:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PEANUTS - SNOOPY'S REUNION
PEANUTS - SNOOPY'S REUNION
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-07-22
SERIE
Deze in Duitsland samengestelde compilatie van twee bijzonder moeilijk te klassificeren Peanuts-filmpjes kregen we in Duitsland in onze handen geduwd. Als Schulz-expert heb ik dan de taak op mijn genomen om uit te pluizen over welke releases het hier precies gaat. Net als Snoopy Kerst is er sprake van een samenraapseltje van afleveringen,  zonder specifiek centraal thema.
 
AFLEVERINGEN
Snoopy's Reunion

Het eerste verhaaltje spreekt alleszins het meest tot de verbeelding. Het is in 1991 gemaakt voor televisie en vertelt essentieel het verhaal over hoe Snoopy van de Daisy Hill Puppy Farm uiteindelijk de hond van Charlie Brown wordt, nadat hij eerst bij een gezin belandt dat geen hond op zijn appartement mag houden. De verhaallijn spreekt hier overigens de strips zwaar tegen, want volgens deze tekenfilm waren Linus Van Pelt en Sally Brown al geboren toen Charlie Brown Snoopy kocht; in de strips was Snoopy er al bij de geboorte van beide figuren. Maar soit: na een paar jaar gelukkig toeven in het gezin Brown, wordt Snoopy wat weemoedig en Charlie en Sally stellen voor om Snoopy's zeven broertjes en zusjes uit te nodigen voor een reünie en een bezoek te brengen aan de Daisy Hill Puppy Farm. Op een ochtend staat de tuin van de Browns vol met familieleden van Snoopy en de picknick naar Daisy Hill begint. Maar je kan het verleden niet zo makkelijk laten herleven, zeker niet als er op de plek van de Puppy Farm nu een vijf verdiepingen hoge parkeergarage staat...


It's The Flashbeagle, Charlie Brown

Dit filmpje dateert uit 1984 en qua scenario willen de makers duidelijk een graantje meepikken van het succes van Flashdance. Charlie Brown vraagt zich af waarom hij geen normale hond heeft die  hem 's morgens uitgeleide doet als hij naar school gaat en hem 's avonds al even enthousiast begroet. Helaas: Snoopy ligt als een zak zout op zijn hok. De reden? Elke avond en nacht trekt Snoopy naar de discotheek en gedraagt zich daar als een sterdanser. Ook de andere Peanuts voeren een dansnummertje op: Peppermint Patty bezingt haar goede conditie, Lucy Van Pelt ramt het er door middel van een song nog eens goed in dat zij, en alleen zij, de baas is, en Pig-pen doet een dansje waarvan het hele huis vuil wordt.


It's The Flashbeagle heeft niet even veel narratief als Snoopy's Reunion en bevat meer verfilmde cartoons, zoals die waarin Peppermint Patty tijdens haar spreekbeurt met het haar vazst komt te zitten tussen de klemmetjes van haar ringmap. Beide filmpjes zijn atypische Peanuts-produkten, omdat er in beide volwassen mensen te zien zijn, alhoewel we de ouders van de kinderen nergens zien (behalve de moeder van Lila, maar die behoort niet echt tot het Peanut-clubje), en alhoewel de leerkracht op school nog altijd gewoontegetrouw klinkt als een trombone met een demper.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit is redelijk stabiel voor filmpjes uit de jaren 80 en het begin van de jaren 90. De opzet van de films zelf (én waarschijnlijk ook het budget) is minimalistisch, wat alleszins niet aan de middelen ligt die Schulz er bij leven tegenaan kon gooien, maar veeleer omdat het nu éénmaal de huisstijl van Schulz is om de dingen simpel te houden. Voor spetterende effecten via de surroundkanalen bent u bij deze tekenfilms compleet aan het verkeerde adres. Er valt hier en daar een klein compressiefoutje op, de kleuren zijn echter mooi en laten het Peanuts-universum op een waardige wijze doorgroeien naar het kleine scherm.

EXTRA'S
De disk bevat zowaar een stuk bonusmateriaal: de documentaire Together Again: A Peanuts Voice-Cast Reunion, (9:51), een reünie van de kindsterretjes die de stemmen voor enkele van de tekenfilms inspraken, ter gelegenheid van een stripbeurs. In de loop der jaren hebben elk van de karakters meerdere generaties lezers gehad, sommige daarvan hebben nu zelf kleine kinderen en die kinderen kunnen vaak nog de stempartijen van hun ouders briljant naspelen. Notoire afwezige is Stacy Ferguson, die in de filmpjes nog de stem van Sally Brown insprak, maar nu voornamelijk bekend is als de frontvrouw van de Black Eyed Peas.
 

CONCLUSIE
Deze disk bevat één zeer goede en één middelmatige aflevering uit het bijna niet meer te overziene archief  van Peanuts-tekenfilms. Een leuke verrassing op deze Duitse dvd zijn de originele Engelse dubbing én de Nederlandse ondertiteling.cover
Studio: Warner

Regie: Sam Jaimes & Bill Melendez
Met: Philip Shafran, Josh Keaton, Kaitlyn Walker, Laurel Page, Steve Stoliar, Megan Parlen, Bill Melendez, Stacy Ferguson, Gary Goren, Gini Holtzman, Keri Houlihan, Brett Johnson

Film:
7/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Duitsland

Jaar:
1984-1991

Leeftijd:
0

Speelduur:
46 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Hongaars Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Hongaars, Duits CC, Engels CC
Extra's:
• Documentaire "Together Again: A Peanuts Voice-Cast Reunion"

Andere recente releases van deze maatschappij