:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LIFE, ABOVE ALL
LIFE, ABOVE ALL
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2012-08-20
FILM
De twaalfjarige Zuid-Afrikaanse Chanda groeit op in een nieuw samengesteld gezin. Samen met haar moeder, haar stiefvader en haar halfbroertje en –zusje woont ze in een township nabij Johannesburg. Chanda is een pienter meisje dat maar al te goed beseft dat haar thuissituatie verre van ideaal is. Haar stiefvader gaat vaak en veel aan de zwier en dan gaat hij resoluut voor een teveel aan drank en vrouwen, wat uiteraard niet zo’n goede zaak is. Wanneer Chanda’s tweede halfzusje geboren wordt, loopt het mis. Het kleine meisje sterft kort na de geboorte. Alsof dat nog niet erg genoeg is, verkondigt de straalbezopen vader aan al wie het horen wil dat zijn dochtertje gestorven is door vergiftigde moedermelk. In een land dat geteisterd wordt door hiv-besmettingen, blijft het geroddel dan ook niet lang uit. Hoewel niemand luidop het woord aids durft uit te spreken, wordt Chanda door heel wat mensen scheef bekeken. Haar buurvrouw, mevrouw Tafa, is er zelfs zeker van dat er een vloek rust op het huis van het gezin.


In deze situatie ziet Chanda het niet meer zitten om naar school te gaan en ze brengt heel wat tijd door met Esther, haar beste vriendin. Maar ook daar krijgt ze heel wat kritiek op. Esther is immers alleen en om zichzelf te onderhouden probeert ze wat geld te verdienen als hoertje. Problemen alom dus en dan wordt ook Chanda’s moeder zichtbaar zwakker met de dag. En dat terwijl de roddel blijft toenemen. In een poging haar gezin te beschermen tegen een vreselijk stigma, vertrekt Chanda’s moeder. Maar dat is zonder Chanda gerekend. Zij is niet van plan om zich zomaar gewonnen te geven en ze vecht hardnekkig tegen alle roddels, verwijten en vooroordelen, vastberaden om haar moeder te helpen.


Regisseur Oliver Schmitz heeft met  Life, Above All een opmerkelijke film afgeleverd. Op een ingetogen manier wordt het schrijnende verhaal verteld van Chanda, een meisje dat op harde manier geconfronteerd wordt met de grote problematiek van haar land. Schmitz heeft ervoor gekozen om te werken met plaatselijke acteurs en voor sommigen, waaronder ook Khomotso Manyaka (Chanda) en Keaobaka Makanyane (Esther), was het hun eerste acteerervaring. En het moet gezegd dat ze een prachtprestatie geleverd hebben die ongetwijfeld heeft bijgedragen aan de ervaring van de film.

BEELD EN GELUID
Qua beeldkwaliteit is Life, Above All best wel degelijk. Er zitten geen fouten in het beeld en het kleurenpalet geeft prachtig de sfeer van het Afrikaanse continent weer. Het geluid is vrij sober, maar eigenlijk doet het stereogeluid wat het moet doen. Er is geen soundtrack, afgezien van de Afrikaanse liederen die af en toe weerklinken, waardoor de film soms een beetje leeg klinkt in vergelijking met flitsende Hollywood-producties, maar persoonlijk vonden we dit allesbehalve storend.


EXTRA'S

In eerste instantie vinden we de trailer van de film terug. Deze is wel alleen beschikbaar in de versie met Engelse ondertiteling, wat niet zo erg is. Jammer is dat de making-of (14’08”) helemaal geen ondertiteling heeft. Het is nochtans een interessante reportage waarin gesprekken met de auteur van het boek Chanda’s geheim, de producer, de regisseur en de acteurs elkaar afwisselen. Voorts vinden we nog de bonus Interview (28’54”) waarin Oliver Schmitz, Bernard Jasper, Greig Buckler, Oliver Stoltz, Allan Stratton, Khomotso Manyaka, Lerato Mvelase, Harriet Lenabe en Hugo Tempelman antwoorden op een aantal vragen. Daardoor krijgen we een kijk op de film vanuit verschillende perspectieven, zijnde leden van de crew, de cast, maar ook de auteur van Chanda’s Secrets en Hugo Tempelman, een dokter die een ziekenhuis runt in Elandsdoorn en zich specifiek toelegt op de aidsproblematiek. Jammer genoeg is ook deze leuke extra niet ondertiteld.

CONCLUSIE
Life, Above All is een geslaagde film met prachtprestaties van een aantal beginnende acteurs. Hoewel de film focust op de aidsproblematiek in Zuid-Afrika gebeurt dat niet op de gebruikelijke manier. Life, Above All gaat immers over nog heel wat meer zoals de kracht van roddels, vooroordelen, angst, maar ook van hoop.


coverStudio: Filmfreaks

Regie: Oliver Schmitz
Met: Khomotso Manyaka, Keaobaka Makanyane, Harriet Lenabe

Film:
7,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
12

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789461870902


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Sotho Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailer
• Making-of
• Interview


Andere recente releases van deze maatschappij