:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DAMSEL
DAMSEL
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2019-04-11
FILM
Een komische western met een feministische inslag die qua stijl in de buurt komt van wat de Coen broers doen. Het is inderdaad eens iets totaal anders, maar toch verdween de film uit 2018 vliegensvlug in de mist en we vrezen dat hij er met deze dvd-release niet bepaald vlug mee zal uitkomen. En dat is jammer, want hoewel het soms net iets te geforceerd op een “wij kunnen ook een Coen-film maken” lijkt, scoort Damsel beter dan de vele trash die we dagelijks, willen of niet, in de strot geduwd krijgen.

Het verhaal speelt zich in het Amerikaanse Westen af, ergens in de periode van 1870. We ontmoeten er de cowboy Samuel Alabaster (Robert Pattinson). Nou ja, cowboy. Hij heeft een Spaanse gitaar bij zich, wordt misselijk als hij ook maar één druppel whisky drinkt en hij sleurt een pony (Butterscotch genaamd) met zich mee. Zijn missie naar deze streek is om er zijn geliefde Penelope (Mia Wasikowska) die hij twee jaar niet heeft gezien ten huwelijk vragen. Vandaar de pony, want dat is een verrassing voor zijn meisje. Eerst moet hij haar wel uit de handen van haar ontvoerder zien te krijgen en schakelt daarom de hulp in van een oude priester (David Zellner, één van de regisseurs) die hem veilig naar de plaats moet zien te brengen. Maar om het met de woorden van David Lynch te zeggen: the owls are not what they seem!

De film werd (terecht) goed onthaald door de Amerikaanse vakbladen, maar Damsel raakte niet één keer boven de radar. Dat is jammer, en ook een tekend beeld van wat de huidige filmmaatschappij is geworden. Nooit gedacht dat we een muis zo met de vinger zouden wijzen. Gelukkig zijn er wel nog films als deze. Niet dat het een meesterwerk betreft, maar vaak deed deze komedie ons terugdenken aan de 80’s. Zeker niet qua sfeer, maar wel omdat toen in film alles mogelijk was, en zelfs geld (en dus  meer van dat) opbracht. Een kleine film met grote namen, niet dat we daar van Robert Pattinson nog van verschieten. Net als Kristen Stewart frequenteert de gewezen Twilight-ster tegenwoordig liever in het arthousecircuit (hij maakte bijv. twee titels met David Cronenberg) of Sundance-achtige films dan in het Hollywoodcircuit. Pattinson speelt trouwens perfect als een iewat debiele cowboy waardoor de film een zeer grappig tintje heeft. Eerlijkheidshalve zijn we nooit wild geweest van wat Mia Wasikowska deed (degelijk, maar oersaai), maar als vrijgevochten cowboyienne doet ze het in deze film van David en Nathan Zellner meer dan prima. Wat de twee regisseurs betreft... Wel, je vindt hun naam terug in tientallen titels (hetzij als acteur hetzij als regisseur), maar er zitten maar weinig namen tussen waarvan een ervaren cinefiel denkt dat hij de bel hoort klingelen. Maar wie weet, ligt dat aan ons, want Damsel is een verrassend goede film!

BEELD EN GELUID
Damsel is in de Benelux alleen op dvd uit. Waarschijnlijk voor Universal niet meer dan een verplicht nummertje, want de film is zo goed als onbekend in onze contreien en dus is er (economisch gesproken toch) geen nood aan een blu-ray. Begrijpen we wel, net naast de treurnis die er is, toch vinden we het niet kunnen dat deze film zo’n flauwe transfer krijgt die alle scherpte mist. Vooral in de achtergrondbeelden loopt het fenomenaal fout met onscherpe beelden die op een wazig iets lijken. Uiteraard kun je deze film ook zo bekijken, maar of dat anno 2019 nog kan? Het geluid is een 5.1-standaard. 

EXTRA'S
Op deze release staat geen enkele bonus. 

CONCLUSIE
We zijn er bijna zeker van dat Damsel een titel is waar je zo over kijkt. Logisch, de film is bij ons obscuurder dan obscuur, maar volgens het cliché is onbekend nog steeds onbemind en dat geldt zonder meer voor deze geslaagde westernkomedie. 


cover
Studio: Universal

Regie: David Zellner en Nathan Zellner
Met: Robert Pattinson, Mia Wasikowska, David Zellner

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Western

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2018

Leeftijd:
12

Speelduur:
108 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5053083182076


Beeldformaat:
2.40:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Engels, Spaans
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij