:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DEAD MAN'S SHOES
DEAD MAN'S SHOES
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-01-14
FILM 
Dead Man's Shoes is ondertussen aan zijn vijftiende verjaardag toe. Vreemd genoeg, een film die zo goed als niemand kent en zij die er al eens van hoorden hebben deze revengefilm zo goed als volledig vergeten. Het hoesje van de dvd maakt het er ook niet beter op, want dit is het soort schijfjes dat je op de rommelmarkt tussen de stapels van 50 eurocent vindt en daar gedoemd zijn te blijven liggen tot één of andere wolkbreuk beslist dat ze richting container moeten. Zo jammer want deze film van Shane Meadows die zich in een gehucht van Derbyshire afspeelt is minstens even goed als Snatch, Sexy Beast of Revolver. Een film over Brits krapuul dus.

Misschien is de naam van de regisseur wel bekender dan de film. Shane Meadows is niet alleen de man die een docu maakte over Britpop-idolen The Stone Roses, maar ook de bedenker van This Is England die zo populair was dat er op televisie drie sequels (!) van verschenen. Een referentie voor Dead Man's Shoes, want ook in deze korte film (net iets meer dan 80 minuten) krijgen we geen al te fraai beeld van de Britten te zien, ook al zijn de typetjes hier door en door marginaal.

Na het Britse misdaadepos Once Upon A Time In The Midlands was Shane Meadows op zoek naar nieuwe ideeën en die kwam er via Paddy Considine (die hier ook de hoofdrol speelt) en zelf maker is van kortfilms. Considine hielp Meadows binnen bij Warp Films (rond het gelijknamige platenlabel waar Aphex Twin op zit) en die zagen een film van Meadows best wel zitten. Meadows schreef samen met Considine het script, en oorspronkelijk had de film een heel ander uitgangspunt (een zwarte komedie over een maatschappelijk werker) en andere titel (The Skull), maar doordat Meadows plotseling werd geconfronteerd met de herinneringen van een gehandicapte vriend kreeg Dead Man's Shoes een definitieve, andere vorm.

Matlock, een boerengat in Engeland dat amper 10.000 namen in zijn bevolkingsregister heeft staan en waar niets gebeurt, tot op het moment dat parachutist Richard (Paddy Considine) terugkeert naar zijn geboorteplaats. Het wordt geen terugkeer met feestelijke toeters en bellen, maar met vuisten en een riot gun want de para heeft nog een eitje te pellen met een bende die zijn jongere en gehandicapte broer Anthony (Toby Kebbell) hebben mishandeld.

Vanaf het prille begin is het zonneklaar. "You all go down" meldt Richard die om de één of andere vreemde reden een gasmasker draagt als hij aan het slachten gaat. De vraag is alleen hoe je aan je einde komt, en bij de ene is dat al wat brutaler dan bij de andere, maar nooit komt het woord medelijden ter sprake. Een Brits filmblad merkte terecht op dat deze misdaadfilm een perfecte kruising is tussen Taxi Driver en First Blood. Een loner die geen genade kent, en wiens enige doel het nemen van wraak is. Het is wel niet altijd even geloofwaardig. Vijf bullebakken die zich laten doen door één kerel? En waar is de politie in dit verhaal? Maar dat is muggenziften, Dead Man's Shoes is een heerlijk stukje misdaadcinema, ook al is het niet meer dan wraak plegen op de meest brutale wijze en dat allemaal goed gekruid met Brits hard-realisme. Verloren filmpje dat absoluut het opsnorren waard is.

BEELD EN GELUID
Dit is een release uit de oude doos, maar met een zeer acceptabele transfer. Het ziet er wel allemaal minimaal uit, maar dat is eigen aan het indiegehalte van deze kleine productie. Levensechte kleuren, hoewel ze ver van mooi zijn, want alles wat grijs en grauw is overheerst hier, op de groene parka van de hoofdrolspeler na. Er zitten een paar wit-zwart stukken in deze film, alsook 8 mm-filmpjes die uiteraard het nodige grain bevatten. Een film die uitgebracht is op Warp heeft natuurlijk logischerwijze ook een knappe soundtrack. In deze film hoor je tracks van o.a. Smog, Calexico, Laurent Garnier, Aphex Twin en M. Ward.

EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze release.

CONCLUSIE
Dead Man's Shoes is een titel die je maar zelden hoort en dat is behoorlijk jammer, want deze wraakfilm van Shane Meadows vertaalt zich als het Mike Leigh-equivalent van Taxi Driver. Grappig, realistisch en zeer brutaal. cover
Studio: A-Film

Regie: Shane Meadows
Met: Neil Bell, Craig Considine, Matt Considine, Andrew Shim, Arthur Meadows, Paul Sadot

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2004

Leeftijd:
16

Speelduur:
86 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8716777925041


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij