:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> D12 - LIVE IN CHICAGO
D12 - LIVE IN CHICAGO
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2007-12-25
CONCERT
Bleekscheet Eminem, naast de Beastie Boys zowat de enige gerespecteerde blanke rapper, startte in 1990 samen met vijf zwarte vrienden D12 op. Zes rappers met evenveel ego's zorgen voor de naam D12 (a.k.a The Dirty Dozen). Ze komen allemaal uit 'Motor City' Detroit, Michigan: Rufus Johnson (aka Peter S. Bizarre), O. Moore (aka Swifty McVay), Denine Porter (aka Kon Artis), DeShaun Holton (aka Proof en Dirty Harry), Von Carlisle (aka Hannz G. en Kuniva) en Marshall Mathers III (alias Eminem). Eén van de leden oorspronkelijke leden, Bugz, werd in 1998 tijdens een picnicfeest doodgeschoten en vervangen door Swifty.

Sinds de grote Eminem-doorbraak kwam logischerwijze ook D12 meer in het daglicht te staan. Hun eerste album 'Devil's Night' verschijnt in 2001 en bevat de hitsingle 'Shit On You'. Ook hun volgende singles 'Purple Pills' en 'Fight Music' worden grote raphits. Na vier miljoen verkochte debuutalbums verschijnt er twee jaar later de opvolger: 'D12 World'. De eerste single van het album, 'My Band', haalt in de lente van 2004 zowat overal de nummer 1-positie in de hitlijsten.

Nu dus jullie kans om The Dirty Dozen live aan het werk te zien op deze concertdvd opgenomen in 'Windy City' Chicago. Jammer genoeg dienen we het te stellen zonder Eminem himself en dat is toch een beetje een domper op de feestvreugde. Alhoewel ze alle bekende hits uit hun beide albums aan de man brengen lijkt dit concert toch meer op een obligatoir MTV movie-awards optreden dan op een echte werveldende fanbased live-show. De capaciteit van de zaal lijkt ongeveer 300 man te zijn, enkel de eerste twee rijen lijken de lyrics te kennen en de rest staat er bij alsof ze uitgenodigd werden door de hoofdsponsor. Allemaal niet bevorderlijk voor de sfeer en dat is er jammer genoeg ook aan te merken. Het concert is met z'n 75 minuten ook wat aan de korte kant, maar in die tijdspanne slagen de 5 heren er echter wel in 17 verschillende nummers te proppen, waartussen zich al hun grootste hits bevinden.

TRACKLISTING
Tracklisting van het concert:
1. Pistol Pistol
2. Just Like U
3. Loyalty
4. D12 World
5. Under The Influence
6. Leave Dat Boy Alone
7. Pimp Like Me
8. Gurls Wit Da Boom
9. Fight Music
10. 40 oz.
11. Revelation
12. Rockstar
13. Purple Pills
14. My Band
15. How Come
16. Ghetto Music
17. American Psycho II

BEELD EN GELUID
Op het geluidsdepartement kan je kiezen uit een 2.0- of een 5.1-track. Beiden klinken mooi uitgebalanceerd, maar het is enkel in de 5.1-editie dat je af en toe de aanwezige vijf man en paardekop kan horen meezingen. Ook de bas komt in laatsgenoemde track vrij goed door, het volume is op een aanvaardbaar volume en de spreiding valt goed mee.
Op beeldvlak ziet het er allemaal net ietsjes te proper uit naar onze zin. De belichting is er net iets over, de zaal blijft net iets te belicht en de triljoen camera's staan zowat overal opgesteld. Het beeld is dan ook vrij goed te noemen in vergelijking met elk ander live-concert. De zwarttinten dienen niet echt hun waarde te bewijzen. Kleuren en detail komen vrij goed over. Uiteindelijk een héél goeie beoordeling van het beeld, daar niet van. Maar voor een live-registratie had het net allemaal iets donkerder en ruwer gemogen.

EXTRA'S
Van de biografiën moeten we ons niet teveel voorstellen: per bandlid (met uitzondering van Eminem) krijgen we ongeveer een halve pagina aan informatie, niks meer en niks minder. Per bandlid (opnieuw met uitzondering van Eminem) is er ook een interviewsessie van ongeveer 8 minuten aanwezig. Jammer genoeg zijn deze 40 minuten aan interviews zodanig 'interessant' te noemen dat ze volgens ons enkel de echte fan aanbelangen.

CONCLUSIE
D12 Live In Chicago roept volgens ons niet de sfeer op die een echt live-concert dient uit te stralen. Daarvoor ziet het er net allemaal iets te netjes en te gladgestreken uit. Beeld en geluid werden verzorgd maar de extra's zijn enkel voor de fans weggelegd.


cover
Studio: Warner

Regie: Richard Mann
Met: Kon Artis, Bizarre, Kuniva, Proof, Swift

Film:
5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Muziek

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2005

Leeftijd:
AL

Speelduur:
+-75 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1,
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Geen
Extra's:
• Biografieën,
• Interviews

Andere recente releases van deze maatschappij