:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BOURNE IDENTITY, THE
BOURNE IDENTITY, THE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-10-06
FILM
Remakes zijn de laatste tijd duidelijk fel gegeerd. Neem nu The Bourne Identity, gebaseerd op de spionagethriller van auteur Robert Ludlum. Matt Damon mag in de remake die onlangs in de bioscoop uitkwam de hoofdrol vertolken. Een remake die enigszins afwijkt van het boek en nog eens boordevol actie wordt gestopt. In 1988 verscheen er een TV-film met Richard Chamberlain en Jaclyn Smith die de hoofdrollen voor hun rekening namen. Een film die het boek nauwer volgt en het eerder moet hebben van de intelligent uitgewerkte plots dan van al dat hedendaags actiegeweld. Een man wordt tijdens een gevecht op een schip levensgevaarlijk gewond, valt over boord en spoelt aan de Franse kust aan. Daar wordt hij verzorgd door een dokter wiens praktijk een abrupt einde kende nadat er twee van zijn patiënten overleden waren vanwege zijn drankzucht. De dokter vindt in de dij van het slachtoffer een microfiche met een rekeningnummer in Zwitserland. Wanneer de man bij zijn positieven komt, blijkt zijn geheugen gewist. Wanneer hij een aanslag kan verijdelen, besluit hij naar Zurich te trekken. Daar komt hij te weten dat zijn naam Jason Bourne is en zijn opdrachtgever Treadstone. Wanneer hij opnieuw achtervolgd wordt, kidnapt hij een zekere Marie (Jaclyn Smith). In eerste instantie gelooft ze zijn verhaal helemaal niet, maar geleidelijk raakt ze mee verstrikt in het mysterieuze web van intriges en spionage en besluit ze Jason te helpen in zijn zoektocht naar zijn ware identiteit. Het gevaar loert werkelijk om elke hoek, zeker als blijkt dat er connecties bestaan met de CIA en andere geheime diensten. Ook de naam van terrorist Carlos wordt genoemd. Gedurende drie uren (maar liefst één uur meer dan de recente remake) wordt het web van spionage haarfijn ontrafeld en vallen de puzzelstukjes beetje bij beetje in elkaar. Het blijft wel met momenten een redelijk ingewikkeld kluwen waarbij je als kijker de aandacht niet mag laten verslappen.


BEELD EN GELUID
The Bourne Identity mag dan al een TV-film zijn, het originele beeldformaat bedraagt toch 1.85:1 en is anamorfisch op dvd gezet. Wat kwaliteit betreft, mogen we zeker niet klagen al heeft het beeld wel te kampen met wat ouderdomsverschijnselen. Grain en printbeschadigingen zijn duidelijk zichtbaar en de kleuren ogen soms wat gedateerd, maar het detail en de scherpte zijn meer dan bevredigend. Het contrastniveau is meer dan aanvaardbaar, al mochten de zwarttinen wel wat solider. Het geluid is een eenvoudige Dolby Digital Surround track die best genietbaar is. De meeste actie wordt in de voorste speakers geplaatst waarbij de surrounds sporadisch worden aangesproken om het geheel te ondersteunen.

EXTRA’S
Een lijstje met de rolverdeling van de acteurs is niet wat je meteen een extra kan noemen, misschien daarom dat deze niet vermeld wordt op de achterzijde van de hoes.


CONCLUSIE
The Bourne Identity is een goed gemaakte en onderhoudende thriller gebaseerd op het gelijknamige boek van Robert Ludlum. Het verhaal is met momenten wel ingewikkeld, de aandacht niet verliezen is dus de boodschap. De technische presentatie op dvd is prima (verwacht echter geen topkwaliteit), de extra’s daarentegen laten het afweten.


cover
Studio: Warner

Regie: Roger Young
Met: Richard Chamberlain, Jaclyn Smith, Anthony Quayle, Peter Vaughan, Denham Elliott

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1988

Leeftijd:
12

Speelduur:
181 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931235655


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0
Duits Dolby Digital Mono 1.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Grieks, Kroatisch, Bulgaars, Arabisch, Turks, Engels CC, Duits CC
Extra's:
• Cast en crew

Andere recente releases van deze maatschappij