:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CHARLIE ST. CLOUD
CHARLIE ST. CLOUD (BLU-RAY)
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-04-19
FILM
Charlie is een jongen met een veelbelovende toekomst. Hij is een goede student en een fantastisch zeiler. Vooral zijn zeiltalent lijkt heel wat deuren te openen. Daardoor heeft Charlie immers een beurs gekregen voor de universiteit van Stanford, waar hij onder gewone omstandigheden nooit zou zijn binnen geraakt. Hij heeft het nl. niet al te breed. Zijn vader is jaren voordien met de noorderzon vertrokken en sindsdien staat zijn moeder alleen in voor Charlie en zijn kleine broertje Sam. Waarschijnlijk heeft deze situatie ermee voor gezorgd dat het gezin erg hecht is. Vooral Charlie en Sam zijn twee handen op één buik en voor Sam is Charlie de vader die hij nooit gekend heeft.

De zomer voor Charlie naar de universiteit vertrekt, belooft er eentje te worden om nooit te vergeten. Zijn vrienden plannen allerlei feestjes en Charlie neemt zich voor om zoveel mogelijk tijd door te brengen met Sam om hem honkbal te leren spelen. Ze maken een afspraak om elkaar elke avond bij de schoten die de zonsondergang aankondigen te treffen in het bos. Maar jammer genoeg lopen de zaken niet helemaal zoals gepland. Omdat Charlie naar een feestje wil - terwijl hij eigenlijk op Sam moet letten thuis - besluit hij Sam bij een vriendje af te zetten. Onderweg wordt hun auto gegrepen door een truck en Sam sterft. Als bij wonder overleeft Charlie het ongeluk, maar zijn leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

Enkele jaren later is Charlie nog slechts een schim van de levendige, energieke, sportieve kerel die hij vroeger was. Meer nog, na de dood van Sam lijkt de tijd voor hem stil te staan. Hij is niet naar de universiteit vertrokken, maar heeft een baantje aangenomen als conciërge van het plaatselijke kerkhof. Voor Charlie is er maar één ding dat telt en dat is de belofte aan zijn broer nakomen. Maar als Charlie plots weer in contact komt met z'n vroegere klasgenote Tess, begint hij de zaken in een heel ander perspectief te zien. Tess is een goede zeilster, net als Charlie, en zij heeft wel nog altijd wilde dromen. Haar plan is om alleen de wereld rond te zeilen. Haar ondernemingszin en levenslust zorgen ervoor dat het ook bij Charlie weer gaat kriebelen. Maar kan hij zijn verleden achter zich laten?

In Charlie St. Cloud zien we de alom geprezen Zac Efron als Charlie St. Cloud. Efron, die bekend is uit High School Musical, krijgt met deze film een uitgelezen kans om te tonen dat hij meer in zijn mars heeft en dat doet hij ook. Eigenlijk steunt bijna heel de film op Zac Efron en hij brengt het er wonderwel goed vanaf. Charlie is, ondanks de wat bizarre situatie en de dramatische setting, een levensecht personage geworden. Charlie St. Cloud is een film die volledig draait om verlies en afscheid nemen, maar ook om hoop en verder leven. De manier waarop het allemaal in beeld gebracht is, gaat er soms een beetje over, maar de acteerprestaties maken al bij al nog veel goed.

BEELD EN GELUID
Zowel wat het beeld als het geluid betreft, mag Charlie St. Cloud gezien en gehoord worden. De beelden zijn uiterst scherp, de contrasten zijn duidelijk en de kleuren zijn zeer nadrukkelijk. Zeker de scènes waarin het zeilen en de zeilboten centraal staan, zijn vaak erg mooi en ze dragen bij tot de sfeer van de film.
Het 5.1.-DTS-HD Master Audio-geluid is ook de moeite waard. In sommige scènes is het zeer prominent aanwezig en geeft het een duidelijke meerwaarde aan de film.

EXTRA'S
De Blu-rayversie van deze film bevat enkele extra’s. Naast de audiocommentaar van Regisseur Burr Steers, krijgen we ook een tiental minuten Deleted Scenes te zien. In Op Locatie met Zac Efron is een korte Making-of. Zac Efron, hoofdrolspeler zoomt in op Zac Efron en zijn rol in Charlie St. Cloud. In De Tussenwereld krijgen we verschillende visies te horen over het leven na de dood en de wereld van de geesten die een erg belangrijke rol speelt in deze film.

CONCLUSIE
Hoewel Charlie St. Cloud geen slechte film is, heeft hij toch ook niet meteen een diepe indruk op ons nagelaten. Aan de acteerprestaties zal het niet gelegen hebben, want de acteurs leveren zonder meer degelijk werk. Als Charlie St. Cloud er toch niet uitspringt, dan is dat omdat het thema te veel uitgemolken wordt. Na een halve film hadden we het allemaal wel gezien en de afloop van het verhaal was net iets te voorspelbaar.


cover
Studio: Universal

Regie: Burr Steers
Met: Zac Efron, Charlie Tahan en Amanda Crew

Film:
7/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8.5/10

Beeld:
8.5/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
9

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582768350


Beeldformaat:
2.40:1 PAL

Geluid:
Engels DTS-HD Master Audio 5.1
Italiaans, Spaans, Russisch DTS Surround 5.1
Engels Dolby Digital 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Braziliaans Portugees, Deens, Latijns-Amerikaans Spaans, Portugees, Fins,Ijslands, Zweeds, Grieks, Japans en Chinees
Extra's:
• Deleted Scenes
• Op locatie met Zac Efron
• Zac Efron, hoofdrolspeler
• De tussenwereld
• Audiocommentaar van regisseur Burr Steers

Andere recente releases van deze maatschappij