:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MATER'S TALL TALES
MATER'S TALL TALES (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-12-09
SERIE
De Mater's Tall Tales sluiten qua productieschema wat aan bij de Pixar Short Film Collection, in die zin dat het alleen maar om filmpjes gaat over de figuurtjes in de vooral bij jongens populaire franchise Cars, die oorspronkelijk voor televisie, maar ook voor kortfilmpjes in de cinema dienden, voornamelijk dan om producten uit de Disneystal te tonen. Inhoudelijk zijn de negen filmpjes allemaal gelijk van opbouw: het verhaal begint bij enkele pittoreske tafereeltjes in Radiator Springs. Mater (Larry The Cable Guy) begint daarbij steevast te mijmeren over de tijd toen hij racepiloot, professioneel worstelaar, rockmuzikant, ruimtereiziger of torero was en hij begint er op los te fantaseren over hoe geweldig dat niet geweest is. Als Lightning McQueen (Keith Ferguson) dan toch maar oppert dat Maters verbeelding denkelijk op hol is geslagen, fantaseert Mater nog een eindje door en verschijnt in de droomsequentie McQueen ook ten tonele. Gewoonlijk heeft ie daarbij geen flauw idee wat hij er komt doen. Als Mater is uitgedroomd en McQueen meent dat zijn beste vriend ze niet alle vijf meer op een rij heeft, blijkt uit één of ander detail dat er toch altijd een grond van waarheid in Maters betoog zit.

De filmpjes zijn duidelijk op de jongere Cars-fans gericht en moeten de aandacht levendig houden voor deze franchise in geval er volgend jaar een Cars 2011-film met alles erop en eraan in de bioscopen verschijnt. Het is best een aardige poging en Pixar vervult vaak zijn eindtermen, maar die eindtermen lagen hier bijzonder laag. Van de originele cast is alleen de onvervangbare Larry The Cable Guy weer op post, die een staaltje van zijn kunnen ten beste mag geven en die met deze dvd een platform voor hem alleen krijgt. Lightning McQueen en de andere inwoners van Radiator Springs mogen maar zijdelings opdraven. Voor McQueen is er een andere stemacteur voorzien (Owen Wilson heeft zoals bekend wegens persoonlijke problemen bedankt voor de eer). De tekenstijl is een stuk hyperkinetischer en het is niet dadelijk een dvd'tje dat je kinderen vlak voor het slapengaan toont; tenzij u graag heeft dat de bovenverdieping van uw huis vervolgens het toneel wordt van een geïmproviseerd wereldkampioenschap catch. De inhoud is iets te repetitief om van een onmisbare beweging in het Pixar-opus te kunnen spreken. Gek genoeg krijgen de filmpjes wel een aparte release, waar men eerder zou verwachten dat ze als extraatje op een toekomstige Cars 2-release te vinden zouden zijn. Nu ja, blijkbaar had iemand van de marketing er van John Lasseter nog ééntje tegoed.

BEELD EN GELUID
Net als alle Pixar-releases is deze piekfijn afgewerkt qua beeld en geluid. De metalen texturen van onze favoriete autootjes kunnen weer als vanouds schitteren in hogedefinitie en kleuren, helderheid en contrast zijn geenszins ondergeschikt aan die in de lange tekenfilmpjes. Het is duidelijk dat Pixar technisch nooit half werk aflevert. Het niveau van zwarte tinten is adembenemend goed, wat pas echt goed tot uiting komt in het laatste segment, waarin Mater gaat racen in Tokio. Voor een handjevol cartoons een DTS-HD MA 5.1 ES-track loslaten met alle toeters en bellen lijkt een beetje overkill, maar het resultaat is dan ook van de bovenste beste plank. Of er nu een space shuttle gelanceerd wordt, bulldozers omvergetipt, een rockconcert aan de gang is of er wordt geracet in de straten van Tokio of er landt een ruimteschip in de woestijn, de geluidseffecten zijn erg resonant en overtuigend, en toch zit de dialoog daar zodanig tussenin dat die onder alle omstandigheden duidelijk blijft. Een mooie evenwichtsoefening.
 
EXTRA'S
Voor deze collectie shorts werd er nog wat bonusmateriaal bij elkaar gevonden, langer dan de feature (35 min!) zelf. Het meeste bonusmateriaal komt in de vorm van korte featurettes. Studio Stories - McQueen Has No Hands (2 min.) vertelt hoe de grafische animatoren er voor moesten zorgen dat een personage zonder handen toch bepaalde lichaamsbewegingen kan maken. In Paths To Pixar: Layout (4 min.) leggen Pixar-personeelsleden Sylvia Wong, Jeremy Lasky, Craig Good, Bob Whitehill en Rob Anderson uit welke verantwoordelijkheden de layouttekenaars hebben. In Mater Bumper-to-Bumper (7 min.) houden John Lasseter, Larry the Cable Guy en een paar anderen een conversatie over het ontstaan van het personage van McQueens beste vriend en ze discussiëren over zijn karaktertrekken en of die volstaan voor een eigen televisieserie. In de Cars Land Sneak Peek (3 min.) zien we - u raadt het al - dat er in 2012 nieuwe attracties in de pretparken van Disney verschijnen, waarin sommige autootjes een belangrijke rol zullen spelen. Making Mater's Tall Tales (5 min.) is een zeer korte documentaire waarin wordt verteld hoe men op het idee kwam om Mater een paar kortverhalen te laten beleven. Unmade Tales (12 min.) bevat nog ideeën voor vijf andere filmpjes, die allemaal om de één of andere reden het productieproces niet gehaald hebben. Van de short Mater Private Eye, die lijkt op een onvervalste film noir, heeft men zelfs een Trailer (1 min.) gemaakt. Tot slot heb je de mogelijkheid om van 3 van de Cars Toons een Picture-in-pictureversie te zien waarin de story reels vergeken worden met de finale shots.

CONCLUSIE
Het zou een beetje overdreven zijn om dit een volwaardige Pixar te noemen; net als de Pixar Short Collection vormen deze cartoons een speciale plek in het oeuvre van de bekende computeranimatiefirma in Burbank. Als u één van de cartoons toevallig naast een andere film gezien heeft, dan is dit de uitgelezen kans die Pixar u biedt om uw completistische neigingen te volgen. Het is nog wachten op een paar titels (A Bug's Life, The Incredibles en Finding Nemo), maar het moment waarop al het Pixar-materiaal op Blu-ray te verkrijgen is, dat nadert met rasse schreden. And I like it!coverStudio: Disney

Regie: John Lasseter, Rob Gibbs, Victor Navone
Met: Larry The Cable Guy, Keith Ferguson

Film:
7,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
AL

Speelduur:
36 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HDMA 5.1
Nederlands DTS 5.1
Frans DTS 5.1
Vlaams Dolby Digital 5.1 EX
Arabisch Dolby Digital 5.1 EX


Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Studio Stories - McQueen Has No Hands
• Paths To Pixar: Layout
• Mater Bumper-to-Bumper
• Cars Land Sneak Peek
• Making Mater's Tall Tales
• Unmade Tales
• Mater Private Eye's Secret Private Trailer
• 3 Cars Toons Story Reels Picture in picture

Andere recente releases van deze maatschappij