:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PEBBLE AND THE PENGUIN, THE
PEBBLE AND THE PENGUIN, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2013-08-15
FILM
Als het paarseizoen langskomt, wordt van elke mannelijke Adeli-pinguin verwacht dat hij een kiezelsteen aanbiedt aan zijn geliefde. De extreem verlegen pinguin Hubie (Martin Short) heeft wel een boontje voor Marina (Annie Golden), maar helaas zijn er kapers op de kust. De kwaadaardige macho Drake (Tim Curry) heeft ook zijn zinnen op Marina gezet, en hij probeert Hubie te elimineren. Hubie belandt in het water en wordt opgevist door mensen. In zijn kooi ontmoet hij de spaghettipinguin Rocko (Jim Belushi), die geobsedeerd is door het idee dat, omdat pinguins vogels zijn, hij ook zou moeten kunnen vliegen. Hubie vertelt hem dat hij een legendarische pinguin kent, Waldo, die dat inderdaad kan, en zo overhaalt hij Rocko om samen een ontsnappingspoging te wagen. Eer dat lukt is het duo echter al drieduizend mijl van de ijsschotsen verwijderd, dus zit er niets anders op dan een gevaarvolle tocht terug aan te vangen...
The Pebble And The Penguin
is een minder bekende Don Bluth-film die door de critici genadeloos werd neergesabeld. Merkwaardig genoeg was één van de voornaamste critici Don Bluth zelf, die zodanig gedegouteerd was van het eindresultaat dat hij zijn naam er als regisseur niet langer aan wenste te verbinden. In het achterhoofd houdend dat de redelijk moraliserende film ("het is niet het geschenk dat telt, maar de schenker") voornamelijk voor een jonger publiek bedoeld is, is de film echter nog niet half zo slecht als in de scherpste annalen wordt beweerd. De typische animatiefilmliedjes, die uit het brein van 's werelds briljantste songwriter aller tijden, niemand minder dan Barry Manilow of all people, zijn ontsproten (ja, dit is sarcastisch bedoeld), zijn nochtans de grootste demper op de feestvreugde: ze zijn ongeïnspireerd, repetitief en blijven niet hangen, misschien op het door slechterik Tim Curry met venijn doorspekte Don't Make Me Laugh na. Curry is duidelijk een aanwinst voor de anders door een laag budget geplaagde film, want hij voelt zich duidelijk in zijn element in zijn pinguinvelletje. De film kan niet tippen aan het betere werk van Bluth zoals The Secret Of NIMH en mijn favoriet Anastasia, maar Bluth heeft nog altijd de verdienste dat hij als één van de weinige niet-Disneyregisseurs altijd weer zijn eigenzinnige stempel op films kan drukken, wat de man siert. Jammer genoeg heeft de man na Titan A.E. zijn regisseurskapje aan de wilgen gehangen. Voor mij kleeft er aan The Pebble And The Penguin, die eertijds op VHS als één van de zeldzame titels in originele dubbing met Nederlandse ondertiteling op de markt kwam, een nostalgisch randje, wat altijd een goede reden is om een schijf te kopen.

BEELD EN GELUID
Het ambachtelijke karakter van Bluths manier van filmmaken - Titan A.E. was de eerste film waarvoor hij de computer gebruikte - straalt af op de transfer. In hogedefinitie worden de imperfecties van het geheel alleen maar uitvergroot. Of dit een vloek of een zegen is laat ik in het midden: de stijl van Bluth kenmerkt zich door dikke aflijningen en soms lichte variaties in kleurschakeringen. Aan de transfer zal het wel niet liggen, en dit zal ongeveer het beste zijn van wat er van 's mans werk te maken is. Het kleurbereik is voldoende gesatureerd, en er hangt een lichte grainy zweem over de beeldband. Qua geluid moeten we het stellen met een Engelse DTS-HD MA 5.0-track. De subwoofer komt dus in het verhaal compleet niet voor. De dialogen zijn helder en duidelijk, de muziek klinkt soms lichtjes off-key... op technisch gebied is dit alleszins geen toprelease. Op deze regiovrije Amerikaanse release zijn Engelse CC-ondertitels aanwezig, echter de liedjes zijn niet ondertiteld, wat een behoorlijk minpunt is.
 


 

EXTRA'S

Voor een dergelijke oude en in de vergetelheid geraakte release is er zowaar nog bonusmateriaal bewaard! Zij het niet veel: de documentaire "The making of The Pebble And The Penguin: No stone unturned" (9:32) is een redelijk eerlijk stukje making of-documentaire, en "Music for Now And Forever" (7:49) bevat nog een korte bijdrage over de liedjes in de film. Dan volgt er nog een trailer (2:33), en om het met een slogan van een concurrerende tekenfilmmaatschappij te zeggen, "That's all, folks!"
 
CONCLUSIE
Liefhebbers van het oeuvre van Don Bluth zullen deze film wel naar waarde weten te schatten, want hij draagt meer de Bluth-stempel dan Bluth zelf wilde erkennen. Gezien de erg geringe aanschafprijs is het als animatieliefhebber alleszins de moeite waard om deze film eens te bekijken.coverStudio: Fox

Regie: Don Bluth & Gary Goldman
Met: Martin Short, Annie Golden, Jim Belushi, Tim Curry

Film:
6,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
X

Genre:
Jeugdfilm

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1995

Leeftijd:
G

Speelduur:
74 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
88390424458580


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.0
Frans Dolby Digital 5.0
Spaans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Frans, Spaans, Engels CC
Extra's:
• Documentaire "The Making of The Pebble And The Penguin: No stone unturned"
• Documentaire "Music for Now And Forever"
• Trailer

 

Andere recente releases van deze maatschappij