:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SERIAL EXPERIMENTS LAIN #4 - RESET
SERIAL EXPERIMENTS LAIN #4 - RESET
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2002-07-14
FILM
Lain begint haar meer en meer af te vragen wie ze wel is? Ze vernietigt vervolgens haar ontwerper en verliest haar beste vriend. Nu moet Lain beslissen wat ze gaat doen; gaat ze haar andere ik verwijderen uit de Wired of niet? Als ze dit doet dan bestaat het risico dat ze niet meer zal bestaan…

Serial Experiments Lain is een wat bizarre anime-serie die bestaat uit 13 afleveringen. Net als animetitels als Perfect Blue en konsoorten is Lain een meer volwassen verhaal. Het verhaal zit zéér goed in elkaar en het verdient ook je volledige aandacht. De karakters zijn goed uitgewerkt en de animaties zijn van topniveau. Deze zijn tot stand gekomen door gewone traditionele animatietechnieken maar dan hier en daar aangepast met de computer. Opmerkelijk is dat regisseur Nakamura eveneens gebruik maakt van aangepaste live-actionbeelden! Het vreemde is dat regisseur Ryutaro Nakamura en de meeste van de Lain-cast (met uitzondering van schrijver Chiaki Konaka die bekendheid verworven had met Armitage III) niet veel in het animewereldje gepresteerd hadden. En je zou denken dat na een meesterwerk als Lain er enige erkenning zou komen voor de mensen die eraan meewerkten maar niets is minder waar. Nog een vreemd punt aan de Lain-saga is dat het scenario voor de “Lain” Playstation-game er al was voor de anime! Want producer Yasuyuki Ueda was van plan om een nieuw soort verhaallijn te creëren. Namelijk van computergame naar anime! Dit was nog niet veel gedaan (van anime naar game is al meer gedaan, denk maar aan Ghost In The Shell en het daaropvolgende Playstation-game) en bleek ook niet zo simpel te zijn want heel wat dingen van de game zijn anders dan bij de anime (sommige verhaallijnen en karakters). Schrijver Chiaki Konaka die zoals eerder vermeld instond voor het scenario van de anime, was ook verantwoordelijk voor de game. De game en de anime zijn gelijk afgewerkt maar toch werd wijselijk besloten om de anime eerst uit brengen en daarna pas het computergame. Uiteindelijk werd de anime stukken succesvoller dan het spel. Serial Experiments Lain won zelfs de prestigieuze “Excellence Prize” op het Japanse Media Art festival in ’98. Serial Experiments Lain hoort zonder twijfelen bij de betere anime en zal vooral mensen aanspreken die geïnteresseerd zijn in films à la The Matrix en in werk van cyberpunk schijver Philip K. Dick.

AFLEVERINGEN
Layer 11: Infornography
Layer 12: Landscape
Layer 13: Ego

BEELD EN GELUID
Het 4:3 geschaalde beeld is van een goede kwaliteit. Het beeld oogt scherp en is vrij van vuil en digitale compressiefouten. Wederom zijn de prachtige kleuren de blikvanger! Deze zijn zéér kleurrijk en ogen warm en natuurlijk. Minimale edge enhancement is aanwezig. Er zijn momenten bij waar wat filmgrain de kop lijkt op te steken maar dit is de bedoeling. Wederom een goede beeldkwaliteit! De Japanse Dolby Digital 2.0-track klinkt goed met een goede spreiding. Het geluid is vrij van ruis en kraakjes. De dialogen zijn helder en goed te verstaan. De Engelse-track is ook van een degelijke kwaliteit. Een meer dan bevredigende geluidskwaliteit!

EXTRA'S
Op de laatste van de Lain-DVD’s krijgen we gelukkig enkele features meer! Er zijn opnieuw enkele originele schetsen van de karakters en dergelijke aanwezig. Dit keer tellen we er 15. Dan hebben een TV-spot voor Serial Experiments Lain. En krijgen we twee andere spotjes voor de soundtrack en voor de Playstation-game dan op de vorige schijven. Vervolgens hebben we de eindanimatie zonder credits. De hardnekkige en nutteloze DVD credits en Pioneer Info blijven aanwezig. Tenslotte hebben we 2 easter eggs.

CONCLUSIE
Serial Experiments Lain is een geslaagde sciencefiction/thriller geworden met als thema internet. Serial Experiments Lain bestaat uit 13 afleveringen en op deze vierde DVD krijgt u de laatste 3 afleveringen voorgeschoteld. Pioneer heeft goed werk geleverd en voorziet deze schijf van goede beeld- en geluidskwaliteit. Bovendien is de hoeveelheid extra features gestegen! Het is nu nog altijd niet om op uw achterste te vallen maar het kan ermee door. Deze reeks is een sterke aanrader voor mangaliefhebbers en sciencefictionfans!


coverStudio: Pioneer

Regie: Ryutaro Nakamura
Met: Kaori Shimizu, Ryunosuke Obayashi, Rei Igarashi, Ayako Kawasumi

Film:
9/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
1

Genre:
Manga

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1998

Leeftijd:
16+

Speelduur:
72 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
013023022898


Beeldformaat:
1.33:1 NTSC

Geluid:
Japans Dolby Surround 2.0
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels
Extra's:
• Conceptual drawings,
• 3 commercials,
• Non-credits ending,
• DVD credits,
• Pioneer information,
• 2 Easter eggs

Andere recente releases van deze maatschappij