:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RELATOS SALVAJES (WILD TALES)
RELATOS SALVAJES (WILD TALES)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2015-07-06

FILM
Sketchfilms met een maatschappijkritische blik zijn weer helemaal in. Eerder hadden we Roy Andersson met zijn onmogelijk te onthouden titel A Pigeon Sat On A Branch Reflecting On Existence, maar ook de Argentijnen doen met Wild Tales (Relatos Salvajes) hun duit in het zakje. In eigen land is Damian Szifron bekend voor zijn televisiereeks Los Simuladores, maar bij ons is hij tot dusver nog een nobele onbekende. Dat zal waarschijnlijk grondig veranderen door deze humoristische bom, want ook al zal het te maken hebben met het feit dat Pedro Almodóvar één van de producers is, wordt hij er desalniettemin mee vergeleken.

Hoe minder je over het verhaal leest des te beter, want de kracht van deze satire zit hem net in het verrassingseffect. Er is een hilarische proloog over een groep vliegtuigpassagiers die met elkaar iets gemeen hebben (en wat hun uiteindelijk fataal wordt) en er zijn vijf kortverhalen. Alhoewel die niets met elkaar te maken hebben, gaat het stuk voor stuk om mensen die gefrustreerd zijn en om de één of andere reden genaaid zijn door de maatschappij. In het eerste deel vergiftigt een kokkin een arrogante, niet te vertrouwen politicus. Niet alleen heeft zij heimwee naar de veilige gevangenismuren, ook denkt zij door deze daad de bevolking een dienst te bewijzen. Het tweede (en meest spectaculaire) deel is het gekibbel tussen twee wegpiraten dat uitmondt in een finale vol excessief geweld. Misschien kan je je niet meteen vereenzelvigen met mannen die hun medemens van de autoweg maaien, maar dat kan je zeker met de pineut uit het derde stuk. Een hard werkende man mist het verjaardagsfeestje van zijn dochter omdat hij zijn auto fout parkeert. Ondanks zijn terechte opmerking dat de parkeermarkeringen niet meer te zien zijn, wordt zijn voertuig toch weggetakeld. Als blijkt dat hij ook nog een boete moet betalen, gaat de kerel volledig door het lint. Het vierde luik is er ook eentje om over na te denken. Een rijkeluiszoontje rijdt in de straten van Buenos Aires een zwangere vrouw omver. De gevolgen zijn fataal. De vader van de chauffeur stelt zijn arme tuinman voor om de schuld op zich te nemen. In ruil voor anderhalf jaar gevangenisstraf ontvangt hij een loyale vergoeding. Bijna lijkt het erop alsof Damián Szifrón met Wild Tales een feilloos filmparcours aflegt, helaas verslikt hij zich in het chaotische laatste gedeelte. Hierin ontaardt een trouwfeest in een hilarisch bloedbad (tja) als blijkt dat de bruidegom met één van de uitgenodigde gasten het bed heeft gedeeld. Het is best grappig, maar het slot heeft niet dezelfde (torenhoge) kwaliteit van de vorige sketches en dat merk je echt wel.

Hoe burlesk de situaties ook zijn, toch zie je overduidelijk dat Damián Szifrón in de eerste plaats de maatschappij en haar soms ridicule wetten wil hekelen. Sommige scènes zijn op het eerste gezicht misschien wat overdreven, maar denk gewoon eens aan wat er zich binnenin je hoofd afspeelt als je nog maar eens een kostbaar uur in de file dreigt kwijt te spelen, of hoe je je voelt wanneer een bureaucraat je van het kastje naar de muur stuurt. Wild Tales is een bijzonder frisse film, alleen is het jammer dat er geen schaar in de buurt was, want twee uur is net iets van het goede te veel. Maar goed, we hebben ons zelden zo goed geamuseerd met een Argentijnse film als deze. Een plaats in de collectie dus!

BEELD EN GELUID
Onze website staat bekend om zijn kritische oog, en daarom een dikke foei voor Cinéart. Het label is er trots op dat het voor betere cinema gaat (wat het ook doet), blijkbaar vindt men het niet nodig om sommige grote releases op Blu-ray uit te brengen. Eerder al viel Une Nouvelle Amie van François Ozon uit de boot, en nu is er blijkbaar ook voor Wild Tales geen nood aan een release op een blauw schijfje. De dvd is gelukkig van degelijke kwaliteit. De film speelt zich op alle denkbare locaties af en dat is een ideale gelegenheid om uit te pakken met een gevarieerd kleurenpalet. Over de scherpte van de beelden hebben we geen klachten en er zijn geen andere technische onzuiverheden merkbaar. Het geluid heeft een standaard Spaanse Dolby Digital 5.0-track waarvan we vooral de imponerende soundtrack van Gustavo Santaolalla onthouden.

EXTRA'S
Het extra materiaal dat je op deze disk vindt kan je gewoon als promopraat omschrijven. Er zijn de obligate interviews waarin de sprekers niet meer doen dan het verhaal waarin ze spelen navertellen, en natuurlijk zijn er ook de lieve woordjes voor iedereen. Ten slotte is er nog The Making Of Wild Tales, alhoewel dat eigenlijk ook interviews zijn.

CONCLUSIE
Wild Tales is een collectie hilarische sketches met personages die niet meer in staat zijn om het hoofd te bieden aan de maatschappij en haar wetten. Klinkt je bekend in de oren? Inderdaad, want deze komedie van Damián Szifrón is uit het leven gegrepen.
cover
Studio: Twin Pics

Regie: Damián Szifrón
Met: Darío Grandinetti, María Marull, Mónica Villa

Film:
8,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2014

Leeftijd:
16

Speelduur:
121 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051083090155


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Spaans Dolby Digital 5.0
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• The Making Of (9 min.)
• Interviews (9 min.)


Andere recente releases van deze maatschappij