:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NUTCRACKER, THE
NUTCRACKER, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2012-03-06
FILM
Mary woont in Wenen in de jaren twintig. Ze is een levenslustig en creatief kind dat materieel niets te kort komt, maar wel zwaar lijdt onder de afwezigheid van haar ouders. Zelfs Kerstmis kan ze niet samen met haar familie doorbrengen. Het idee om deze speciale dag te vieren met haar gouvernante en haar broertje Max maakt Mary wanhopig. Tussen Max en Mary klikt het immers niet altijd even goed. Terwijl Mary met veel zorgzaamheid omgaat met al haar speelgoed, gaat alles wat Max in zijn handen krijgt spontaan naar de haaien. Gelukkig komt haar oom Albert mee kerstavond vieren. Eigenlijk is Marys vader niet zo blij met Alberts komst. Zijn excentrieke en speelse houding is een doorn in zijn oog. Vader wil immers koste wat het kost vermijden dat Albert zijn kinderen het hoofd op hol brengt met allerlei wilde verhalen en sprookjes.


Maar Albert valt niet te stoppen. Als cadeau heeft hij een prachtig poppenhuis en een wel heel speciale pop meegebracht, een houten notenkraker. 's Nachts slaat Marys fantasie helemaal op hol en daarmee brengt ze de Notenkraker tot leven. De pop stelt zichzelf voor als NC. Ze neemt Mary mee op een wonderbaarlijke reis doorheen de kerstboom die ineens gigantische proporties heeft aangenomen en die bevolkt wordt door allemaal levende figuurtjes. Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, verandert NC in een echte jongen en dat allemaal dankzij Marys geloof in het feit dat alles mogelijk is. NC is trouwens geen gewone jongen, maar een prins. Hij is in een houten pop veranderd door de boosaardige Rattenkoning en zijn gemene moeder die samen de wereld van de mensen willen overnemen. De Rattenkoning heeft de stad van NC al overgenomen en daardoor is ze constant omringd door een donkere rookwolk om de stralen van de zon tegen te houden. De wolk wordt in stand gehouden doordat het rattenleger van de koning al het speelgoed van de kinderen verbrandt in een gigantische rookmachine. Nu NC weer een echte jongen is, dreigt er gevaar voor de heerschappij van de Rattenkoning. Vandaar dat de moeder van de koning NC opnieuw onder een krachtige betovering plaats. De arme NC wordt herleid tot een onbeweegelijke houten pop. Het is dus aan Mary, haar broertje Max en hun speelgoedvrienden om NC te bevrijden en de wereld te redden.


In The Nutcracker komt er een wondere sprookjeswereld tot leven bevolkt door speelgoedfiguren, maar ook door mensen. In de hoofdrollen herkennen we Elle Fanning als Mary en Charlie Rowe (Never Let Me Go) als de prins. Hoewel we van Elle Fanning wel wat verwacht hadden, moeten we vaststellen dat ze niet hetzelfde acteertalent als haar zus Dakota heeft. In de film zit, zoals de titel al laat vermoeden, de muziek van De Notenkraker verwerkt. Maar ook dit aspect valt een beetje tegen. Meestal wordt er op de muziek gezongen door de personages en dat is niet altijd een groot succes. Overigens, diegenen die vertrouwd zijn met het gelijknamige ballet, zullen verbaasd zijn over de grote verschillen tussen het ballet en de film.


BEELD EN GELUID

De beeldkwaliteit van de Blu-rayversie is goed. De kleuren zijn helder en mooi en de contrasten zijn scherp. De fantasiewereld die gecreëerd wordt ziet er bijzonder mooi uit. Zo is de wereld in de kerstboom bijv. indrukwekkend. Ook de sfeer zit wel goed in deze film. De geluidskwaliteit stelt enigszins teleur. Er zit heel wat muziek in de film en die had iets voller mogen klinken. Er is sprake van DTS-HD Master Audio 5.1-geluid, maar eigenlijk is hier niet al te veel van te merken.

EXTRA'S
De Blu-ray bevat één extra, namelijk een 54 minuten durende Making-of. De making-of is mooi opgesteld en is best wel interessant. Bij de Blu-ray krijg je ook de dvd-versie erbij.

CONCLUSIE
The Nutcracker lijkt ons een film die voornamelijk kleine meisjes wel zal kunnen bekoren. Persoonlijk vonden we het verhaal iets te doorzichtig en de acteerprestaties iets te mager om echt van de film te kunnen genieten.


coverStudio: Universal

Regie: Andrey Konchalovskiy
Met: Elle Fanning, Nathan Lane, John Turturro

Film:
6/10

Extra's:
6/10

Geluid:
6/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Familiefilm

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2010

Leeftijd:
9

Speelduur:
110 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582872828


Beeldformaat:
2.35:1 PAL

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Nederlands DTS Surround 5.1
Frans DTS Surround 5.1
Deens DTS Surround 5.1
Latijns-Amerikaans Spaans DTS Surround 5.1
Noors DTS Surround 5.1
Braziliaans Portugees DTS Surround 5.1
Vlaams DTS Surround 5.1
Fins DTS Surround 5.1
Zweeds DTS Surround 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Latijns-Amerikaans Spaans, Deens, Fins, Braziliaans Portugees, Noors, Pools, Zweeds, IJslands
Extra's:
• The Making of (55 minuten)

Andere recente releases van deze maatschappij