:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HOTEL TRANSYLVANIA
HOTEL TRANSYLVANIA (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2013-04-28
FILM
This movie sucks. Your bloooooooood! Hoe zou het zijn als Dracula (Adam Sandler) een dochter had? In elk geval neemt hij een nogal beschermende houding aan ten opzichte van zijn nageslacht. Niet geheel zonder reden, want zijn vrouw Martha (Jackie Sandler) werd eertijds door mensen op de hooivork genomen. Dracula heeft besloten dat dit nooit met zijn dochter zal gebeuren en ergens op het Transsylvanische platteland, omgeven door onder meer een spookbos en een kerkhof met zombies, heeft de man een hotel staan waar spoken, geesten, monsters en andere freaks of nature kunnen relaxen en zichzelf zijn. Maar zijn dochter Mavis (Selena Gomez) droomt ervan om op haar 118de verjaardag een stapje in de wereld te zetten. Papa ziet dat niet zo zitten en hij heeft speciaal een nepdorpje laten bouwen, bevolkt door als mensen verklede zombies om bij zijn dochter het punt te maken dat mensen bloeddorstige vampierhaters zijn. Mavis gelooft die these van a tot z, maar op de vooravond van haar verjaardag belandt Jonathan (Andy Samberg) in het hotel, een verdwaalde backpacker die meent dat er een gekostumeerd bal aan de gang is. De misverstanden stapelen zich in hoog tempo op en om de gasten niet de stuipen op het lijf te jagen door de aanwezigheid van een mens, stelt Jonathan zich voor als een ver neefje van Frankenstein die hij als party planner onder de arm heeft genomen. Om het monster van Frankenstein (Kevin James) en zijn vrouw (Fran Drescher), Wayne de weerwolf (Steve Buscemi), die depressief wordt door de misdragingen van zijn paar dozijn nakomelingen, Griffin de onzichtbare man (David Spade) en Murray de mummie (CeeLo Green) om de tuin te leiden, zal Dracula vroeg - pardon, laat - moeten opstaan.

 


En ja hoor, ook Hotel Transylvania werd jammer genoeg het slachtoffer van de loodzware concurrentie, uiteraard gecombineerd met het feit dat de film in onze verkleuterende bioscopen al weer niet met het originele geluidsspoor te bekijken was. Het mag vooreerst een wonder heten dat een regisseur als Genndy Tartakovsky, producent van slechte tekenfilms als Dexter's Laboratory, het onmogelijke verwezenlijkt en een aanvaardbare (stem)acteerprestatie heeft weten te persen uit acteurs als Adam Sandler - de man die zijn reputatie meermaals onherstelbare schade heeft toegebracht met gedrochten als razzie-recordhouder Jack And Jill - en Selena Gomez - de zoveelste Disney-trut uit Wizards Of Waverly Place die er blijkbaar geen graten in ziet om haar puriteinse privéleven te combineren met een acteercarrière en een aansluitend imago waarin het woord "slet" een belangrijke rol speelt. Misschien dat ze allebei eindelijk het licht hebben gezien en met deze CGI-tekenfilm, die alleszins beter is dan wat we van Tartakovsky gewoon zijn, in de juiste rol zijn beland, want ondanks de natuurlijke scepsis die ik tegenover hen koester, leveren ze een aardige voice-over af. De film, waarin de figuurtjes fysiek nogal wat lijken op die uit Despicable Me, is eerder braaf en promoot vooral de klassieke en niet noodzakelijk foute familiewaarden en dan vooral het moeten loslaten van kinderen als die op een bepaalde leeftijd komen. Waarom de film alleen geschikt zou zijn voor 6 jaar en ouder is me een raadsel. Hotel Transylvania is een typisch op kinderen gerichte prent, maar met de nodige referenties uit de populaire cultuur om ook de volwassenen te bedienen. Af en toe komt er wel eens een ongepaste en lang gerokken scheetgrap in beeld, maar de film wil vooral een pastiche zijn op alle mogelijke monsterfilms uit het genre waarmee vooral Universal groot is geworden. Alle clichés, oud en nieuw, passeren de revue, van Dracula's catchphrase "Blèh blèh blèh", die tot ongenoegen van de man zelf telkens weer wordt herhaald, tot Frankensteins angst voor vuur. Hilarisch is onder meer de Onzichtbare Man die telkens weer gigantisch faalt als hij Hints moet spelen, maar één van de meest medelijden wekkende personages is weggelegd voor Steve Buscemi als een danig gestresste vaderweerwolf met bloeddoorlopen ogen die opgescheept zit met een compleet onhandelbare kroost. Er wordt zelfs een niet mis te verstane steek uitgedeeld naar de Twilight-reeks als Dracula zijn beklag doet over "hoe zijn soort tegenwoordig in de media wordt afgebeeld". Alleen het melige all singing, all dancing-einde is ver over de grens van wat acceptabel is. Maar voor de rest is dit vooral een grappige en pretentieloze film die wat ongepolijster is dan het gemiddelde Disney- of Pixarproduct en wat minder griezelig dan een Tim Burton.

BEELD EN GELUID
Sony houdt zijn reputatie hoog met een uitstekende transfer waarop niets aan te merken is. De levendige kleuren van het knotsgekke hotel worden afgewisseld met grauwe grijs- en bruintonen van de kerkers die zich eronder bevinden. Schaduwen verschijnen welafgetekend op de muren en de rijke textuur, zoals in de zwachtels van de mummie, maakt het plaatje helemaal af. De DTS-HD MA 5.1-track is van referentiekwaliteit, klinkt nergens onevenwichtig luid of onverstaanbaar stil, ook niet als de microfoons bovengehaald worden en er een popdeuntje uit de speakers schalt. Leuke audio-effecten, zoals de rondrijdende lijkwagen die Dracula als standaard vervoermiddel bezigt, geven de audiotrack de kans om zich te bewijzen. Het opsplitsen van deze release in een Vlaams-Nederlandse en een Waals-Franse release is alleszins iets wat ik goed kan keuren.

 


EXTRA'S
Op het gebied van bonusmateriaal laat de film het wat afweten. Na de redelijk ergerlijke hoeveelheid copyright-berichten en cross-promotionele trailers komen we dan toch in het menu terecht en ook daar kies je beter via de scene selection de film in plaats van de play-optie, anders zijn nóg meer copyright-filmpjes uw deel. interessantste feature is de audiocommentaartrack van regisseur Genndy Tartakovsky en twee van zijn medewerksters. De track is nogal technisch, maar Tartakovsky heeft wel enkele interessante bijdragen, bijvoorbeeld over hoe de film het pad van de gulden middenweg tracht te bewandelen tussen griezelig en grappig. In het kortfilmpje Goodnight Mr. Foot (4:07), dat qua animatiestijl wat lijkt op Ren & Stimpy, probeert de Verschrikkelijke Sneeuwman de nacht door te brengen in Hotel Transylvania. Drie fijne verwijderde scènes (6:21) zijn te zien in storyboardformaat. In Meet the Staff and Guests: Voicing Hotel Transylvania (6:29) worden de stemacteurs Adam Sandler, Selena Gomez, Andy Samberg, David Spade, Kevin James, Fran Drescher, CeeLo Green, Jon Lovitz, Steve Buscemi en Molly Shannon kort tegen het licht gehouden. Making the Hotel (3:44) bevat een paar korte beschouwingen over de digitale film en drie progression reels (8:04) tonen ons fragmentjes in verschillende stadia van afwerking. Klassieke animatiefilmsupplementen dus. In de videoclip Problem (Monster Remix) (3:27) probeert een zekere Becky G, een zoveelste poulain van Will.I.Am., de ghetto-versie van Kabouter Plop, ons wijs te maken dat ze kan zingen. Tot overmaat van ramp vond men het nodig om er ook nog een Behind-the-Scenes-filmpje (2:21) aan toe te voegen.
 
CONCLUSIE
Better than expected! Dat is deze film ten voeten uit en dat ondanks de eerder beperkte capaciteit van de stemmencast. Sony kan de concurrentie met de grote animatiestudio's aan en levert vooral een Blu-ray af die technisch niet anders dan als zeer voldragen kan worden bestempeld. Nu volgende keer nog al die kuttrailers schrappen, heren en dames!coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Genndy Tartakovsky
Met: Adam Sandler, Selena Gomez, Andy Samberg, Kevin James, Fran Drescher, Steve Buscemi, Molly Shannon, David Spade, Ceelo Green

Film:
8/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2012

Leeftijd:
6

Speelduur:
81 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609653113


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Vlaams Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Cross-promotionele trailers
• Audiocommentaartrack
• Kortfilm "Goodnight Mr. Foot"
• 3 verwijderde scènes
• Documentaire "Meet the Staff and Guests: Voicing Hotel Transylvania"
• Documentaire "Making the Hotel"
• 3 progression reels
• Videoclip "Problem (Monster Remix)" (Becky G.)
• Documentaire "Behind the Scenes of Problem (Monster Remix)"

Andere recente releases van deze maatschappij