:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PERFUME, THE STORY OF A MURDERER
PERFUME, THE STORY OF A MURDERER (BLU-RAY)
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-02-20
FILM
Voor de bespreking van de dvd, klikt u hier.

Jean-Baptiste Grenouille wordt geboren in erbarmelijke toestanden op de vismarkt van Parijs. Zijn moeder wil hem niet en schuift de pasgeboren Jean-Baptiste, net zoals ze voordien al met andere baby’s gedaan heeft , als visafval weg. Maar Jean-Baptiste is een sterker kereltje dan gedacht. Door zijn keel open te zetten, wordt hij opgemerkt door voorbijgangers. Zijn redding betekent ineens ook de dood van zijn moeder die wordt opgehangen voor de moordpoging op haar eigen kind. Jean-Baptiste wordt naar een weeshuis gebracht waar hij al snel de vreemde eend in de bijt is. Hij heeft immers een geweldig reukvermogen. Hij kan alle geuren onderscheiden en herkennen, zelfs vanop grote afstand. Als dertienjarige wordt Jean-Baptiste door de bazin van het weeshuis verkocht aan een leerlooier in Parijs. Hij werkt er zich zonder morren uit de naad terwijl hij ervan droomt naar de stad te gaan om nieuwe geuren te ontdekken. Wanneer hij na jaren eindelijk de kans krijgt om een leveringnaar de stad te brengen, gaat voor Jean-Baptiste een heel nieuwe wereld open. Hij ontdekt onnoemelijk veel nieuwe geuren waardoor hij helemaal geobsedeerd is. Eén geur in het bijzonder trekt zijn aandacht, namelijk die van een mooie jonge vrouw. Jean-Baptiste volgt haar en probeert haar geur te bezitten. De vrouw sterft tijdens zijn poging en vanaf dan wordt het zijn levensdroom om geuren te vinden en ook vast te leggen. Een ontwerper van parfums uit Parijs, en tevens een klant van de leerlooier, is onder de indruk van Jean-Baptistes reukvermogen en de jongen mag bij hem in de leer gaan. Zo zet Jean-Baptiste zijn eerste stappen in het vastleggen van geuren en het creëren van het perfecte parfum. Na heel wat omzwervingen komt hij terecht in Grasse, de stad van het parfum. Hier gaat hij eindelijk zijn plan in werking zetten.

Perfume is een zeer sfeervolle film. Wanneer helemaal in het begin een beeld geschetst wordt van de smerige straten van Parijs, zijn we al lang blij dat de Blu-ray geen geurstaaltjes afgeeft in de huiskamer. De sfeer is meteen ook het sterkste punt van de film. Ben Whishaw die de rol van Jean-Baptiste voor zijn rekening neemt, doet het lang niet slecht, maar toch blijft zijn karakter vrij oppervlakkig. Op het einde van de film hadden we de indruk dat het geweldige reukvermogen van Jean-Baptiste een beetje te veel werd uitgebuit.

BEELD EN GELUID
Zoals we reeds zeiden, is Perfume een erg sfeervolle film. De beelden op deze Blu-ray zijn haarscherp, zelfs in de groezelige en donkere scènes. Het kleurenpalet is perfect gekozen. Ook de geluidskwaliteit is indrukwekkend. De DTS-HD Master Audio 5.1 doet zijn werk perfect en draagt de spannende scènes. Ook de soundtrack is meer dan de moeite waard. Echter, de originele beeldratio is niet gerespecteerd, maar van 2.35:1 naar 1.78:1 teruggebracht, zij het dat het om een open matte-transfer gaat. Toch gaat daardoor een stuk punten van de beoordeling af.

EXTRA'S
Jammer genoeg bevat de Blu-rayversie geen extra’s. Dat is erg jammer, zeker gezien het feit dat de dvd van Perfume wel een aantal extra’s bevat.

CONCLUSIE
Perfume is zeker geen slechte film, maar we moeten wel zeggen dat ie het vooral moet hebben van de sfeer die gecreëerd wordt.


coverStudio: E1 Entertainment Benelux

Regie: Tom Tykwer
Met: Ben Whishaw, Dustin Hoffman, Alan Rickman en Rachel Hurd-Wood

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
9/10

Beeld:
4/10


Regio:
B

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
12

Speelduur:
142 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8713045218850


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij