:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SMALLVILLE - SEIZOEN 4
SMALLVILLE - SEIZOEN 4
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2006-12-03
SERIE
Wat vliegt de tijd toch en in het geval van Superman kunnen we dat bij momenten letterlijk nemen. In Smallville volgen we immers Clark Kent in zijn jeugd en alle problemen die daarbij naar voor komen. Beeld je maar eens in dat je sneller kan lopen dan een locomotief en sterker bent dan een olifant, maar niemand dat mag weten. Op zijn minst frustrerend, niet ?

Het 4e seizoen is zo'n beetje een mixed bag. Sterke afleveringen worden afgewisseld met ronduit zwakke of middelmatige afleveringen. Het seizoen start met de buitengewoon goed aflevering Crusade die de verwachtingen er bij de kijkers eigenlijk alleen maar hoger op maakt, verwachtingen die eigenlijk nadien niet volledig meer ingevuld worden. stellen dat het gaat om een slecht seizoen zou te ver gaan, wel een seizoen dat wat slabakt. De makers van de serie wisten blijkbaar zelf niet echt goed waar ze nu met hun versie van Superman heen moesten en dat valt ook op. Nochtans was het introducren van Lois Lane best origineel te noemen. Dat geeft Smallville weer een originele twist in tegenstelling tot bv. de films of tv-serie, met andere woorden het gros van de Superman-lore. Dergelijke wijzigingen zijn echter niet ongewoon in de Amerikaanse comic-universums.

We kunnen ons enkel afvragen wat de makers van de serie nog van plan zijn. Als we de wandelgangen mogen geloven zou het 5e seizoen weer op het juiste pad zitten, maar toch vragen we ons af of het toch niet stilletjesaan tijd wordt om in schoonheid te eindigen ? Aan de serie zelf om ons tijdens het volgende seizoen van het tegendeel te overtuigen.

AFLEVERINGEN
1. Crusade
Clark keert terug naar Smallville, maar dan wel als zijn alter ego Kal-El.

2. Gone
Clark en Lois gaan op zoek naar Chloe en Lionel doet er alles aan om haar te laten verdwijnen.

3. Facade
Een radicale behandeling met kryptoniet tover een lelijk eendje om in een schoonheidsprinces, maar alles heeft zijn prijs.

4. Devoted
De gevolgen van kryptoniet zijn niet altijd te voorspellen, dus een mens heeft er het gokken naar wat er gebeurt wanneer de cheerleaders het goedje in de drank van het footballteam strooien.

5. Run
Niemand is sneller dan Clark Kent? Vergeet het maar, blijkbaar is The Flash sneller.

6. Transference
Clark is zichzelf niet, maar dan letterlijk. De reden: hij en Lionel komen op hetzelfde ogenblik in aanraking met een kryptoniaans kristal.

7. Jinx
Wat krijg je als een bookie mensen kan beinvloeden? Opzette sportwedstrijden en masse natuurlijk. Tot overmaat van ramp neemt Clark deel aan één van die wedstrijden.

8. Spell
Drie vroumen die in de 17e eeuw veroordeeld werden voor hekserij nemen bezit van de lichamen van Lois, Lana en Chloe.

9. Bound
Lex wordt van een moord beticht en Clark helpt hem uit de nood, maar ook dat heeft zijn gevolgen.

10. Scare
Nadat Luthercorp een giftige stof dumpt, beginnen de inwoners van Smallville spontaan te hallucineren.

11. Unsafe
Alicia is terug en ze gebruikt haar superkrachten om Clark te verleiden... al helpt een ongezonde dosis rood kryptoniet ook natuurlijk.

12. Pariah
Alicia manipuleert Clark zodat Chloe zijn geheim zou moeten ontdekken en wie is er nu beter geschikt om Clarks geheim aan de grote klok te hangen dan Chloe?

13. Recruit
Clark wordt benaderd door Metropolis U, een topsportclub. Clarks beslissing wordt echter zwaar beinvloed door één van de andere spelers die zijn bovenmenselijke krachten maar al te graag uitbuit.

14. Krypto
Lois' hond blijkt eerder Superdog te zijn dan eenieders favoriete viervoeter. Oorzaak? Luthercorp natuurlijk.

15.Sacred
Een ongeluk komt nooit alleen: Jason én Lex gaan op zoek naar een mysterieus voorwerp van Kryptoniaanse oorsprong in China. Clark en Lana volgen hen op de voet.

16. Lucy
Lois' zus Lucy Lane komt op bezoek. Zelf beweert ze op vakantie te zijn, maar niemand lijkt dat te geloven.

17. Onyx
Een labexplosie splitst Lex in zijn normale en kwaadaardige alterego. Raad eens wie de bovenhand krijgt?

18. Spirit
Een auto-ongeval in een met kryptoniet gevulde kloof heeft als gevolg dat een wannabe prom queen over de kracht beschikt andere lichamen over te nemen.

