:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SMURFEN 10, DE - DAAR IS DE LENTE!
SMURFEN 10, DE - DAAR IS DE LENTE!
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-03-29
SERIE
Yup, het is lente en we krijgen weer een worp Smurfen... Naast vier dvd's van de Nederlandse supermarktketen Albert Heijn en acht die bij de Vlaamse krant Het Nieuwsblad zaten, is het aantal releases dat Limelights Pictures op zijn actief heeft intussen gestegen tot tien.

Alhoewel het op een volledig seizoen van de Amerikaanse Smurfen-tekenfilms wachten blijft, schiet Limelights Pictures goed op met het uitbrengen van thematisch gerangschikte collecties met daarin telkens 3 tot 6 afleveringen - afhankelijk van het feit of het om halve segmenten van 12 minuten of een heel segment van 22 minuten gaat. Deze greep van afleveringen heeft gemeen dat ze zich in de lente afspeelt. Naast een klassieker als De Grote Smurfenprijs krijgen we in twee van de vijf afleveringen echter de iets recentere afleveringen te zien met een hoop nieuwe Smurfen zoals de vier kleutersmurfen en Opa Smurf, die niets wezenlijks bijdragen tot het verhaal. Cowboys Smurf? Gimme a break! Opvallend is dat het stemmenwerk niet altijd consistent geregisseerd is: dat er tussen series een andere stemacteur Grote Smurf insprak, kunnen we nog wel vergeven, maar dat zelfs binnen eenzelfde aflevering de brave roodgemutste baardman plots een andere stem krijgt, geeft toch de indruk dat er iemand in de opnamestudio achter het mengpaneel in slaap is gevallen. Dit is best een beetje jammer, want daar tegenover staat dat Frans Van Dusschoten als Brilsmurf en vooral Paul Van Gorcum als Gargamel - zijn liedje in 1 aprilsmurf is om te gieren - bij momenten puik werk afleverden.
 
AFLEVERINGEN
Bedoeld als een uitzending van een half uur, bestaan er smurfenfilmpjes van 25 en 12 minuten, waarbij een aflevering dan uit één langere of twee kortere verhaaltjes bestaat. Deze disk bevat eerst twee volledige en dan twee halve afleveringen met als gemeenschappelijk thema verjaardagen.
 
1 aprilsmurf
Op 1 april mogen de Smurfen elkaar eens goed beetnemen en vooral Brilsmurf is het mikpunt van de grappen. Gargamel heeft echter ook een grap bedacht en het is niet zo'n hele leuke: hij heeft zich vermomd als smurfbeienstruik en hij heeft zin om Smurfen op het menu te zetten.
 
De gouden Smurfenprijs
De heks Hagatha heeft in een boek met schoonheidstips (!) gelezen dat af en toe een Smurf over de kaak uitwrijven goed is tegen een droge huid. Ze smokkelt zichzelf als een gouden trofee het Smurfen-dorp in, waar Brilsmurf net een ceremonie op poten heeft gezet om de meest verdienstelijke Smurf te belonen (uiteraard hopend dat hij de prijs zelf krijgt). Grote Smurf heeft twee minuten zijn rug gedraaid en het zit er alweer bovenarms op, met andere woorden.
 
Vergeet me smurf
Door het smeltwater in de lente staat de dam van de rivier Smurf op barsten. Grote Smurf stuurt Brilsmurf, Smurfin en Zieke Smurf naar de top van de berg om er de diepte van de sneeuw te meten, maar onderweg ruiken de eerste twee van een bloem waardoor ze hun geheugen verliezen en compleet vergeten zijn wat ze op de top van de berg kwamen doen. Het is aan Zieke Smurf om de Smurfen te redden.
 
Cowboy Smurf
De Kleutersmurfen weten niet waar de wol van hun kleren vandaan komt. Cowboy Smurf neemt ze op een lentedag mee om een schaap in de bergen te scheren. Onderweg krijgen ze onder meer af te rekenen met wolven en met een in een schaap verklede Gargamel.
 
Voorspelbare Smurfen
De Smurfen houden een bootrace op de rivier. Gargamel heeft er een constructie gebouwd waarmee hij hun schepen kan onderscheppen. Gelukkig is Klungelsmurf in zijn element en door zijn geklungel wordt de helft van de armada beschadigd waardoor de race vertraging oploopt.

BEELD EN GELUID
Technisch niet de beste release, alhoewel we de ouderdom van de filmpjes in rekening nemen. Er zitten nogal wat witte puntjes en printbeschadigingen op, maar de kroon wordt toch ditmaal gespannen door een joekel van een compressiefout in de eerste minuut van De Grote Smurfenprijs, waar een zwaar geval van macroblocking te zien is en het geluid enkele seconden wegvalt. De Nederlandse 2.0-track is best verstaanbaar, maar het is te merken dat er bij de afleveringen van recentere datum, zoals Cowboy Smurf, minder moeite gedaan is om een accent te gebruiken dat zowel in Vlaanderen als in Nederland aanvaardbaar is.
 
EXTRA'S
Hihihi ha ha ha, hier is een verrassing... BOEM! Een lege doos!
 
CONCLUSIE
De reeks Smurfenfilmpjes behoort tot het beste wat Hanna-Barbera heeft geproduceerd omdat ze er een universeel en internationaal aanvaardbare versie van hebben gemaakt. Dit is bovendien één van de weinige releases die in een Nederlandse dubbing niet door de mand valt. Maar technisch zou het er wat minder slordig aan hebben mogen toegaan.cover
Studio: LimeLight Pictures

Regie: William Hanna & Joe Barbera
Met: Ger Smit, Frans van Dusschoten, Fred Butter, Corry van der Linden, Paul van Gorcum

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
4,5/10


Regio:
2

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1981-1990

Leeftijd:
AL

Speelduur:
74 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij