:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DALZIEL & PASCOE - SEIZOEN 3
DALZIEL & PASCOE - SEIZOEN 3
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-12-10
SERIE
De oude, bezadigde cynische papzak Andrew Dalziel (Warren Clarke) en de jonge, goed opgeleide en ambitieuze sergeant en familieman Peter Pascoe (Colin Buchanan) vormen een team in de politiemacht van de streek rond Yorkshire. Ze respecteren elkaars kwaliteiten, maar echt boezemvrienden zijn ze niet, en ze gaan met elkaar in de clinch als dat nodig is. De frictie tussen de twee zorgt voor de nodige spanning bij het oplossen van ingewikkelde moordzaken, en meer dan eens raken ze persoonlijk betrokken in de zaken, is het niet rechtstreeks, dan bijvoorbeeld via Pascoes vrouw Ellie (Susannah Corbett), een leerkracht. Alhoewel Inspector Morse altijd mijn favoriete Engelse detective zal zijn en blijven, is Dalziel & Pascoe zeker ook charmant, goed uitgewerkt, en heeft het alles mee om als klassieke Britse detective kwaliteit uit te dragen.

AFLEVERINGEN
3.1. Under World
Een mijnwerker die al tien jaar vermist is, wordt in een mijn dood teruggevonden. De roddelende dorpsbewoners maken al snel de link met de moord op een meisje rond dezelfde tijd als wanneer de man verdwenen is. Het deksel is helemaal van de pot wanneer er nog een moord wordt gepleegd en de zoon van de mijnwerker verdachte nummer één is. De zoon zoekt steun bij zijn lerares Ellie, de vrouw van inspecteur Pascoe, maar door hem te steunen plaatst ze zichzelf in een onmogelijke positie.

3.2. Child's Play
Een oude rijke taart die niet echt populair was in het dorp wordt ten grave gedragen. Ze ligt nog niet in haar put of een onbekende, die na de Tweede Wereldoorlog niet meer is teruggekeerd uit Italië - verschijnt op de begrafenis als haar zgn. zoon en uiteraard is dat voornamelijk ingegeven omdat er een behoorlijke erfenis te verdelen valt. Hij krijgt echter de kans niet om aan het geld veel plezier te beleven, want hij wordt vermoord, en dan is het plots een zaak voor Dalziel en Pascoe. Eén van hun collega's, Edgar Wield (David Royle), wordt intussen min of meer moreel gedwongen om voor zijn homoseksuele geaardheid uit te komen, nadat hij onder druk wordt gezet door iemand die ook een financieel belang in de verdeling van de erfenis heeft.

3.3. Bones And Silence
Dalziel is toevallig bijna getuige van een passionele moord. De twee mannen, haar man Philip Swain (Michael Kitchen) en haar minnaar Greg Waterson (Angus Wright) beweren allebei dat ze zelfmoord heeft gepleegd. De nurkse inspecteur meent dat ze hem in het ootje aan het nemen zijn en hij wil maar wat graag Swain ringeloren voor de moord. En hij zou toch veel liever zijn tijd en energie stoppen in een rol in een toneelstuk.

3.4. The Wood Beyond
Dalziel moet het stellen met inspecteur Wield wanneer een groep ecoactivisten onder leiding van Amanda Marvell (Frances Barber) een farmaceutisch bedrijf waar dierproeven worden uitgevoerd, belegert, net op het ogenblik dat het bedrijf zich voorbereidt op een lucratieve fusie. Marvell zelf heeft nog meer persoonlijke belangen en hackt in de verwarring de computer van het bedrijf. Op de koop toe wordt er op het terrein nog een lijk onder de grond gevonden ook. Pascoe is op verlof omdat zijn grootmoeder Ada (Katie Blake) is overleden. Hij krijgt er te horen dat zijn grootvader Robert (Shaun Dooley), een veteraan van de Eerste Wereldoorlog, zou zijn gedeserteerd uit een veldhospitaal in Engeland. Pascoe wil graag de waarheid achterhalen.

BEELD EN GELUID
De serie werd nog gemaakt toen 1.33:1 het standaardbeeldformaat was. Het beeld ziet er af en toe wat donker en grainy uit, maar echt grote beschadigingen zijn er niet waar te nemen. Het contrast is wat wisselvallig, maar met aliasing valt het nog mee. De ouderdom van de reeks in rekening brengend is dit een acceptabele transfer. Voor het geluid worden we nóg maar eens geconfronteerd met een Dolby Digital 5.1 unwrapped-track, die men best had vervangen door het originele stereospoor, want dialogen die uit alle speakers tegelijkertijd weerklinken produceren misschien veel lawaai, maar daarmee is het nog niet goed gericht. De dialogen klinken wat dof en onnatuurlijk.

EXTRA'S
De vier disks zitten in een soort VHS-doos waarin ze half over elkaar zijn gestapeld. Op elke (single layer)-disc staat één aflevering. Wil iemand de mensen van Just Entertainment er toch even op wijzen dat er al lang iets bestaat als een double layer-disk.

CONCLUSIE
Dalziel en Pascoe is een interessante reeks om te volgen, netjes gemaakt volgens de regels van de kunst en zonder nodeloze experimentele pogingen om van de klassieke patronen van de British Detective af te wijken. Technisch is deze release wel oké, behalve dan de geluidstrack, waarbij we toch nog eens willen wijzen op het feit dat een 5.1-track alleen maar meerwaarde heeft als er daadwerkelijk is geremixt en niet als dit unwrapped gebeurt. En bij sommige oude reeksen is het "slechts" aanwezig zijn van een stereotrack daarom geen schande.cover
Studio: Just Entertainment

Regie: Edward Bennett, David Wheatley, Maurice Philips
Met: Warren Clarke, Colin Buchanan. Susannah Corbett, David Royle

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
4/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1998

Leeftijd:
12

Speelduur:
376 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1 unwrapped


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen


Andere recente releases van deze maatschappij