:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CREEPERS
CREEPERS
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2014-02-02
FILM
Als horrorfan is het niet de eerste keer dat ik een film van Dario Argento recenseer en eerlijkheidshalve moet ik jammer genoeg in herhaling vallen. Ofwel hou je van de stijl van de uitvinder van de giallo, ofwel walg je ervan, zo simpel is dat! Zoals dat meestal het geval is bij dat soort regisseurs zijn niet alle werken hoogvliegers, toch heeft Argento een palmares waarop hij apetrots mag zijn. Creepers mag je alvast bovenaan dat lijstje zetten.

De film werd in Italië wel een heuse hit, toch moest de horrormeester buigen voor de toen geldende Amerikaanse filmwetten. Allereerst is er de titel. Oorspronkelijk was die Phenomena, maar omdat geen enkele Amerikaan dat woord behoorlijk kon uitspreken, koos men maar voor Creepers. Een ander probleem was dat men Argento's aanpak veel te gortig vond waardoor er uiteindelijk dertig minuten zijn gesneuveld. Spijt komt met de jaren, omdat vandaag de meeste horrorfreaks ervan overtuigd zijn dat Creepers bijna even magistraal is als Suspiria, de film die door diezelfde kenners als Argento's ultiem meesterwerk wordt beschouwd.

Jennifer (Jennifer Connelly) is de dochter van de populaire acteur Paul Corvino. Omdat papa het veel te druk heeft met in Hollywood de ster uit te hangen, stuurt hij zijn tienerdochter naar een strenge Zwitserse kostschool. Haar klasgenootjes zijn niet bepaald vrolijk met haar komst, ze vinden Jennifer gewoon een verwaande trut die je maar beter kan vermijden. Ook schoolhoofd Bruckner (Daria Nicolodi) loopt niet hoog op met het meisje, zeker niet omdat Jennifer over een zeer apart talent beschikt: zij kan met insecten communiceren! Deze bijzondere gave klinkt voor de lichtjes gestoorde geleerde Dr. MacGregor (Donald Pleasence) als muziek in de oren, want met de hulp van insecten (!) wil hij een seriemoordenaar bij de kraag vatten.

De grote ster van deze uitzinnige bibberprent is natuurlijk de piepjonge Jennifer Connelly. De jonge tiener werd door Argento opgemerkt dankzij haar kleine rol in Once Upon A Time In America van Sergio Leone. Connelly zelf wist toen nog niet dat ze aan het begin stond van een roemrijke carrière, want tijdens de opnames van Creepers werd bekend gemaakt dat zij naast David Bowie in Labyrinth mocht schitteren. Connelly speelt haar rol op een zeer imponerende wijze, en het is eigenlijk ronduit krankzinnig dat Argento zo'n jong meisje in zulke gore scènes opvoert. Later vertelde Jennifer in een interview dat zij tijdens de opnames werd gebeten door een chimpansee. Een ander voorbeeld is de scène waarin Jennifer op het nippertje aan de verdrinkingsdood in een bad vol larven ontsnapt! Tja, Argento had in zijn hoogdagen zeker geen gebrek aan ziekelijke fantasie. Deze nagelbijter kreeg dankzij Donald Pleasence nog een extra dimensie. Deze kaalkop zal wel nooit de geschiedenis ingaan als een groot acteur, toch schitterde hij in ontelbare B-films (hij was trouwens ook de psychiater die Michael Myers in Halloween achternazat).

Creepers is inderdaad een Argento-film waarvan de horrorfans met volle teugen zullen snoepen. Als hij nog niet in je collectie zit, is aanschaffen de boodschap!

BEELD EN GELUID
De versie die hier wordt besproken is degene die destijds door A-Film is uitgebracht. Over de Beneluxgrenzen heen zijn er beslist betere uitgaven te vinden. Sommige scènes lijken zo van een oude videocasette te zijn geplukt met heel wat filmgrain als gevolg. Gelukkig heeft A-Film wel het originele filmformaat gerespecteerd. Het geluid is standaard, maar bevat wel een spetterende soundtrack met nummers van o.a. Iron Maiden, Motörhead, Bill Wyman en Andi Sexgang. Let vooral ook op de excellente elektronische score van Goblin en Simon Boswell.

EXTRA'S
Er staat jammer genoeg geen bonusmateriaal op deze disk.

CONCLUSIE
Wellicht zul je Creepers alleen nog ergens tweedehands kunnen aantreffen, doch is het een film die absoluut in je horrorcollectie moet. Angstaanjagend, weerzinwekkend, origineel en op de koop toe briljant geacteerd! Kom dat tegen in de horrorwereld!coverStudio: A-Film

Regie: Dario Argento
Met: Jenniffer Connelly, Donald Pleasence, Daria Nicolodi,

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1985

Leeftijd:
16

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777038390


Beeldformaat:
1.66:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij