:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JÓNSI - GO LIVE
JÓNSI - GO LIVE
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2011-01-17

CONCERTREGISTRATIE
Zelden is een concertregistratie beter dan het reguliere album waaraan een muzikant vaak weken of maanden heeft gesleuteld, doch met betrekking tot Go Live is dat niet één keer, maar zelfs twee keer het geval, want zowel de dvd-opname van de zgn. final dress rehearsal in 3 Mill Studios in Londen als de cd-registratie van het optreden van de IJslandse minnestreel Jónsi en zijn band in de Ancienne Belgique in Brussel, overtreffen moeiteloos het origineel, waarmee de frontman van Sigur Ros het succes van de in 2007 verschenen cd/dvd Heima (2007) probleemloos naar de kroon steekt. Dvd en live-cd zitten in een kleurrijk kartonnen hoesje (cd-formaat) met bijhorend hardcoverboekje.
 


 

In maart 2010 kreeg een select gezelschap een uitnodiging in de brievenbus voor de algemene repetitie van de tournee die Jónsi in 2010 en 2011 naar vier continenten voert. Het publiek werd verzocht om zich als dieren te vermommen, want ook de bandleden zouden zich voor de gelegenheid feestelijk uitdossen en in de door stage designer Fifty Nine Productions omgebouwde 3 Mill Studios was alles in gereedheid gebracht voor de allereerste quasi integrale live-uitvoering van het materiaal van het album Go. Dat is een gelukkige keuze, want ze biedt veel meer mogelijkheden dan de klassieke registratie in een concertzaal, die in de meeste gevallen nauwelijks afwijkt van die honderden andere statische concertfilms met een groep op het podium en een publiek in de zaal. In ruim 73 minuten krijgt u 11 songs te zien en te horen, allemaal uit het album Go, plus drie nieuwe composities (Icicle Sleeves, New Piano Song & Volume Pedal Song) die zeer nauw aansluiten bij dat materiaal en wellicht tijdens dezelfde schrijfsessie zijn ontstaan. Het muzikaal materiaal wordt aangevuld met korte interviews met Jónsi en z’n bandleden, behind-the-scenes-opnamen, animaties van vlinders, vogels en zoogdieren, een impressie van het decor in opbouw en van het als honden en beren uitgedoste publiek.
 
Muziek van Jónsi live uitvoeren is geen evidente aangelegenheid. Er wordt gebruik gemaakt van ongewone instrumenten, van veel meer instrumenten dan er muzikanten op het podium staan, van elektronische loops en allerlei geluiden die tijdens de montage aan het geluid zijn toegevoegd, maar die veel moeilijker tijdens een rechtstreeks concert te reproduceren zijn. De bijdragen van drummer Samuli Kosminen bijv. zijn in de herwerkte versies vaak achterwege gelaten of gereduceerd en vervangen door het meer sferische geluid van bellen, piano of xylofoons. Op die manier zijn nieuwe of extra lagen aan de arrangementen toegevoegd waardoor de composities aan directheid winnen. Jónsi is overigens in prima vorm en zijn zangpartijen zijn minder ingehouden dan op de reguliere cd, waardoor deze live-registratie meer warmte en begeestering uitstraalt en de kijker/luisteraar ook veel dieper treft.
 
 
Fifty Nine Productions neemt het stage design van Jónsi’s wereldtournee voor z’n rekening, maar maakt van de release van deze live-registratie gebruik om z’n concept wereldkundig te maken. De ambities liegen er niet om en het resultaat is zonder meer wondermooi, zowel qua totaalbeeld als wat betreft de aparte sequenties. Bovendien past het perfect bij de muziek van de IJslander die als een hedendaagse troubadour z’n fragiele en haast sacrale melodieën ten gehore brengt. Ook zonder de geanimeerde vogels, vlinders en andere dieren, roepen composities van Jónsi herinneringen op aan elfjes en feeën, aan weidse landschappen in de sneeuw, aan gotische burchten en zwermen vleermuizen, aan heksen en tovenaars, aan geheimzinnige grotformaties en eeuwenoude legenden over draken, prinsen en geheime drankjes en spreuken. Fifty Nine Productions voorziet het allemaal van fijnzinnige animaties, van een toepasselijk kleurpalet en een aangepaste textuur. De muzikanten zitten meestentijds in het halfduister met flauwe spotlichtjes voor de sfeer en de visuele herkenbaarheid en op de achtergrond ziet de kijker visuals van regenvlagen en sneeuwstormen, afgewisseld met veelsoortige animatietechnieken, beeldvervormingen en close-ups van crew en instrumentarium en dat alles als een totaalproject waarin film, theater en beeldende kunst, gedragen door een stevige soundtrack, een belangrijke functie krijgen.
 
Dvd-tracklist:
Hengilás
Icicle Sleeves
Kolnidur
Tornado
Sinking Friendships
Go Do
Boy Lilikoi
New Piano Song
Around Us
Volume Pedal Song
Grow Till Tall
 

 
In elke opname primeert uiteindelijk de stem van Jónsi, het belangrijkste instrument in deze live-sessie en Fifty Nine Productions geeft ze alle ruimte. Buiten de vertrouwde muren van de opnamestudio neemt de zanger risico’s en hoort men beter de stembuigingen, het moment waarop z’n stem breekt na een lang aangehouden hoge toon, de stotende ademhaling en de korte aarzeling om opnieuw op de goeie hoogte in te zetten. Het is fragiel en breekbaar en zonder meer prachtig om te horen, maar ook om te bekijken, want dit moet zo wat de eerste keer zijn dat u de artiest aan het werk kan zien op video.
 
BEELD EN GELUID
Het beeldmateriaal is van zeer goede kwaliteit. De kleuren zijn meestal vervormd als gevolg van de spaarzame belichting en het gebruik van getinte lampen, maar heel veel materiaal is nadien gewoon bewerkt om een aparte look te creëren. Er zijn digitale vlekjes en witte strepen toegevoegd, verticale lijnen, storingen, de kleuren lopen soms door elkaar, vervagen en worden op hun beurt vervangen door tinten die uiteenvallen in nieuwe en andere kleuren, etc. Het geluid van de dvd is krachtig en zeer frontaal opgenomen. Als kijker/luisteraar zit u als het ware op de eerste rij (en meestal gewoon tussen de artiesten). De subwoofer heeft de handen vol tijdens de luidere passages waarin drums en basklanken voluit gaan. De muziek heeft bij momenten een hypnotische kwaliteit met als ijkpunt de etherische stem van Jónsi.
 
EXTRA’S
We keren de rollen voor de gelegenheid even om en behandelen de bijgevoegde live-cd voor het gemak als een extra. De opname is één van de vele die tijdens de tournee zijn gemaakt, maar naar verluidt stond Jónsi erop om de AB-opname internationaal uit te brengen. Dat de Ancienne Belgique als paradepaardje van de Vlaamse aanwezigheid in Brussel beschikt over een prima geluidsstudio is daar wellicht niet vreemd aan. Opnieuw krijgt u alle composities van Go en de nieuwe composities die ook op de dvd staan, plus Stars in the Water en de voor de animatiefilm How To Train Your Dragon (2010) geschreven compositie Sticks and Stones (allebei opgenomen in The Dome in Brighton in september 2010). Het zestien pagina’s tellende hardcoverboekje waarin cd en dvd opgeborgen worden, bevat een collectie foto’s uit de tournee en wat tekstinformatie over de beide dragers.
 
CONCLUSIE                               
Go Live is een uitermate sterke concertregistratie van een van de meest toonaangevende muzikanten van het ogenblik. Sigur Ros beloofde een revolutie in de rockmuziek, maar het is uiteindelijk hun frontman Jónsi die op z’n eentje de bakens verlegt en een genre toegankelijk maakt voor een ruim publiek dat tot voor kort het privéterrein was van een handvol ingewijden. Technisch is deze cd/dvd-uitgave zo goed als perfect en een zinvolle aanvulling op het reguliere album Go (2010), dat ondertussen bij de Duitse mediaconcerns in de binnenstad voor een prikje wordt aangeboden.cover
Studio: EMI

Regie: -
Met: Jón Birgisson, Úlfur Hansson, Ólafur Björn, Alex Somers, Torvaldur Torvaldsson

Film:
10/10

Extra's:
8,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
0

Genre:
Muziek

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
ALL

Speelduur:
73 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1:85.1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 2.0


Ondertitels:
Geen
Extra's:
• Cd
• Boekje met foto’s