:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> XENA, WARRIOR PRINCESS - SEIZOEN 5
XENA, WARRIOR PRINCESS - SEIZOEN 5
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-04-08
SERIE
Liepen we in seizoen 4 van Xena, Warrior Princess nog een beetje verloren tussen de ramsjkraampjes in India, de ontmoetingen met Alti en de visioenen waarin Xena (Lucy Lawless) zichzelf en Gabrielle (Renée O'Connor) aan het kruis zag worden genageld, dan zijn de rode draden die door de afleveringen van seizoen vijf lopen iets meer rechtlijnig. Dé gebeurtenis die dit seizoen domineert is natuurlijk de zwangerschap van Xena, op zichzelf verwonderlijk omdat die zich heeft voltrokken zonder dat daar een welbepaalde bezigheid aan is voorafgegaan die normaal gezien daarmee onvermijdelijk gepaard gaat - zes letters en het rijmt op paracommandotroepen. Ondanks het ronde buikje dat ze aan haar zwabberschap te danken heeft, springt de warrior princess weer aflevering na aflevering driedubbele salto's en keelt ze huurlingen bij bosjes. Deze keer volgt er geen satansjong zoals bij Gabrielle in seizoen drie, maar om het verhaal een beetje vooruit te laten gaan en geen drie seizoenen lang de avonturen van Xena de Pamperververser te moeten filmen, wordt er op het einde van het seizoen een kunstgreep toegepast waardoor er tegelijkertijd nogal wat semi-vaste acteurs uit de reeks verdwijnen, niet echt de beste keuze. De Xena-legende wil dat Xena's dochter Eve het einde inluidt van de polytheïstische, door de Olympus gedomineerde godenwereld die plaats moet ruimen voor een monotheïstische variant. Veel verbeelding om in de spirituele leider Eli (Timothy Omundson) een jezusfiguur te zien en in zijn volgelingen de tegenhangers van de eerste christengemeenschappen, heb je niet nodig. Het gros van de afleveringen gaat dan ook over de onvermijdelijke godenschemering en de pogingen van de goden om hun hachje te redden. Daarnaast wordt het spirituele ondertoontje gelukkig wat teruggeschroefd ten voordele van meer knokpartijen en slapstick. Geef toe, er is iets ongelofelijk pulpigs, maar tegelijkertijd übercools aan cowboys die elkaar te lijf gaan met zwaarden in plaats van vuurwapens (Animal Attraction). Er wordt al eens een blik stop motionskeletten opengetrokken (Them Bones, Them Bones) en we worden zelfs op een streepje musical getrakteerd (Lyre, Lyre, Hearts On Fire).

AFLEVERINGEN
Disk 1:
91. Fallen Angel (1)
In het hiernamaals komen Xena en Gabrielle in een strijd tussen de aartsengelen van de hemel en de demonen van de hel terecht, waar Callisto (Hudson Leick) hen opwacht. Joxer (Ted Raimi) probeert intussen met behulp van Eli (Timothy Omundson) en Amarice (Jennifer Sky) de lichamen van de twee gevallen strijdsters terug naar Griekenland te brengen.

92. Chakram (2)
Terug uit het dodenrijk is Xena haar duistere zijde compleet kwijt, terwijl Gabrielle de Weg van de Liefde nu duidelijk achter zich heeft gelaten, en om eerlijk te zijn: she kicks butt. Xena zou haar persoonlijkheid kunnen terugvinden als haar chakram wordt hersteld. Zowel Ares als een rivaliserende oorlogsgod, Kal (Antonio Te Miaoha), azen echter op haar magische frisbee.

93. Succession
Ares besluit de krijgsvrouwe Mavican (Jenya Lano) te laten strijden voor de post van rechterhand van Ares, de job die Xena heeft afgewezen. Hiervoor moet Mavican Xena verslagen en Ares heeft voor hen een ideale omgeving uitgezocht: een onbewoonde jungle waar er maar één levend uit zal geraken. Bovendien speelt Ares vals want hij heeft de personages van Gabrielle en Xena met elkaar doen versmelten: 's nachts is ze Xena, overdag Gabrielle. Xena komt echter te weten dat Ares niet Mavican, maar Gabrielle aan het testen is.

94. Animal Attraction
In een stadje dat erg lijkt op een wildweststadje, schaft Gabrielle zich een nieuw paard aan. Amarice (Jennifer Sky) maakt onzacht kennis met Arman (Mfundo Morrisson), een vriend van Joxer, die als een blok voor haar valt, maar het tweetal doet niets anders dan ruziën. In het dorpje heerst een gespannen sfeer want bendeleider Darcon (David Te Rare) wil zich terug in het rustige dorpje Spamona vestigen. De sheriff van Spamona is niemand minder dan Talia (Alison Bruce), vriendin van Xena én... echtgenote van Darcon. Tijd dus voor een goeie ouwerwetse showdown... Xena heeft ook nog een bijzonder nieuwtje te melden...

Disk 2:
95. Them Bones, Them Bones
In een droom ziet Xena hoe Alti (Claire Stansfield) de ziel van haar ongeboren kind weet te vangen. Gabrielle daalt af naar de parallelle wereld van de sjamanen en krijgt daar te horen dat Alti vraagt om in ruil voor de ziel van het kind opnieuw te worden geboren in de wereld.

96. Purity (1)
Xena reist met Gabrielle en Joxer naar Chin nadat een monnik hen een bericht van de overleden Lao Ma, Xena's leermeesteres, heeft overgemaakt.. Er is een oorlog uitgebroken over het bezit van een zwart, explosief poeder (buskruit, maar dat weten ze nog niet) en het drietal geraakt bij een conflict betrokken waarin de twee dochters van Lao Ma, K'ao Hsin (Marie Matiko) en Pao Ssu (ook Marie Matiko), beiden proberen het boek van Lao Ma te veroveren, evenals de formule voor het buskruit. Xena besluit dat het beter is dat het poeder voorgoed verdwijnt.

97. Back In The Bottle (2)
In een visioen ziet Xena hoe Gabrielle en Joxer slachtoffer worden van het zwarte poeder. Het drietal reist terug naar Chin, waarbij Pao Ssu's geest samen met die van Ming T'ien (Daniel Sing) vanuit de geestenwereld de formule voor het dynamiet heeft doorgegeven aan de wrede krijgskeer Khan (George Kee Cheung). Zou Xena de kracht vanuit Lao Ma's boeken intussen al genoeg onder de knie hebben om Khan tegen te houden? Come and see...

98. Little Problems
Aphrodite (Alexandra Tydings) laat Xena van lichaam verwisselen met een meisje, Daphne (Rose McIver), dat haar wil tot leven verloren heeft na de dood van haar moeder. Wanneer het meisje uit haar coma ontwaakt, weet Aphrodite echter niet meer hoe ze de zielen naar hun oorspronkelijk lichaam terug kan verhuizen. De roversbende van hoofdman Tharon (Peter Feeney) heeft het intussen op Xena gemunt.

Disk 3:
99. Seeds Of Faith
Eli (Timothy Omundson) predikt niet alleen liefde, maar ook de ondergang van de Olympische goden. Ares kan dat niet meer verkroppen en doodt Eli. Xena zint op wraak, maar moet daarvoor Eli's principes verloochenen. Ze zoekt naar een zeldzame dolk waarmee zelfs goden kunnen worden gedood.

100. Lyre, Lyre, Hearts On Fire
Om te beslechten wie er de nieuwe eigenaar wordt van een lier, Draco (Jay Laga'aia) of een groep amazones, houdt Xena een rockcompetitie in Melodia, de muzikale hoofstad van Griekenland. Of wordt de winnaar toch Joxers nichterige discobroer Jace? Xena's moeder probeert haar kersvers zwangere dochter een man aan te praten.

101. Punch Lines
Lachrymose (John Gadsby), god van de wanhoop, heeft Argo verkleind ter grootte van een pony en Gabrielle ter grootte van een smurf, en hij wil zijn betovering alleen maar ongedaan maken als Gaby hem eens goed aan het lachen kan brengen, wat een gedroomd excuus is om anekdotes uit het verleden op te halen en een aflevering met flashbacks in elkaar te boksen.

Disk 4:
102. God Fearing Child (1)
Zeus (Charles Keating) heeft bevolen dat Xena's kind moet sterven, omdat haar komst de ondergang van de goden zal inluiden. Xena besluit een tijdje onder de radar te gaan, en uit het rijk van Hades (Stephen Lovatt) wil ze een helm stelen waarmee ze onzichtbaar kan worden. Mocht ze echter in Tartarus bevallen, zal haar kind doodgeboren worden; ook niet zo'n prettig idee. Hercules (Kevin Sorbo) neemt het op vóór haar en tegen zijn eigen vader. In Tartarus komt Xena haar overleden zoon Solan (Nicko Vella) tegen, die blijkbaar niét op de Elysische velden zit.

103. Eternal Bonds (2)
Niet iedereen is even blij met de geboorte van Eve. De goden voelen zich in hun bestaan bedreigd, en drie van hen zenden een leger om de baby een kopje kleiner te maken (en een baby is al niet zo groot...) Joxer wordt gewond door een vergiftigd zwaard, en moet dringend antigif hebben van een alruinboom.

104. Amphipolis Under Siege
Athena (Paris Jefferson) heeft haar leger ingezet om Xena's geboortedorp zo lang te belegeren totdat ze haar baby uitlevert. Haar dorpsgenoten zijn solidair met haar en vormen een geïmproviseerd leger. Xena probeert Ares aan haar kant te krijgen en wil daar zelfs haar euh... "soevereniteit" voor opgeven.

105. Married With Fishsticks
Gabrielle komt per ongeluk in een gevecht tussen Discordia (Meighan Desmond) en Aphrodite (Alexandra Tydings) terecht. Ze valt in het water en heeft daar een rare illusie over een wereld waarin ze een zeemeermin is en haar man Hagar feitelijk Joxer is. In de zeemeerminwereld maken twee jaloerse zeemeerminnen, Crabella - Aphrodite - en Sturdina - Discordia - haar het leven zuur om Hagar voor zich te kunnen inpikken.

Disk 5:
106. Lifeblood
Xena en Gabrielle reizen naar de Amazones om Eve in te laten wijden als krijgerin. Met Gabrielle die tijdelijk haar koninklijke cape opeist merkt Xena hoe de leer is gedegenereerd naar één van bloed en geweld, niet naar liefde. Dankzij de hulp van de geest van Yakut (Kate Elliott) krijgt ze een zwaard in handen waarmee ze het verleden en de originel van de Amazone-stam terug kan oproepen. Ze zien daarin hoe een stam van vrouwen een stam van mannen bevocht en hoe de vrouwen in hun ultieme smeekbede naar een krijgster verlangden en die ook kregen: een nieuwe koningin Cyane (Selma Blair), helemaal naar het verleden gereisd vanuit de 20ste eeuw en nog niet helemaal op de hoogte van de lokale gebruiken.

107. Kindred Spirit
Gabrielle twijfelt eraan om in het Amazone-dorp te blijven als nieuwe koningin, maar dat zou betekenen dat Xena zonder haar verder moet. De jonge Eris (Morgan Reese Fairhead) biedt haar diensten aan als vervangster voor Gabrielle, maar Xena twijfelt zelf nog over wat ze gaat doen. Tot overmaat van ramp hebben de amazones bij de zwempoel een peeping tom gearresteerd: zijn naam is Joxer. De straf voor dergelijke gluurderij is... het uitsteken van een oog. Gabrielle zoekt koortsig naar een wet waardoor ze Joxer genade kan verlenen, maar wanneer een andere amazone, Rhea (Joy von Uden), Joxer wil overweldigen omdat ze een baby van hem wil, veranderen de strafmaten en moet Joxer de arena in om op straffe van leven of dood te vechten tegen Xena.

108. Antony & Cleopatra
Koningin Cleopatra (Josephone Davison) krijgt een gifslang toegestuurd en krijgt er een dodelijke beet van. Xena neemt haar plaats in wanneer zowel Marcus Antonius (Manu Bennett) als Brutus (David Franklin) bij de koningin komen slijmen om haar zeemacht te kunnen gebruiken.

109. Looking Death In The Eye (1)
Joxer krijgt op vergevorderde leeftijd een laatste geschrift van Gabrielle in handen. Daarin beschrijft ze hoe Xena de Schikgodinnen gaat vragen hoe ze haar dochter tegen de goden kan beschermen. Athena (Paris Jefferson), Hades (Stephen Lovatt) en Hephaestus (Jason Hoyte) hebben een val opgezet om de baby te kunnen doden, want volgens de profetie betekent haar komst de Schemering, het einde van de godenwereld. Xena heeft echter Celesta (Theresa Healey), de godin van de dood, gevangen genomen, waardoor niemand, ook haar dochter niet, meer kan sterven. De goden hebben Gabrielle gevangen en stellen een ruil voor...

Disk 6:
110. Livia (2)
Na vijfentwintig jaar ontwaken Xena en Gabrielle in de kist waarin ze zitten vastgevroren. In de wereld waar ze belanden is Xena nog maar een legende, is Joxer een oude vent met een flinke zoon Virgil (William Gregory Lee), is Octavianus (Colin Moy) de nieuwe keizer geworden die zichzelf de naam Augustus heeft toebemeten en heeft Rome een kampioene, Livia (Adrienne Wilkinson) die voor het rijk vecht en de volgende in rij die Ares om haar vinger heeft weten winden. Livia weet echter niet dat ze feitelijk Eve is en ze heeft ambities om met Octavianus te trouwen en keizerin van Rome te worden. Voor het oog van het verzamelde publiek in Rome zal ze kampen tegen de kampioene van de volgelingen van Eve met als inzet hun leven: Xena. Die wil graag dat Eve haar leven als Livia opgeeft, maar Eve/Livia is niet voor veel rede vatbaar.

111. Eve (3)
Livia/Eve trekt een spoor van vernieling door dorpen waar er volgelingen van Eli zijn. Samen met Joxer, Virgil (William Gregory Lee) en Gabrielle zet Xena de achtervolging in, hopend haar te kunnen tegenhouden. Livia laat een spoor van gekruisigde lijken achter met daaronder een in bloed gedrenkte boodschap "dat Rome geen moeder nodig heeft". Ares heeft nu zijn ultieme wraak voltrokken: Xena heeft nu ook iemand van wie ze houdt en die niets om haar geeft. In het heetst van de strijd sneuvelt er een belangrijk personage.

112. Motherhood (4)
Eve is op zoek naar genade voor haar zonden en bekeert zich tot de religie van Eli. Als gevolg daarvan wordt de schemeringsprofetie waar: Xena heeft nu de macht om de goden te vermoorden. De Furiën proberen intussen Gabrielle te beïnvloeden opdat ze Eve zou doden. Er komt een frontale aanval van waarin niet alleen de hoofdrolspelers, maar ook de voornaamse goden definitief kamp moeten kiezen.

BEELD EN GELUID
Het vijfde seizoen van Xena: Warrior Princess heeft alle gaven en gebreken van een kleine tien jaar oude televisieserie: een aanvaardbare, redelijke beeldtransfer met sporadisch een vuiltje en een beetje minder geslaagde compressie, maar toch voldoende kleurdiepte en scherpte, alhoewel die laatste niet vergelijkbaar is met de huidige standaarden. In tegenstelling tot de regio 1 Anchor Bay-release moeten we het nogmaals stellen met een Dolby Surround 2.0-track die helder en onvervormd klinkt, een beetje gebruik maakt van de mogelijkheden van surround, maar uiteindelijk toch maar bescheiden blijft.

EXTRA'S
(met een zwartgallige ondertoon) Over my dead body...

CONCLUSIE
Reeks vijf van Xena, Warrior Princess heeft dezelfde campwaarde als de vorige vier reeksen, maar blijft onschuldig vertier.


cover
Studio: Universal

Regie: John Fawcett, Doug Lefler, Rick Jacobson, Mark Beesley, Rick Jacobson, Allison Liddi, Garth Maxwell, Andrew Merrifield, Philip Sgriccia, Paul Grinder, Michael Hurst, Josh Becker
Met: Lucy Lawless, Renee O'Connor, Ted Raimi, Jennifer Sky, Kevin Smith, Hudson Leick, Bruce Campbell

Film:
6,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999-2000

Leeftijd:
12

Speelduur:
924 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij