:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LAST LEGION, THE
LAST LEGION, THE
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2010-12-22
FILM
In het jaar 460 voor Christus begint de macht van het eens zo imposante Romeinse Rijk te wankelen. In deze woelige tijd is Romulus Augustus – de opvolger van de keizerlijke troon – nog maar een kind. Maar echt genieten van zijn kindertijd kan hij niet. Hij beseft immers maar al te goed – wat niet echt moeilijk is met een recente reeks van vijf opeenvolgende vermoorde keizers – met welke gevaren hij te maken krijgt.

De verstandhouding met de Goten is zo gespannen dat Rome haar sterkste krijgers terugroept om de eigen grenzen te verdedigen. Eén van die krijgers is Aurelius die allesbehalve opgetogen is over zijn terugkeer naar Rome en zijn nieuwe functie als commandant van de Keizerlijke Garde. Al meteen wordt hij geconfronteerd met een vervelend klein jongetje dat zijn tent is binnengedrongen en het een grote – en allerminst aangename – verrassing voor Aurelius om deze jongen op zijn eerste werkdag in Rome te zien verschijnen als de nieuwe keizer die hij moet beschermen. Dat hij daar een voltijdse job aan zal hebben, dat wordt al de eerste nacht duidelijk. De Goten hebben namelijk hun verdrag met de Romeinen verbroken en ze vallen het paleis van de nieuwe leider Romulus Augustus aan. De ouders van de jonge keizer worden vermoord en hijzelf wordt gevangengenomen. Aurelius kan de slachtpartij in het keizerlijk paleis niet tegenhouden, maar hij heeft het gevecht wel overleefd en hij is vastberaden om Romulus Augustus te redden. En gelukkig is hij niet de enige die dat plan koestert. Ook Ambrosinus, Romulus Augustus’ leermeester, neemt het voor de nieuwe Caesar op. Dankzij Ambrosinus beslist de leider van de Goten, Odoacer, dat Romulus Augustus levend meer waard is. Hij wordt mét Ambrosinus naar een fort op Capri gebracht, maar de reddingsploeg is onderweg. Samen met een Oosterse krijger – die tot ieders verbazing een vrouw, Mira, blijkt te zijn – kan Aurelius een aantal van zijn manschappen bevrijden en samen trekken ze verder naar Capri. Wat de Goten niet weten is dat in het fort dat zij gekozen hebben als gevangenis voor Romulus Augustus een mysterieus zwaard verborgen is waarmee een ware Caesar zal heersen.
Maar de weg van Caesar naar de totale heerschappij is niet zonder obstakels. De Goten hebben immers een groot deel van het Romeinse Rijk naar hun hand gezet en de enige plaats die nog veilig lijkt te zijn is het in het noorden gelegen Brittannië waar ook het negende legioen zou moeten verblijven. Maar hier heerst de koelbloedige Vortgyn en hij heeft er alles voor over om het zwaard van Caesar te bemachtigen.

Met een aantal bekende namen (zoals Colin Firth en Ben Kingsley) op de cover trekt The Last Legion wel de aandacht. Bij het bekijken van de film zal u ook Thomas Sangster herkennen als het jongetje uit Nanny McPhee en Love, Actually. Die brengt het er bovendien niet zo slecht vanaf. Hoewel ze af en toe iets te gemaakt overkomt, is zijn acteerprestatie over het algemeen wel oké. Dat geldt ook voor de andere acteurs: niet slecht, maar ook niet geweldig. Vooral van Colin Firth hadden we meer verwacht. Zeker nu Colin Firth eindelijk eens een andere rol kreeg dan die van de immer beheerste, koele en ietwat arrogante aristocraat (zoals we hem onder andere zien in Pride and Prejudice, de Bridget Jones-films en in What a Girl Wants) waren we toch wel benieuwd naar het resultaat. Maar we moeten toegeven dat Firth, zelfs in zijn rol van stoere soldaat, nog iets te veel van dat andere imago meeneemt.

BEELD EN GELUID

De beeldkwaliteit in deze film is acceptabel. De contrasten op de voorgrond zijn scherp, op de achtergrond is het soms iets minder. We hadden ook de indruk dat de kleuren soms nogal gemaakt overkwamen. De computeranimatie is echt beneden alle peil. Over het geluid valt niet veel te zeggen, het is oké, maar ook niet meer dan dat. De middelmatige beeld- en geluidskwaliteit heeft toch wel een aanzienlijke invloed op de indruk die The Last Legion maakt. Aangezien een dergelijke film het toch wel deels moet hebben van de indrukwekkende beelden, is het wel jammer dat net hier The Last Legion niet zo goed scoort.

EXTRA'S
Op de dvd van The Last Legion vinden we drie extra’s die specifiek te maken hebben met de film zelf. In Fight Rehearsals (11 minuten) zien we hoe de gevechten uit de film zijn voorbereid. Voor wie verwacht Colin Firth achter de schermen te zien, zal deze extra een zware teleurstelling zijn. De gevechtscènes zijn immers door stand-ins uitgevoerd en het zijn ook die mensen die in dit filmpje in beeld gebracht worden. De Deleted Scenes (20 minuten) omvatten een tiental verwijderde scènes. Sommige daarvan duren amper 15 seconden, andere zijn dan weer wat langer. Vooral van de laatste gevechtscène is er heel wat extra beeldmateriaal, goed voor meer dan 8 minuten. Natuurlijk komen tijdens deze scènes (die telkens duidelijk ingeleid worden) ook heel wat herhalingen uit de film voor. De laatste extra is de Making Of. Dit 26-minuten durende filmpje toont beelden van achter de schermen en interviews met de hele cast en crew. Zij geven hun kijk op de film en vertellen over hun ervaringen tijdens het filmen. Naast deze extra’s vinden we nog een aantal trailers, meer bepaald voor 1408, Georgia Rule en The Death and Life of Bobby Z.
CONCLUSIE

The Last Legion is een historische actiefilm geworden waarin men geprobeerd heeft ook nog wat elementen van bekende legendes bij te betrekken. In tegenstelling tot andere films uit dit genre, komt The Last Legion maar heel magertjes over. Het verhaal wordt onvoldoende uitgewerkt en de gevechtscènes zijn niets vergeleken met die die we gewoon zijn uit films als Troy en 300. De acteurs doen hun best, maar ook hier hadden we meer verwacht van grote namen als Colin Firth en Ben Kingsley. Over het algemeen bekeken is deze film toch wel een tegenvaller. Ander en beter!


cover
Studio: Video Film/Express

Regie: Doug Lefler
Met: Colin Firth, Ben Kingsley, Aishwarya Rai, Thomas Sangster

Film:
5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
/10

Beeld:
/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
12

Speelduur:
99 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2:35.1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1.


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Making of
• Deleted scenes
• Fight Rehearsals
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij