:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WHEN A STRANGER CALLS
WHEN A STRANGER CALLS (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2019-01-18
FILM
1979. Het jaar daarvoor werden de Amerikaanse bioscopen overwoekerd door suspensefilms als Black Christmas, Invasion Of The Body Snatchers en uiteraard Halloween. Een beter tijdstip kon Fred Walton zich dan ook niet bedenken voor het uitbrengen van When A Stranger Calls. Een uitloper van zijn eigen kortfilm The Sitter die in 1977 verscheen en die vreemd genoeg geen enkel Amerikaans filmhuis kon overtuigen waardoor Walton en scenarist Steve Feke besloten om het zelf maar te proberen. Goede beslissing, want hoewel de film geen gigantisch succes werd, kreeg de film later de status van cultfilm. Reden genoeg voor Second Sight Films om deze thriller nu op Blu-ray uit te brengen. 

Het verhaal op zich stelt niet bijster veel voor en de cast bestond, op Charles Durning na, uit een bende onbekenden en toch werkt de film perfect en daar zit de Hitchcock-achtige opbouw voor veel tussen. Niet dat Fred Walton de evenknie is van Brian De Palma, maar in het tweede deel van de film is het overduidelijk dat de master of suspense een niet te onderschatten inspiratie voor dit debuut was.
 
Het is trouwens grappig, en tegelijkertijd verfrissend, dat When a Stranger Calls uit bijna twee delen verschillende stijlen bestaat. In het eerste halfuur is het griezelen geblazen wanneer we alleen maar babysitter Jill Johnson (Carol Kane) in beeld zien die tijdens haar dienst steeds maar gestoord wordt door een bellende gek. Zonder veel bloedvergieten, merk je maar al te goed waar Wes Craven naar keek toen hij in 1996 Scream regisseerde. Het tweede deel van de film is dan weer een goede oude detectivefilm waarin speurneus John Clifford (Charles Durning) op zoek gaat naar de ontsnapte psychopaat Curt Duncan (Tony Beckley).

Een beetje rillen van angst en een heerlijk ouderwets kat-en-muisspel dus. Alles begint wanneer de studente Jill (Carol Kane) door de familie Mandrakis gevraagd wordt om de oppas van hun twee koters te zijn. De klus wordt vlug een nachtmerrie wanneer de jonge dame om de haverklap een telefoontje krijgt en een duistere stem de vraag  "Have you checked the children?" stelt om vervolgens de hoorn op de haak te leggen. 
 
Jill belt de politie, maar die zijn niet bepaald hulpzaam. Na een paar telefoontjes schiet de politie van Los Angeles eindelijk in gang, maar het is te laat. De krankzinnige moordenaar heeft al lang de twee kinderen vermoord. Curt Duncan wordt wel ingerekend, maar hij wordt in een psychiatrische instelling geplaatst waar de bewaking niet al te veel voorstelt en voor men het beseft is de man foetsie. Uiteraard zit de sadist Jill achterna en de familie Mandrakis huurt de detective John Clifford (Charles Durning) in. 

Dertien in een dozijn zou misschien het oordeel van heel wat mensen kunnen zijn. Wat in feite is, maar dankzij de toch wel knappe vertolkingen (ook al gaat Durning geregeld over the top) en de knappe soundtrack van Dana Kaproff maken van When a Stranger Calls een zeer leuke film zoals ze tegenwoordig niet meer maken.
 
BEELD EN GELUID
In tegenstelling tot de Benelux, kun je in andere landen massa's heruitgaven van (vergeten) klassiekers op Blu-ray vinden. Het Britse Second Sight is zo'n label dat zich daar in specialiseert. De vraag is wie bereid is om twintig euro op tafel te leggen voor dit soort obscure films (juist, de freaks), maar de cinefiel in ons klaagt daar geen seconde over. Het zijn ook geen ordinaire transfers, wel gaat het om digitaal gerestaureerde versies, hoewel je er natuurlijk rekening dient mee te houden dat dit soort films niet uit de Hollywood-studio's komen. 

EXTRA'S
De reden waarom verzamelaars graag niet-Benelux uitgaven kopen is omdat ze vaak net geen overvloed aan (interessante) extra's hebben. Dat is bij deze uitgave niet anders. Er zijn uitvoerige interviews met regisseur Fred Walton, componist Dana Kaproff en de actrices Carol Kane en Rutanya Alda (die ook een kleine rol in The Deer Hunter en Rocky II had). Vrij interessant en zelfs grappig, vooral als Walton het heeft over Charles Durning die niet eens wist tegenover wie hij stond te acteren en het in feite ook geen bal kon schelen. Maar er is meer. Niet alleen krijg je de kortfilm The Sitter (de kortfilm waarop de thriller is gebaseerd en die eigenlijk op de cast na exact hetzelfde is als van wat je de eerste twintig minuten ziet in When A Stranger Calls) en er is ook de sequel When A Stranger Calls Back. Een vrij unieke kans, want ook al is de opvolger niet even sterk als het origineel gaat het om een televisiesfilm die werd gefilmd op vraag van Universal. Walton zou het trouwens, op April Fool's Day na, nooit verder schoppen dan regisseur van televisiefilms en afleveringen van series als Miami Vice en Alfred Hitchcock Presents

CONCLUSIE
Zin in een ouderwetse horrorthriller die zuinig omgaat met de emmers bloed? Dan moet When A Stranger Calls gewoon in je kast. Voer voor nostalgici!coverStudio: Second Sight Films

Regie: Fred Walton
Met: Carol Kane, Charles Durning, Rutanya Alda

Film:
7/10

Extra's:
7/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
U.K.

Jaar:
1979

Leeftijd:
15

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5028836040934


Beeldformaat:
1.33:1 HD

Geluid:
Engels PCM 1.0

Ondertitels:
Engels
Extra's:
. When A Stranger Calls Back
. De kortfilm The Sitter
. Directing A Stranger: An Interview With Director Fred Walton
. Carol Kane on When A Stranger Calls
. Scoring A Stranger: an interview with composer Dana Kaproff


Andere recente releases van deze maatschappij