:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SUITS - SEIZOEN 5
SUITS - SEIZOEN 5 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2020-06-29
SERIE
Harvey Specter (Gabriel Macht) heeft last van angstaanvallen sinds zijn secretaresse Donna (Sarah Rafferty) ervoor heeft gekozen om voortaan voor Louis Litt (Rich Hoffman) te gaan werken. Hij bezoekt een psychologe, dr. Agard (Christina Cole), en in de loop van zijn therapie komt er een hoop onverwerkt trauma naar boven uit de tijd dat Harvey ontdekte dat zijn moeder zijn vader aan de lopende band bedroog. Gelukkig kan hij rekenen op de steun van zijn nieuwe secretaresse Gretchen Bodinski (Aloma Wright), een ietwat rijpere dame die al snel de gevoeligheden van de firma leert kennen. In de firma zelf krijgt Harvey af te rekenen met de bemoeizieke Jack Soloff (John Pyper-Ferguson), die het niet logisch vindt dat Harvey als bevoorrechte partner een groter aandeel in de winst krijgt.
Harvey's protégé Mike Ross (Patrick J. Adams) leeft dan weer op een roze wolk sinds hij Rachel Zane (Meghan Markle) ten huwelijk heeft gevraagd. Zelfs zijn toekomstige schoonpapa Robert Zane (Wendell Pierce) lijkt bereid zijn scepsis opzij te zetten als hij ziet dat Mike een rechtschapen advocaat is die het opneemt voor de zwakkeren. Maar dan gebeurt wat we al van uit het eerste seizoen vreesden: nadat hij een mooie bevordering heeft gekregen, komt het uit dat Mike helemaal geen rechtendiploma heeft. De taaie tante Anita Gibbs (Leslie Hope) heeft het tot haar missie gemaakt om Mike van zijn voetstuk te laten vallen, maar nog liever dan Mike zou ze achter één van de drie name partners aangaan, die wel moeten geweten hebben dat ze een fraudeur in dienst genomen hebben. Harvey, Louis of Jessica (Gina Torres): wiens kop zal er rollen? En komt Pearson Specter Litt de klap nog ooit te boven?

Het te lang blijven dooremmeren over de rode draad van de week deed seizoenen drie en vier niet bepaald goed, en we misten dan ook meer de afleveringen met het proces-van-de-week. Dit wordt in dit vijfde seizoen ruimschoots goedgemaakt, en wanneer dan de zich over meerdere afleveringen verspreide verhaalboog eindelijk aandient in het tweede helft van het seizoen, is het datgene waar we al die tijd al op hebben zitten te wachten! Seizoen vijf is daarom wellicht het beste seizoen uit de reeks, waarbij één fundamenteel gegeven uit de architectuur van Suits plots onderuit gehaald wordt, namelijk het feit dat Mike al die tijd recht heeft beoefend zonder diploma. En ineens is alles met alles verbonden: het nakende huwelijk met Rachel, de rivaliteit tussen Harvey en Louis,... alles heeft plots met elkaar te maken. We leren bovendien een heel ander aspect van de personages kennen, één van een soort van familiaal groepsgevoel, waaruit blijkt dat, eens de advocaten van Pearson Specter Litt onder druk staan, ze hun dagelijks gekrakeel opzij zetten en voor elkaar opkomen.
Wellicht wordt daarbij de realiteit iets te veel geweld aangedaan, en lijkt het dat de doodsstrijd van Mike langer duurt dan in werkelijkheid mogelijk zou zijn, want in de echte wereld zou het wellicht een koud kunstje zijn om zwart op wit te bewijzen dat Mike geen diploma heeft, en daarmee is de kous af. Ook wordt er niet meer gerept over het lot van Mikes medeplichtigen die in de loop van de serie zijn bedrog hebben helpen toedekken, zoals het nerdmeisje dat voor hem heeft cyberingebroken in de computers van Harvard. Alleszins zal een volgend seizoen van Suits er niet meer hetzelfde uitzien (en er komen er nog vier!)

AFLEVERINGEN
Disk 1:
61. Denial
Harvey moet leren leven met de realiteit dat Donna niet langer voor hem werkt, maar voor Louis Litt. Louis is er als de dood voor dat Donna koudwatervrees zou krijgen en weer zou terugkeren naar Harvey, maar dit keer schijnt ze haar zin door te zetten. Rachel vangt het grootste werk ad interim op, maar ze maakt een fout wanneer ze een naam vergeet op een lijst van mogelijke schuldeisers van Kevin Slattery (Cornell Womack), die zich tot Harvey heeft gewend om zijn faillissement tegen te houden. Rachel en Mike zijn intussen verloofd, maar ze besluiten het op het werk nog niet te zeggen. Of toch niet tegen iedereen.

62. Compensation

Er is één ding dat bij de overstap van Donna naar Louis dat nog niet besproken is, en dat is haar salaris. Harvey heeft haar al die jaren vorstelijk betaald uit eigen zak, en Louis wil dat bedrag niet ophoesten. Daarom steunt hij het voorstel van Jack Soloff om de lonen te herbekijken. Wanneer er "per ongeluk" een fotokopie uitlekt waarop staat hoeveel Harvey feitelijk krijgt van de firma, wordt iedereen jaloers op hem. Robert Zane wil intussen dat Mike een huwelijkscontract tekent, iets waar Rachel vierkant tegen is. Om te bewijzen aan zijn toekomstige schoonvader dat hij uit het goede hout gesneden is, neemt hij een no cure no pay-zaak aan tegen een verzekeringsmaatschappij, Kelton, die 200 armere mensen heeft afgesloten van uitbetaling. Alleen verbiedt Jessica hem om er geld in te pompen.
63. No Refills
Mike en Robert Zane hebben besloten om samen als partners Kelton aan te klagen. Alleen laat Zane duidelijk voelen dat hij de baas is, alhoewel Mike beter inzicht in de zaak schijnt te hebben. De ruzie tussen Harvey en Jack Soloff bereikt een kookpunt wanneer Harvey begint de klanten van Soloff af te snoepen, en Soloff ermee dreigt ervoor te zorgen dat Harvey in de toekomst niet méér privileges krijgt dan elke andere advocaat van de firma. Harvey krijgt echter weer last van paniekaanvallen.

64. No Puedo Hacerlo

Robert Zane weet Kelton zover te krijgen dat ze willen schikken voor 25 miljoen dollar. Mike vindt dat echter te weinig, en hij vermoedt dat Robert zelf financiële belangen in de zaak heeft. Het is alleszins een zware beschuldiging, om maar te zwijgen van de ruzie die hij daardoor mogelijk kan krijgen met Rachel. Harvey krijgt van Louis het verzoek om als echtscheidingsadvocaat te fungeren bij de scheiding van zijn zus Esther (Amy Acker). Haar man Jeremy (Tom Gallop) eist 50% van haar bedrijf, omdat hij eertijds zogezegd zijn doktersstudies heeft opgegeven om voor het gezin te zorgen. Esther wil echter van hem scheiden omdat hij haar bedrogen heeft.

Disk 2:
65. Toe To Toe
Alyssa Lang (Lindsey Kraft) is met een deel van de computerpatenten van haar voormalige werkgever, Tim Petroff (John Mese), een klant van Harvey, gaan lopen, en ze biedt 15% om de zaak te laten rusten. Haar advocaat is echter Travis Tanner (Eric Close), Harvey's nemesis, en de zaak escaleert al snel doordat de twee beschuldigingen over en weer blijven slingeren van onder meer contracten te tekenen als minderjarige, seksuele avances én als klap op de vuurpijl het vervalsen van rijbewijzen. Mike meent dat de zaak zo snel mogelijk moet deescaleren, of Harvey schiet in zijn eigen voet en doet dingen waar hij spijt van gaat krijgen. Louis probeert intussen Jack Soloff zo ver te krijgen dat hij de compensatieregeling terugdraait, maar Jack laat zich niet vangen en betonneert de huidige regeling voor minstens een jaar. Bovendien heeft Louis gelogen tegen Jessica, en die moet de boel terug rechttrekken.
66. Privilege
Sam Tull (JR Bourne) heeft Harvey's hulp nodig om uit de gevangenis te blijven. Hij werkt voor Butler, een beursmakelaar, en omdat hij een fout heeft gemaakt en 50 miljoen heeft verloren met een deal, wil Paul Gilroy (Ted Whittall), de baas van Butler, hem ervoor laten opdraaien in plaats van zelf de 2 miljoen boete te laten betalen. Een cruciale kroongetuige in de zaak is uitgerekend Harvey's therapeute. Mike en Louis proberen autoconstructeur Dominic Barone (Titus Welliver) aan een partner te helpen om elektrische auto's te fabriceren, maar ze moeten daarvoor door het stof kruipen bij Jack Soloff, die hen ook nog eens een mes in de rug steekt.

67. Hitting Home

Jessica wil de ruzie tussen Jack en de rest bezweren, en ze wil dat Jack en Mike samen aan een financiële zaak werken in verband met hedgefondsen - Mike's specialiteit. Jack is zodanig onder de indruk van Mike dat hij hem aanbeveelt als junior partner, maar als dat zou gebeuren, dan komt Mike's gebrek aan diploma weer op tafel. Esther Litt vraagt aan haar broer om haar te verdedigen in een zaak waarbij iemand met notenallergie een shock heeft gekregen nadat hij een notenvrije muffin van haar merk had gegeten. Esther wil de zaak in der minne regelen, maar Louis komt te weten dat Lisbeth Wexler (Allison Brooks), de advocate van de tegenpartij, net teert op dergelijke aansprakelijkheidsprocessen.

68. Mea Culpa

Louis zet de procedure in gang om Harvey te laten schorsen, omdat Harvey hem in elkaar geslagen heeft. Feitelijk heeft Louis hem geprovoceerd, en Donna dreigt ermee om niet langer voor hem te werken als hij doorbijt. Mike is benoemd tot junior partner en krijgt zijn eerste zelfstandig te behandelen dossier. Dan slaat de schrik hem om het hart wanneer blijkt dat de advocate van de tegenpartij, Claire (Troian Bellisario), een ex-lief van hem is, en bovendien ook nog eens weet dat Mike geen rechtendiploma heeft. Jack zit in een tweestrijd omdat Daniel Hardman (David Costabile) hem kennelijk in de tang heeft.
Disk 3:
69. Uninvited Guests
Daniel Hardman probeert weer een voet binnen de deur van Pearson Specter Litt te krijgen via Jack Soloff, omdat hij net voor een miljard aan nieuwe klanten heeft geworven. Jessica weigert echter, en Hardman besluit om als represaille één voor één de klanten van Harvey weg te plukken. Louis vermoedt dat Hardman bezwarend materiaal tegen Jack heeft, maar hij kan het niet vinden. Harvey vraagt zich af waar Hardman al het geld vandaan haalt om hem ten gronde te richten. Rachels moeder Laura (Megan Gallagher) ziet intussen de trouw van haar dochter groots, en wil niet alleen een aankondiging in de New York Times plaatsen, ze wil ook nog eens een groot feest met 300 genodigden... waaronder de decaan van de faculteit rechten van Harvard.

70. Faith

Jack wil de positie van Jessica aan het hoofd van Pearson Specter Litt ter discussie stellen, en organiseert een stemming over de zaak. Hardman heeft bovendien Louis in de knel, want hij dreigt ermee de zaak van zijn zus kapot te maken als hij voor Jessica stemt. Net die dag is Harvey afwezig, omdat hij het tijd vindt aan zijn therapeute op te biechten hoe hij zijn gezin heeft opgeblazen door aan zijn vader (James McCaffrey) op te biechten dat zijn moeder (Laura Allen) vreemd ging. Harvey kan de stemming ontmijnen, maar hij moet een groot offer brengen. Mike bezoekt zijn biechtvader (Scott Michael Campbell) omdat hij schrik heeft dat hij vroeg of laat betrapt gaat worden, en hij dit Rachel niet kan aandoen. En hij heeft reden om schrik te hebben.  

71. Blowback

Mike is gearresteerd voor fraude. De taaie aanklaagster Anita Gibbs wil een deal met hem sluiten als Mike er Harvey bijlapt. Bij Harvey vraagt ze dan weer om Jessica erbij te lappen. De advocaten houden de lippen stijf op elkaar, en Harvey kan aanblijven als advocaat van Mike. Voorlopig. Het eerste wat ze proberen, is te weten te komen wie er aan het kletsen is gegaan. Bovendien is Robert Zane in alle staten, en hij wil dat zijn dochter Mike laat vallen. Het zou bovendien verdacht lijken dat Harvey net zijn ontslag heeft ingediend, dus moeten ze eerst een manier bedenken om dat weer ongedaan te maken.
72. Live To Fight...
Gibbs zet Donna onder druk om tegen Harvey te getuigen: ze heeft haar vader James (Derek McGrath) in haar greep, die zich verbrand heeft aan een illegale vastgoeddeal. De getuigenis tegen Mike komt van een anonieme mail, en met een beetje graafwerk komt Louis erachter dat die afkomstig is van Sheila Sazs (Rachael Harris). Jessica probeert intussen zich veilig te stellen en ze neemt Jeff Malone (D.B. Woodside) aan als advocaat. Er circuleert namelijk nog altijd een getekende bekentenis dat Jessica afwist van Mike's bedrog, en ze wil die nota laten verdwijnen, liefst nog vóór Gibbs alle documenten van Pearson Specter Litt in beslag laat nemen.

Disk 4:
73. God's Green Earth
In een artikel in de krant wordt gesuggereerd dat minstens één van de name partners van Pearson Specter Litt van het bedrog van Mike op de hoogte moet zijn geweest. Als gevolg daarvan wilt geen enkele rechtenfaculteit nog stagairs sturen. Anita Gibbs gaat bovendien achter Rachel aan, en die krijgt van haar decaan (John Jarvis) te horen dat ze haar willen schorsen omdat ze mogelijk haar ingangsexamen niet zelf zou hebben ingevuld. Mike gaat in de tegenaanval, en stelt voor om de familie van Anita aan te pakken. Louis heeft intussen Sheila op een vliegtuig naar Argentinië gezet, zodat ze niet kan komen getuigen.

74. Self Defense

Met het proces in het vooruitzicht wil Mike zijn eigen verdediging voeren. Harvey wil dat niet, en ze besluiten een oefenproces te houden, en de winnaar mag de verdediging voeren. Het schijnproces geraakt echter niet af, want Gibbs weet de datum naar voor te zetten. Zij heeft ook Trevor (Tom Lipinski) gedagvaard, en Mike moet een getuige zien te zoeken die wil verklaren dat hij wél op Harvard heeft gezeten. Gibbs probeert intussen Louis onder druk te zetten wegens het knoeien met getuigen.
75. Tick Tock
Mike houdt zijn slotpleidooi, en dan is het afwachten wat de jury zegt. Intussen kan hij het niet laten om tussen de soep en de patatten nog even snel een zaak te pleiten voor een kruimeldief. Gibbs biedt hem twee uitwegen: ofwel bekennen en twee jaar cel krijgen, ofwel één van zijn bazen erbij lappen. Vooral Louis krijgt het heet onder de voeten.

76. 25th Hour

Mike heeft ervoor gekozen schuld te bekennen en zijn vrienden niet te verraden. Hij krijgt 72 uur om zich aan te bieden in de gevangenis. Harvey wil intussen weten wat de uitspraak van de jury had kunnen zijn. Rachel stelt voor om nog in die tijd te trouwen, maar haar vader is woedend dat Pearson Specter Litt het zover heeft laten komen. Het bedrijf begint uit elkaar te brokkelen en Zane staat klaar om als een aasgier de ex-werknemers en hun klanten binnen te halen. Harvey hoopt toch nog op het laatste om een deal te sluiten met Gibbs die Mike uit de gevangenis kan houden. Maar zal het hem lukken?

BEELD EN GELUID

Ook hier weer krijgen we een zeer goed beeld met flink contrast, veel details en mooie kleuren. De flashbackscènes, waarvan we er dit seizoen toch redelijk wat krijgen opgelepeld, laten zich goed onderscheiden door gebruik van kleurfilters met meer koel blauw en minder geprononceerd kleurcontrast. Suits is aangenaam om naar te kijken, maar de maximumscore wordt niet weerhouden omwille van enkele artefacts nabij ijzeren roosters. Voor een reeks die niet dadelijk grossiert in spektakel en actie is de Engelse DTS-HD MA 5.1-track mooi en rustig, met surrounds die actief worden in rechtzalen en occasioneel wanneer de advocaten op café trekken, het soort café dat u en ik niet kunnen betalen.
EXTRA'S
Naast de gebruikelijke hoeveelheid verwijderde scènes (6:56) en een gag reel (7:11) bevat de vierde schijf twee korte documentaires. In A family affair: Behind the scenes of Suits (7:27) vertellen de acteurs hoe er tussen hen een familiedynamiek is ontstaan. Suits: Life after Donna (7:44) gaat over de carrièreswitch van Donna en haar relatie met Harvey. De eerste schijf bevat nog een cross-promotionele trailer.

CONCLUSIE

Het vijfde seizoen van deze nagelbijter levert vuurwerk af met de ontdekking van Mike's niet-bestaande diploma, en wordt geleverd op een puike set schijven.coverStudio: Universal

Regie: Anton Cropper, Michael Smith, Silver Tree, Kevin Bray, Roger Kumble, Kate Dennis, Cherie Nowlan, Rob Seidenglanz, Patrick J. Adams
Met: Gabriel Macht, Patrick J. Adams, Rick Hoffman, Meghan Markle, Sarah Rafferty, Gina Torres, John Pyper-Ferguson, Christina Cole, Leslie Hope

Film:
9/10

Extra's:
2/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2015-2016

Leeftijd:
6

Speelduur:
691 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5053083063771


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Verwijderde scènes
• Gag reel
• Documentaire "A family affair: Behind the scenes of Suits"
• Documentaire "Suits: Life after Donna"
• Cross-promotionele trailers


Andere recente releases van deze maatschappij