:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SHUTTER ISLAND
SHUTTER ISLAND (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-09-15
FILM
US Marshal Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) arriveert samen met zijn partner Chuch (Mark Ruffalo) op Shutter Island, de best bewaakte gevangenis voor crimineel gestoorde patiënten van Amerika. Ondanks de goede zorg van dokter Cawley (Ben Kingsley) is er blijkbaar toch een vrouwelijke gevangene uit een streng bewaakte cel ontsnapt en kan ze nergens meer worden gevonden, ondanks het feit dat de grillige natuur op het eiland weinig mogelijkheden biedt om te ontsnappen. Wanneer Teddy merkt dat gevangenen én bewakers hun nummer iets te goed ingestudeerd hebben, wil hij het eiland verlaten. Het noodweer maakt het echter onmogelijk voor de ferry om uit te varen en Teddy begint iets dieper te graven.

Dit is een beetje een moeilijke bespreking omdat ik toch wat kritiek wil spuien zonder daarbij de essentie van het verhaal te vertellen om het plezier van u als kijker niet te bederven als u de film nog wil bekijken. Maar ik ga mijn best doen om het spoilervrij te houden. Nogal wat critici en fanboys slikken kritiekloos iets waar de naam Scorsese onder staat, maar deze film krijgt in de opposing views toch wat tegenwind. Mijn mening: Martin Scorsese heeft met deze film die slimmer wordt voorgesteld dan hij feitelijk is (een nihilistische stijloefening van gargantueske proporties over de gevolgen van mentale trauma's), zijn hand overspeeld. Na The Aviator had ik van het duo Scorsese/DiCaprio mijn verwachtingen alleszins veel te hoog gesteld. De film werd ons geadverteerd als een spannende zoektocht naar wat het geheim van Shutter Island zou zijn. De "verrassende plotwending" die ons echter tegen het einde van de film wordt beloofd voelt iemand die ooit nog maar minimaal vijf minuten naar een Shyamalan-film heeft gekeken, al minstens van in de helft van de film aankomen. Het is een slechte indicatie dat ik vanaf dan om de vijf minuten op de klok begin te kijken, me afvragend wanneer nu eindelijk de clou volgt. Alleen is de sfeerschepping om hier een griezelige thriller van te maken zodanig overgaar dat net het tegengestelde effect wordt bereikt en lijkt het geheel op een geweigerd maar reteduur script voor The Twilight Zone. D'r zitten nochtans goede elementen in het scenario, niet het minst het puike acteerwerk van DiCaprio, die zijn complexe personage voorziet van alle tics dieenodig zijn. Hij kan echter het zwakke, met inhoudelijke fouten doorzeefde script dat stijf staat van de verwrongen dialogen, niet redden en de gestileerde flashbackfotografie waarin zijn traumatische ervaringen oprispen, doet overmatig geforceerd aan. Shutter Island is een barokke en bombastische suspensefilm zonder suspense waarin een allegaartje aan complottheorieën, op mensen experimenterende nazidokters, op concentratiekampen lijkende gekkenhuizen en op gekkenhuizen lijkende concentratiekampen, dromen en dromen-binnen-dromen en griezelige medegevangenen over elkaar heen vallen, daarbij stijlelementen lenend van tal van andere films zonder dat Scorsese er zelf iets noemenswaardigs aan bijdraagt. De hype was in dit geval alleszins beter dan de film zelf.

BEELD EN GELUID
Er zijn goeie dingen te vertellen over de technische kant van de zaak. De beeldcompositie is bedoeld om een beetje op een film noir te lijken en dat lukt op deze beschadigingsvrije print aardig zonder trucjes uit te halen zoals bijvoorbeeld de technicolorfilter uit The Aviator. De wereld van Shutter Island is een mengeling van alle mogelijke schakeringen grijs met een klein beetje kleur die van die aard is dat het beeld voortdurend erg scherp afgelijnd is en dat details zoals de textuur van gebouwen en huid, in de grotten op de kust van het eiland, alsook de rijkversierde decors van doctor Cawleys werkkabinet, bewaard blijven. De zwarttinten op deze prent zijn werkelijk verbluffend diep. De felgekleurde scènes met daarin Teddy's dromen en herinneringen zijn vibrant ingekleurd en je vergissen tussen de flashbackscènes en de huidige werkelijkheid,  is compleet onmogelijk. Met een klein beetje grain over het geheel voor de authenticiteit is dit een zeer goede beeldtransfer. Beter evenwel is nog de DTS-HD MA 5.1-track, die onder meer de kijker onderdompelt in de kleffe gevangenisgebouwen tijdens de storm, en bij de daaropvolgende stroomstoring klinkt het kraken van de gloeilampen tot in de surrounds. De geluiden zijn heel scherp afgelijnd en vloeien nergens in elkaar over. De dynamiek is daarom ook superieur en wordt niet verstoord door vervormingen of andere narigheid. Enige puntje van kritiek is dat de soundtrack met bestaand werk van o.a. experimentele strapatsen van Robbie Robertson, Brian Eno en John Cage, waarbij volgens mij pianosnaren worden bewerkt met een cementhamer, mijn ding niet is.
 
EXTRA'S
Jammer genoeg een zéér magere bedoening zijn de extra's. De eerste documentaire "Behind the Shutters" (17 min.) bevat nogal veel spoilers en bekijk je daarom ook pas best na de film. In het stukje worden vooral regisseur Scorsese en schrijver Dennis Lehane, die de oorspronkelijke novelle schreef, geloofd om hun kwaliteiten. Bovendien vertelt Scorsese, bij gebrek aan een audiocommentaartrack, waarop je bij een meervoudige visie vooral moet letten. De tweede documentaire "In the Lighthouse" (21 min.) gaat meer over de verschillende psychologische, farmacologische en chirurgische methoden die de moderne wetenschap hanteert in de omgang met crimineel gevaarlijke gekken.

CONCLUSIE
Ik kan er niet omheen dat Shutter Island inhoudelijk voor mij een grote tegenvaller is. Technisch scoort de disk ruim, maar het bonusmateriaal stelt zo goed als niets voor.coverStudio: Paramount

Regie: Martin Scorsese
Met: Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Ben Kingsley, Max von Sydow, Michelle Williams, Emily Mortimer, Patricia Clarkson, Jackie Earle Haley, Ted Levine

Film:
4/10

Extra's:
2/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
16

Speelduur:
134 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Engels audio-descriptief Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.0


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
Documentaire "Behind The Shutters"
• Documentaire "Into The Lighthouse"


Andere recente releases van deze maatschappij