:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> COSMOPOLIS
COSMOPOLIS (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-02-11
FILM
We overdrijven geenszins als we stellen dat David Cronenberg één van de meest innovatieve cineasten van de laatste decennia is. Iedere film van de Canadees is namelijk anders: soms een spannend maffiaverhaal (Eastern Promises), dan weer een kostuumdrama voor studenten psychologie (A Dangerous Method) of gewoon een bizar sciencefictionverhaal (The Fly). Na The Naked Lunch van William Burroughs waagt Cronenberg zich nog maar eens aan een ander zogenaamd onverfilmbaar boek, nl. Cosmopolis van Don DeLillo. Van een echt succes kan je moeilijk spreken. De hoofdreden daarvoor is zonder meer de saaiheid van het verhaal (als je al van een verhaal kan spreken!)

Op het forum van IMDb kan je een leuk item terugvinden waarin filmliefhebbers aangeven op welke minuut ze hebben afgehaakt. De gemiddelde kijker houdt het blijkbaar zo'n 25 (!) minuten vol. Is Cosmopolis dan zo slecht? Neen, deze prent is gewoonweg pretentieus geleuter van een (geniaal) cineast die vergeten is dat hij een film zou maken.

De 28-jarige Eric Packer (Robert Pattinson) heeft alles bereikt wat hij maar dromen kan. Hij noemt zichzelf een wereldburger met New Yorkse ballen. De yuppie is op korte tijd door beursspelletjes steenrijk geworden. Op de dag waarop Cosmopolis zich afspeelt, laat de Chinese yuan hem evenwel in de steek. De verwaande kapitalist dreigt op die dag heel wat miljarden te verliezen, doch laat hij dat niet merken. Het is de dag waarop hij naar de kapper wil. Zijn privéchauffeur raadt hem dat bezoek ten sterkste af omdat de president net een bezoek aan New York brengt en daardoor het verkeer muurvast zal zitten. De blaaskaak wil echter niet van mening veranderen. Op de lange tocht naar het kapsalon wippen allerlei vreemde snuiters zijn hypermoderne limousine binnen: een maitresse, een lijfwacht, zijn liefje met wie hij wil trouwen of gewoon een vriend met wie hij een praatje over het cyberkapitalisme voert.

Het grootste deel van deze film speelt zich net zoals die andere pretentieuze film Holy Motors hoofdzakelijk in een limousine af. Op zich is daar niks mee, maar jammer genoeg wordt de hoofdrol door Robert Pattinson vertolkt. De Twilight-ster heeft misschien wel de juiste arrogante smoel om een yuppie te spelen, doch straalt de man geen charisma uit dat ons twee uur kan boeien. Bovendien zou Cronenberg moeten weten dat een gesprek van twintig minuten veel te lang is, vooral als daarin niks zinnigs wordt gezegd.

Cinefiele sadomasoschisten zullen deze film ongetwijfeld aanprijzen als een niet te missen meesterwerk. Wie echter van cinema houdt, vindt Cosmopolis ongetwijfeld de slechtste film die Cronenberg ooit heeft gemaakt.

BEELD EN GELUID
Laatst had ik met onze hoofdredacteur een gesprekje over het feit dat sommige dvd's mooier ogen dan Blu-rays. Het toeval wil dat Cosmopolis er ook zo eentje is. De kleuren zijn veel te fel en er is geen evenwichtige balans tussen de lichte en de donkere kleuren. Sommige scènes staan vol filmgrain. Gelukkig voor ons was dat in de scène waarin Pattinson zijn naakt lijf laat bewonderen. Het geluid? Tja, de film is één langgerekte dialoog van ruim twee uur, dus wat verwacht je daarvan?

EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze Blu-ray, nochtans heeft Cronenberg het één en ander uit te leggen, nl. waarom hij zijn fans met deze pretentieuze rommel opzadelt.

CONCLUSIE
Je bibbert bij de gedachte aan een film die zich bijna volledig in een limousine afspeelt? Je krijgt koude rillingen als je denkt aan een prent die over cyberkapitaal gaat en waarin de hoofdrol wordt gespeeld door Robert Pattinson? Uw angst is volkomen terecht. Cosmopolis is verschrikkelijk.


coverStudio: E1 Entertainment Benelux

Regie: David Cronenberg
Met: Robert Pattinson, Sarah Gadon, Paul Giamatti, Juliette Binoche, Kevin Durand

Film:
4/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
4/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2012

Leeftijd:
16

Speelduur:
109 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8713045229184


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:

Engels DTS-HD-MA 5.1Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij