:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SMURFEN 25, DE - HET IS VAKANTIE!
SMURFEN 25, DE - HET IS VAKANTIE!
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-08-10
SERIE
Ditmaal dompelen we ons samen met de Smurfen onder in vakantiestemming. Picknicken, genieten op een tropisch eiland met een cocktail en een verse portie geperste smurfbeien op ijs, luieren, maar ook zonnebrand doorstaan en de eeuwige getreiter van Gargamel staan centraal in deze compilatie. We vinden op deze afleveringenselectie twee opvallende keuzes qua classics: vooreerst is er De Slechtweer Smurf, gebaseerd op één van de verhalen uit de hoogdagen van Peyo's oeuvre (terug te vinden in het album 6, De Ruimtesmurf), enerzijds een simpel verhaal over de rivaliteit tussen de boer die regen wil en de dichter die zon wil, en als je iets dieper graaft een poignante parabel over hoe je niet met de natuur mag knoeien, want dat dat zich vroeg of laat wreekt. Een andere aflevering die bij de fans van de strips een belletje zal doen rinkelen is De Smurfische Spelen, een mengelmoesje van het album De Olympische Smurfen en Smurfe Koppen En Koppige Smurfen, een verhaal over de taaltwisten in België, dat één van de meest briljante stukjes satire is die ooit aan Peyo's brein zijn ontsproten, maar voor de internationale versie hier dumbed down.

De afleveringen uit deze compilatie zijn eens te meer willekeurig uit vroege en late seizoen geplukt, wat onder meer resulteert in een verschillende stem voor Grote Smurf.
 
AFLEVERINGEN
Bedoeld als een uitzending van een half uur, bestaan er smurfenfilmpjes van 25 en 12 minuten, waarbij een aflevering dan uit één langere of twee kortere verhaaltjes bestaat. Deze disk bevat vier halve afleveringen en één volledige.
 
De slechtweer smurf
Omdat anders de picknick in het water dreigt te vallen, bouwt Knutselsmurf een machine die het weer kan beïnvloeden. Het ware misschien beter geweest als de Smurfjes eerst overlegd hadden welk weer ze wilden: Dichtsmurf wil een ode aan de zon schrijven, terwijl Boeresmurf water nodig heeft voor zijn plantjes. De twee knoeien zodanig met de machine dat het ding op hol slaat,en de Smurfen moeten vechten tegen een extreem weerbeeld dat alle vijf seconden verandert.
 
Het versmurfte paradijs
Luilaksmurf is er niet graag bij wanneer hij klusjes moet opknappen. Hij wordt echter achter een waterval gelokt naar een aards paradijs waar de god van het genot, Bacchus, het voor het zeggen heeft. Samen met Smulsmurf en Brilsmurf loopt hij er de kantjes af, maar spijtig genoeg is het verblijf in het aards paradijs niet gratis.
 
De Smurfische spelen
Potige Smurf vindt dat de Smurfen iets aan hun conditie moeten doen en hij neemt het in teamverband op tegen het team van Knutselsmurf in een reeks sportieve proeven. Niemand wil echter Klungelsmurf in zijn team; Smurfin is er zo van aangedaan dat ze mét hem een eigen team opricht. De medaille die er te winnen valt is echter een behekst familie-erfstuk van Gargamel die er het dorp mee tracht te vernietigen.
 
Smurfbreukelingen
Smurfin is dringend aan vakantie toe en ze scheept in op de boot van Droomsmurf. Die lijdt schipbreuk op een paradijselijk eiland en de Smurfjes hopen er ongestoord hun vakantie door te kunnen brengen. Zo'n uniek paradijs is het achteraf gezien echter niet.
 
Het Smurfen café
Knutselsmurf en Smulsmurf vinden eerder per ongeluk een nieuw soort smurfbeienroomijs uit. Wanneer ze elkaar echter het patent op de uitvinding betwisten, scheiden de wegen van de zakenpartners en ondervinden ze dat ze beter waren blijven samenwerken. Gargamel is intussen van plan om een gigantische sneeuwbal op het smurfendorp te gooien.

BEELD EN GELUID
De beeld- en geluidkwaliteit is niet om over naar huis te schrijven, maar in de verschillende Smurfen-dvd's die intussen op DVD Info besproken zijn, is er  vooral consistentie. De nieuwere afleveringen zijn amper van de oude te onderscheiden. Eén keer hebben we in de aflevering De Smurfische Spelen een redelijk opvallende compressiefout waargenomen, ergens halverwege.
 
EXTRA'S
Komen er nog extra's, Grote Smurf? Nee, niet meer.
Komen er nog extra's, Grote Smurf? Nee, niet meer.
Komen er nog extra's, Grote Smurf? Nee, niet meer.
Komen er nog extra's, Grote Smurf? JA NOG HEEL VEEL!
 
CONCLUSIE
Met drie oudere, één middelmatige en één recentere aflevering is dit alweer een mooie staalkaart. Smurf.cover
Studio: LimeLight Pictures

Regie: William Hanna & Joe Barbera
Met: Ger Smit, Frans van Dusschoten, Fred Butter, Corry van der Linden, Paul van Gorcum

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1981-90

Leeftijd:
AL

Speelduur:
75 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij