:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CURIOSITY OF CHANCE, THE
CURIOSITY OF CHANCE, THE
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2009-09-06
FILM
Chance Marquis (Tad Hilgenbrink) verkast naar een middelbare school in Europa. Z’n vader werkt er op een Amerikaanse militaire basis, z’n zusje zit op een meisjesschool, z’n moeder is overleden. Opgetut als een Britse gentleman uit het begin van de vorige eeuw verschijnt Chance voor de eerste schooldag. Dat trekt niet alleen de aandacht van het schoolhoofd, maar ook van Brad Harden (Maxim Maes), de officiële mannetjesputter en voorzitter van het voetbalteam. Hij noemt Chance een flikker, drukt hem met het hoofd tegen z’n locker en zegt dat homo’s naar homoscholen in de V.S. behoren te gaan. Chance laat het passeren, tegen de zin van het zwarte meisje Twyla (Aldevina Da Silva) en schoolfotograaf en weirdo Hank (Pieter Van Nieuwenhuyze), z’n enige vrienden in de klas. Zij vinden dat Chance zich moet verzetten tegen de pesterijen. Maar Chance heeft het niet zo begrepen op verbaal en fysiek geweld en hij wil Brad ook niet aanmoedigen om nog een stap verder te gaan.
 

 
Na een discussie met zijn vader trekt Chance zich terug op z’n kamer en ziet hoe in het huis van de buren de aantrekkelijke Levi Sparks (Brett Chukerman) het met zijn vader aan de stok heeft over z’n lage footballresultaten die het uitzicht op een studiebeurs voor een Amerikaanse universiteit tot nul dreigen te herleiden. Meteen slaat Chance’s fantasie op hol en wordt hij een klein beetje verliefd. Maar Levi is lid van het footballteam van Brad Harden en die verbiedt hem om met de schoolflikker om te gaan. Het leidt tot een confrontatie tussen de buurjongens, waarbij vooral Levi de druk van Brad én van zijn vader om vooral hun plannetjes uit te voeren als een zware last ervaart. Na een uitje met Twyla en Hank komt Chance op een avond in een hippe discotheek terecht waar hij kennis maakt met een aantal exotische vogels. Z’n besluit om mee te doen aan een wel zeer aparte competitie brengt hem in moeilijkheden: een paar dagen nadien hangt z’n foto overal op school tegen de muur. Tijd voor Chance, maar ook voor Levi, om de rekening op te maken en op te komen voor wie ze echt willen zijn.
 

 
The Curiosity Of Chance is een vlotte en bij momenten grappige komedie door, voor en over een stel leerlingen op een middelbare school ergens in Europa. Er is sprake van een zekere homoconnotatie, maar eigenlijk gaat deze film over de noodzaak van elk individu om zichzelf te zijn en te blijven, of te worden, want dat is Chance Marquis’ grote probleem: meestentijds is hij niet zichzelf en voert hij een rolletje op onder druk van zijn vader en zijn omgeving. Regisseur Russell P. Marleau vertelt een vrij klassiek verhaal en schuwt de clichés nauwelijks. De voortgang en de afloop van de film ziet een geroutineerde kijker van ver naderen met nog nauwelijks ruimte voor een verrassingseffect. Het leidt ertoe dat de film net over de helft een heel klein beetje in elkaar zakt, waarbij een gevoel van langdradigheid (en herhaling) niet te vermijden is.
 

 
Tad Hilgenbrink is een acceptabele homofiele Chance Marquis, zij het dat de rol niet altijd een toonbeeld van geloofwaardigheid is – het waterige soapgehalte is vrij hoog bij momenten – en dat betekent dat The Curiosity Of Chance het wellicht veel beter doet bij een tv- dan bij een bioscooppubliek. De beste rol is beslist in handen van Aldevina Da Silva als Chance’s schoolvriendinnetje Twyla Tiller, een energieke jonge vrouw, goed gebekt en spontaan, die quasi elke belangrijke scène domineert. De Silva debuteerde in 1990 in Goede Tijden, Slechte Tijden (1990), was in 2007 nog te zien in twee afleveringen van Dankert&Dankert. Sindsdien is nog weinig van haar vernomen en zelfs biografische gegevens zijn schaars. Jammer voor een actrice die duidelijk pit en originaliteit in petto heeft. Helemaal fout zit Magali Uytterhaegen als schoolhoofd Ophelia Smelker, een badgirlrol die thuishoort in een Potter- of een fantasyfilm en die maar heel af en toe echt grappig is. We willen het Uytterhaegen niet in de schoenen schuiven, uiteindelijk was zij degene die destijds het personage Madame de Bellicourt gestalte gaf in de VRT-serie De Bossen Van Vlaanderen (1991), maar de rol van Orphelia Smelker had ze beter vermeden.
 
Studeren in Londen, wonen in Hoeilaart en uitgaan in de Red&Blue in Antwerpen, voor de Amerikaanse makers van The Curiosity Of Chance is dat geen enkel probleem. Wellicht waren het vooral de subsidies van de plaatselijke overheden die hun ertoe brachten om het allemaal in één en hetzelfde scenario te proppen. De langdradige scènes in de Red&Blue en de eindeloze processie van Antwerpse travestieten, het is leuk, het oogt aantrekkelijk, maar het heeft nauwelijks enige dramatische meerwaarde. Erger: het scenario is duidelijk afgebogen om de plaatsen en de typische couleur locale te integreren, wat voor de film niet echt een sterkhouder is.


BEELD EN GELUID
The Curiosity Of Chance is een rechttoe rechtaan productie met felle en natuurlijke kleuren. De print is vrij van ongerechtigheden en het zwartniveau is in orde. Ook tijdens de donkere scènes in de Red&Blue in Antwerpen en later op straat blijven de details overeind. De aankleding is typisch voor de jaren tachtig met beenwarmers en smalle dasjes en vooral de kapsels brengen het decennium op een prachtige manier tot leven. Er is sprake van een paar eenvoudige special effects aan het begin en op het einde van de film waardoor The Curiosity Of Chance toch overduidelijk een recente film is. Hier en daar is er wat verwaarloosbaar edge enhancement en wat ruis, maar alles blijft binnen acceptabele grenzen en is geen reden om deze dvd links te laten liggen. Het geluid staat in stereo en in 5.1 en met dat laatste doet vooral de soundtrack z’n voordeel want The Curiosity Of Chance bevat heel veel jarentachtigmuziek. Verwacht evenwel geen knallend spektakel, want muziek is hier belangrijker als sfeerscheppend dan als dramatisch element. Dat komt vooral goed tot uiting in de slotscène waarin het gejoel van het publiek in de zaal praktisch op hetzelfde geluidsniveau zit als de zang en de gitaren van de rockband op het podium. De stemmen klinken goed, met af en toe een Engels en een Europees accentje, wat te verklaren is door de hoge Vlaamse inbreng (cast & crew) in deze film.


EXTRA'S
Als extra krijgt u de Originele Bioscooptrailer van The Curiosity Of Chance en een drietal Andere Trailers over recente Homescreen-releases in dit genre.

CONCLUSIE
The Curiosity Of Chance heeft meer te bieden dan een gemiddelde homofilm, maar de geloofwaardigheid wordt meer dan eens opgeofferd aan het komisch effect. Daar is niets mis mee mocht het verhaal vervolgens genoeg originaliteit te bieden hebben, maar precies daar hapert het scenario. De acteerprestaties zijn goed tot uitstekend (Aldevina Da Silva) en voor een hete nazomeravond is deze dvd beslist een goede keuze. Een huurtip.cover
Studio: Homescreen

Regie: Russell P. Marleau
Met: Tad Hilgenbrink, Brett Chukeman, Aldevina Da Silva, Pieter Van Nieuwenhuyze, Chris Mulkey, Maxim Maes, Colleen Cameron

Film:
7/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
12

Speelduur:
95 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Originele Bioscooptrailer
• Andere Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij