 na Christus, samen met een pratende knuffel, Beebo. De Vikings, die net het Amerikaanse continent hebben ontdekt, beschouwen de knuffel als hun nieuwe god, en als gevolg daarvan keren ze niet terug naar Groenland, waardoor Noord-Amerika plots verandert in Nieuw-Valhalla. De Legends proberen de tijdlijn te herstellen, maar plots duikt Damien Darhk op, die zich uitgeeft voor Odin.

46. Daddy Darhkest

John Constantine (Matt Ryan) vraagt de hulp van Sara bij een duiveluitdrijving in 2017. Een meisje dat Emily heet maar feitelijk de jonge Nora Darhk (Madeleine Arthur) is, is bezeten door de demon Mallus. Die heeft echter gezworen dat hij ook Sara in zijn macht zal krijgen. Op een cruciaal moment maakt de bezeten Nora een teken waardoor Sara, John en Leo (Wenthworth Miller) naar 1969 getransponeerd worden. Amaya probeert intussen Kuasa (Tracy Ifeachor) van kamp te doen veranderen.
47. Here I Go Again
Nadat ze met de boordcomputer Gideon (Amy Louise Pemberton) geknoeid heeft, komt Zari vast te zitten in een tijdslus waarin telkens binnen het uur de Waverider ontploft. Ze moet zien dat ze binnen dat uur het explosief kan vinden, maar niemand wil haar geloven.

Disk 3:

48. The Curse Of The Earth Totem
Eén van de ontbrekende totems is in het bezit van de gevreesde piraat Zwartbaard (Jonathan Cake) in 1717. De totem heeft echter zijn vriendin Anne Queen (Cecilia Deacon) behekst. Amaya geeft zich uit voor de gevreesde piraat Jiwe, in de hoop het ding te recupereren, maar ook Damien Darhk, in de gedaande van een Engelse admiraal, is op het ding uit. Terwijl Sarah een date heeft met Ava Sharpe (Jes Macallan), lopen de zaken uit de hand. Rip zoekt intussen Wally West op in Japan, waar die bekomt van het beëindigen van zijn relatie met Jesse Quick.

49. No Country For Old Dads

Damien Darhk heeft Ray gegijzeld, en wil dat hij de Vuurtotem repareert. Ray heeft daarbij de energie van koude kernfusie nodig, een wetenschap die in 1962 verloren is gegaan toen een jongere versie van Darhk de uitvinder ervan, de Duitse geleerde Bernhard Vogel (Adrian Hough), heeft vermoord. Nora Darhk (Courtney Ford) en Ray reizen naar het verleden om dat te voorkomen.

50. Amazing Grace

De lang gezochte zesde totem, de Doodstotem, blijkt in de gitaar van Elvis Presley (Luke Bilyk) te zitten, en die blijkt bezeten te zijn door Elvis' gestorven tweelingbroer Jesse. Elvis heeft echter een oom, Lucious (Geoffrey Blake), die predikant is in een kerkgemeenschap en rock'n'roll "des duivels" vindt. Helemaal ongelijk heeft 'ie niet, want Elvis kan met zijn gitaar de doden doen opstaan uit hun graf. De vraag is hoe ze er weer in te krijgen.
51. Necromancing The Stone
Mallus weet Sara te overtuigen om de Doodstotem aan te hangen. Hierdoor verandert ze in een moordlustig wezen dat de rest van het team probeert af te maken. Terwijl Ava een beroep doet op de diensten van John Constantine om de duivel uit te drijven, besluit het team dat Mick de Vuurtotem moet dragen om Sara met gelijke wapens te bevechten.

52. I, Ava

Wanneer Ava, nadat ze het heeft uitgemaakt met Sara, twee dagen van de radar verdwijnt, blijkt dat er een blokkade zit op het tijdreizen naar het Vancouver van 2213. Daar ontdekken Sara, Ray en Gary de waarheid over Ava's afkomst. Wally en Nate proberen Kuasa voor hun zaak te winnen, maar hun goedgelovigheid doet Nate in handen van Damien Darhk vallen. Zari probeert met de moed der wanhoop Mick zijn totem leren te beheersen.

53. Guest Starring John Noble

Amaya is naar 1992 getrokken om te voorkomen dat haar dorp uitgemoord wordt door huurlingen. Dit zou echter het anachronisme zijn dat Mallus definitief toelaat om uit zijn gevangenis uit te breken; het is alleszins een beter plan dan Gorilla Grodd toe te staan om in 1979 de jonge Barack Obama (Lovell Adams-Gray) te laten vermoorden. Damien Darhk beseft echter dat als Mallus verschijnt, het afgelopen is met zijn dochter, dus smeedt hij een tijdelijk verbond met de Legends.

54. The Good, The Bad, And The Cuddly

Mallus is uit zijn gevangenis uitgebroken. Ray onderneemt een laatste wanhopige poging om Nora te redden, maar hij maakt de zaak erger. De Legends leren na een vision quest van Amaya dat alleen samenwerking ervoor kan zorgen dat er een wezen uit het licht zal opstaan om Mallus te verslaan. Ze houden zich schuil in het Wilde Westen van 1854, maar Mallus stuurt een leger van Romeinen, Vikings én piraten achter hen aan.
BEELD EN GELUID
Qua beeld en geluid zijn alle Blu-rayreleases uit het DC-universum aan elkaar gewaagd. We krijgen een zeer zuiver beeld dat niets te wensen overlaat, ook niet in de snelle en flitsende martial arts-scènes die noodgedwongen in elke aflevering in het scenario worden ingeschreven. De kleuren hebben een beetje een neonpastelkleur, onder meer toegepast in de vele lichtjes en gadgets die blijkbaar tot de standaarduitrusting van een Waverider toebehoren. De geluidstrack kan zich meten met de meest courante bioscoopfilms, en het is vooral voor de makers een kunst om het budget zo ver mogelijk uit te rekken om maximaal effect te beogen, en dat lukt aardig.

EXTRA'S

In totaal bevatten de schijven 17 verwijderde scènes (18:02). Alle vier de DC-reeksen van dit seizoen zijn voorzien van de documentaire Inside the crossover: Crisis On Earth-X (41:59), een making of-documentaire over het maken van en de opzet (meer schijven verkopen) achter de crossover-afleveringen. The Time Calibrators: Legends assemble! (17:52) bevat een snel overzicht van de avonturen waarin de Legends dit seizoen in verzeild geraken, inclusief enkele productie-interviews. Post Production Theater (6:12) is een compilatie van beelden waar nog geen SFX-shots aan zijn toegevoegd, waarbij de crew de plaats van de acteur inneemt. Geinig is dat hier en daar reclamelogo's zijn uitgeblurd. En uiteraard kan de jaarlijkse doortocht van de cast en die van onder meer GothamSupergirl, Arrow en The Flash op het stripfestival van San Diego in The Best of DC TV’s Comic-Con Panels San Diego 2017 (58:27) niet ontbreken. Afsluitend is er nog een gag reel (7:28).
CONCLUSIE
Legends Of Tomorrow is binnen het DC-universum bij uitstek de reeks die tracht de lachers op de hand te krijgen. Verwacht vooral geen verhaal zonder plotholes, maar beschouw dit ensemble afleveringen als het equivalent van een warme Beebo-knuffel.


coverStudio: Warner

Regie: Rob Seidenglanz, Kevin Tancharoen, Mairzee Almas, Kevin Mock, Alexandra La Roche, David Geddes, Gregory Smith, Dermott Downs, Ben Bray, Chris Tammaro, Viet Nguyen, April Mullen, Dean Choe, Ralph Hemecker
Met: Caity Lotz, Victor Garber, Brandon Routh, Caity Lotz, Franz Drameh, Maisie Richardson-Sellers, Amy Pemberton, Tala Ashe, Keiynan Lonsdale, Nick Zano, Dominic Purcell, Wenthworth Miller, Arthur Darvill

Film:
7,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Superhelden

Versie:
U.K.

Jaar:
2017-2018

Leeftijd:
15

Speelduur:
891 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051892212502


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Spaans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Latijns-Amerikaans Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• 17 verwijderde scènes
• Documentaire "Inside the crossover: Crisis On Earth-X"
• Documentaire "The Time Calibrators: Legends assemble!"
• Documentaire "Post prodution theater"
• Gag reel
• Documentaire "The best of DC TV's Comic-Con Panels San Diego 2017"
 

Andere recente releases van deze maatschappij