:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> YEUX JAUNES DES CROCODILES, LES
YEUX JAUNES DES CROCODILES, LES (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2014-09-23

FILM
Het zou best kunnen dat ik nu een heel leger flaminganten op mijn dak krijg, maar Fransen kunnen gewoon alles! Zelfs lucht kunnen ze op een wondermooie manier verpakken waardoor het hart gegarandeerd gaat smelten. Je kan misschien wel de wenkbrauwen fronsen over dit statement, maar het geldt in ieder geval wel voor Les Yeux Jaunes Des Crocodiles dat is gebaseerd op de bestseller van Katherine Pancol. Een flauw, om niet te schrijven dom verhaaltje dat door zijn prachtige stijl moeiteloos de middelmaat weet te overstijgen. Jawel, Vlaamse cineasten kunnen hier veel uit leren!

We volgen het verhaal van de zussen Joséphine (Julie Depardieu) en Iris (Emmanuelle Béart). Zoals dat wel vaker gaat in dit soort verhalen lijken de twee zussen in de verste verte niet op elkaar. Iris is steenrijk en gelukkig getrouwd (ten minste dat denkt ze toch!) met een advocaat (Patrick Bruel). Ze heeft alles wat ze in haar leven maar wil, alleen ligt er niemand wakker van wat de blondine heeft te vertellen. Tijdens een familiediner verkondigt Iris plots dat zij de laatste hand aan een historisch boek legt. Het grote probleem is wel dat Iris geen letter op papier kan krijgen. Ze gaat daarom te rade bij haar zus die tegen een fikse vergoeding de nodige pagina's vol wil schrijven. Joséphine kan de poen best gebruiken, want haar wederhelft is er met de manicure vandoor naar Afrika en heeft het arme wicht met twee kinderen achtergelaten. Als het boek onverwachts een gigantische hit wordt, voelt Joséphine het kriebelen om het Franse volk de waarheid te vertellen!

Neen, het gaat niet bepaald om een verhaal waarmee je de Pullitzerprijs in de wacht kan slepen, maar dankzij de briljante vertolkingen en de frisheid waarmee cineaste Cécile Telerman (van Belgische oorsprong!) deze ongein inkleedt, wordt Les Yeux Jaunes Des Crocodiles toch een zeer aangename familiekomedie. Men doet wel geen moeite om de clichés uit de weg te gaan en de grapjes zijn misschien wel net iets te afgelikt, toch raast deze twee uur durende komedie als een sneltrein voorbij. Zoiets betekent inderdaad dat de makers hun doel hebben bereikt. Er zit chemie tussen Julie Depardieu en Emmanuelle Béart, en ook de knappe Alice Isaaz wist ons als revolterende tienerdochter te charmeren!

Wie uit is op pretentieloze Franse cinema met degelijke vertolkingen zal zich dus tussen de krokodillen moeten begeven!

BEELD EN GELUID
Misschien heeft het iets met mijn grote voorliefde voor de Franse cinema te maken (wie weet?), maar wie zich wil laven aan prachtige kleuren komt bijna steeds in het land van Molière aan zijn trekken. De makers kozen voor een pastelachtig kleurenpalet, dat mooi tot uiting komt op deze Blu-ray. Scherpe beelden en verzorgde details dus. Het geluid bestaat  overwegend (op wat straatlawaai na) uit Franse dialogen, maar ook hier is alles netjes verzorgd. En voor wie er bang voor zou zijn: Patrick Bruel houdt het (gelukkig) bij acteren.

EXTRA'S
Op deze Blu-ray staan geen extra's.

CONCLUSIE
Les Yeux Jaunes Des Crocodiles is geen grootse, maar wel degelijke Franse cinema waarbij je je best niet te veel vragen stelt. De film mag dan bulken van de platgetreden clichés, toch zal deze komedie heel wat harten veroveren.
coverStudio: A-Film

Regie: Cécile Telerman
Met: Julie Depardieu, Emmanuelle Béart, Patrick Bruel

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2014

Leeftijd:
6

Speelduur:
123 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Frans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij