:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PURGE, THE - ANARCHY
PURGE, THE - ANARCHY (BLU-RAY)
Bespreking door: Stephan - Geplaatst op: 2014-11-25
FILM
Waar de eerste Purge zich vooral afspeelde binnen de muren van een huis, is er in deze sequel voor een heel andere aanpak gekozen. Leo, die komaf wil maken met de moordenaar van zijn zoontje, wordt opgehouden als hij ziet hoe Eva en haar dochter Cali door een groepje zwaarbewapende mannen in gevechtsoutfit uit hun appartementsgebouw gesleurd worden en voor een zware truck opgelijnd om te worden afgemaakt. Leo's gevoel voor rechtvaardigheid is te groot om dit zomaar te laten gebeuren dus besluit hij om zijn wagen even langs de kant te zetten en de twee te redden. Dat lukt zonder al teveel problemen, maar eens terug bij de auto merkt hij dat twee andere mensen zich erin verscholen hebben. Veel tijd om bij te praten hebben ze niet want ondertussen blijkt dat Leo toch niet alle mannen afgemaakt heeft en één overlevende staat zelfs op het punt om van wie er nog overblijft een gatenkaas te maken met een zware mitrailleur. De vijf slagen erin om te ontsnappen maar even later geeft Leo's beschadigde auto het definitief op. Zonder auto en met slechts een handvol wapens ziet het er niet goed uit voor de vluchtelingen, vooral niet aangezien er ook nog meerdere vrachtwagens rondrijden met mannen die slechte bedoelingen hebben...

Het klinkt misschien een beetje onnozel hoe het verhaal hierboven beschreven is, maar het IS dan ook gewoon stupide. Het concept van de eerste film was niet zonder fouten maar had wel iets. Deze keer wordt het strijdgewoel naar buiten gebracht en we krijgen het verhaal vanuit een verschillende standpunten te zien, maar veel meerwaarde geeft dat allemaal niet. Erger nog, de moraal die loodzwaar boven de eerste Purge hing wordt hier nog maar eens opgerakeld en tot in het belachelijke doorgetrokken. Ondanks het feit dat zowat overal mensen afgemaakt worden, stuurt de overheid zelf ook nog wat doodseskaders op pad om mee te helpen. Daarnaast heb je dan bendes die ingehuurd worden om mensen van straat te halen en ze af te leveren bij groepjes rijken die er een sport van gemaakt hebben om onder gecontroleerde omstandigheden hun moordneigingen bot te vieren, en rijken die geen zin hebben om mee te doen aan moord in "clubverband" betalen dan maar doodzieke mensen om het knus thuis te kunnen doen. Ondertussen is er natuurlijk een onderlaag van armere burgers die in opstand komt tegen de Founding Fathers en de Purge en zij gebruiken dan de Purge op hun beurt weer om rijke klootzakken van kant te maken. Het slaat gewoon helemaal nergens meer op... en dan hebben we het nog niet over het feit dat "alle" misdaad toegelaten zijn tijdens de Purge, maar blijkbaar enkel oorden in beeld mogen komen. Misschien heeft dat toch iets te maken met het puriteinse karakter van Amerikaanse filmwereld?

The Purge: Anarchy heeft zijn titel niet slecht gekozen. Het verhaal is totale anarchie waarin geen orde meer zit en behalve enkele spannende momenten is er dan ook weinig interessants te beleven. De acteerprestaties zijn ook al niet echt om over naar huis te schrijven en we kunnen deze productie dan ook alleen maar aanraden als je hersendood naar je scherm wil staren.

BEELD EN GELUID
The Purge gebeurt 's nachts dus hoef je niet veel licht te verwachten. Gelukkig zorgt de transfer ervoor dat dit absoluut geen probleem is want het niveau van detail is zeer hoog en scherp en zorgt ervoor dat zelfs in de vele schaars verlichte scènes alles goed te volgen is. De zwartwaarden zijn excellent, de kleuren zijn een beetje ingetogen om een rauwere sfeer te creëren, maar ze zijn wel levendig en de huidtinten zijn natuurlijk. Compressiefouten hebben we niet opgemerkt. De DTS-HD 5.1-mix klinkt zeer goed tijdens de actiescènes met veel gebruik van subwoofer en surroundspeakers. Motorgeluiden, explosies, geweervuur, ontploffingen, ... het wordt allemaal goed geplaatst en weergegeven waardoor je echt het gevoel krijgt dat je in het midden van de actie zit. Waarom dan toch maar een 7/10-score? Wel, de dialogen vallen wat tegen. Toen we het volume voluit lieten gaan was er op zich geen merkbaar probleem, maar zodra we het geluid iets zachter zetten merkten we plots op dat de actiescènes veel harder klonken dan de gesprekken waardoor het bij momenten wat moeilijker is om te volgen wat de personages zeggen.

EXTRA'S
Behind the Anarchy is een kort kijkje achter de schermen van het maken van de film waarbij cast & crew op 9 minuten tijd de thema's van het verhaal overlopen alsook de verschillen tussen deze en de vorige film. Daarnaast zijn er ook nog een aantal verwijderde scènes.

CONCLUSIE
The Purge was een leuke horrorfilm die wat teveel leed onder een loodzware moraal. Deze sequel heeft als voordeel dat we verscheidene plaatsen bezoeken en als dusdanig een beter idee krijgen van de totale impact van de Purge, maar voorts is er zeer weinig interessants te vinden. De moraal wordt nog steeds door je strot geramd maar doet eigenlijk weinig tot niets ter zake aangezien het basisconcept gewoon nergens op slaat. Niet geslaagd!coverStudio: Universal

Regie: James DeMonaco
Met: Carmen Ejogo, Frank Grillo, Kiele Sanchez, Michael K. Williams, ZoŽ Soul

Film:
4/10

Extra's:
2/10

Geluid:
7/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2014

Leeftijd:
16

Speelduur:
103 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5053083004811


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Duits DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1
Italiaans DTS-HD MA 5.1
Spaans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Deens, Duits, Engels, Fins, Frans, IJslands, Italiaans, Noors, Portugees, Spaans, Zweeds
Extra's:
• Behind the Anarchy
• Verwijderde scènes

Andere recente releases van deze maatschappij