19. Blank
Wanneer Clark zijn geheugen verliest, moet Chloe er voor zorgen dat hij zijn mond niet voorbij praat in verband met zijn superkrachten.

20. Ageless
De Kents zorgen voor een kind dat ze in het veld vonden. Maar het kind groeit letterlijk uit zijn kleren.

21. Forever
De laatste schooldag is aangebroken, maar Chloe is nergens te bespeuren. Ze wordt samen met onder andere Lana gevangen houden op een geheime locatie.

22. Commencement
Eigenlijk zou de diplomauitreiking een feest moeten zijn, maar niets is minder waar. Er stevenen meteorieten af op Smallville en iedereen moet geevacueerd worden!

BEELD EN GELUID
Het 4e seizoen alweer, dus ook de 4e keer dat we het beeld en geluid moeten gaan beoordelen. Wanneer de technische kwaliteiten van een releases op zijn minst bedenkelijk te noemen zijn hopen we uiteraard altijd op verbetering. In het tegenovergestelde geval hopen we natuurlijk dat de kwaliteit behouden blijft. Smallville behoort gelukkig tot die 2e categorie en daarbovenop worden we bij dit 4e seizoen ook niet teleurgesteld.

Net als bij voorgaande seizoenen krijgen we anamorfische 1.78:1 transfers voorgeschoteld en net als bij voorgaande seizoen valt daar weinig op aan te merken. Zowel contrast als kleurverzadiging zijn optimaal. Het beeld is haarscherp en van enige vorm van digitaal prutsen aan het beeld (kleurcorrecties, edge enhancement en dergelijke andere, compleet overbodige, rommel) is geen sprake. Wanneer we dan toch willen muggenziften (tja, wat wil je nu hé?) maken we een opmerking over enerzijds de compressieartefacten die al eens de kop durven opsteken en anderzijds over de stevige portie grain die we in de donkerdere scenes te verwerken krijgen. Naast die portie grain kan je haast niet naastkijken, maar of dit je al dan niet stoort ? Hangt waarschijnlijk voornamelijk af van wat voor dvd-kijker je bent. Iemand die gewend is erg veel hedendaagse producties te bekijken zal grain maar een lelijk ding vinden. Ben je daarentegen iemand die graag het verleden induikt en veel producties uit de jaren 30 en 40 verorbert, dan zal grain je lang niet vreemd zijn en zal je het waarschijnlijk ook wel z'n charmes vinden hebben.

In zulke "slechtbelichte" (we zetten dat tussen aanhalingstekens aangezien het uiteraard om een bewuste keuze ging) scenes is het moeilijk grain te voorkomen, maar dat is uiteraard ons probleem niet direct, zelfs wanneer we wel aanzien waardoor die grain veroorzaakt wordt. We willen echter van een mug geen olifant maken en daarom weegt dit ook niet echt zwaar door in onze eindquotering van de beeldtransfer.

De Dolby Surround 2.0-track is ondertussen zowat de standaardtrack van tv-series op DVD geworden. Gezien de beperkte budgetten waarop tv-series draaien hoeft dat niet te verbazen, een 5.1-mix kost immers serieus wat meer geld dan een "ordinaire" 2.0 mix. Niettegenstande zijn er hier en daar uitzonderingen op de regel, uitzonderingen die bovendien meer dan geslaagd te noemen zijn. We denken dan bv. aan Stargate SG-1 (en bijgevolg Atlantis), ook een sciencefiction serie of 24 en Lost, een heel ander genre. Ondergetekende herinnert zich nog goed dat het zefs die 5.1 geluidsbeleving was die ervoor zorgde dat destijds een heuse HT uitgebouwd werd en niet noodzakelijk dat grotere scherm.

Bij Smallville moeten we het dus doen met een simpele-2.0 track. We willen echter niet beoordelen op wat niet aanwezig is en over de-2.0 track mogen we zeker niet klagen. Er wordt optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden van het formaat. De "main titles" van de serie doen nog steeds de koude rillingen over onze rug lopen qua dynamiek en ruimtelijkheid van de soundtrack. Dat wil echter niet zeggen dat we niet meer hopen op een 5.1-track in de toekomst? Of zijn dromen dan toch altijd bedrog?

EXTRA'S
Op het gebied van extras is Smallville nooit een echte hoogvlieger geweest, maar ronduit slecht was het ook nooit. Spijtig genoeg brengt de release van het 4e seizoen geen verandering in die situatie.

Om te beginnen is er de featurette Behind Closed Doors: Inside the Writers Room waarin het creatieve proces achter een aflevering wordt toegelicht, in dit geval de aflevering Forever. Best interessant om zien hoe je nu vanaf niks begint en eindigt met een afgewerkt script. Een tweede featurette draagt de naam Being Lois Lane, wat weinig aan de fantasie overlaat wat betreft de inhoud ervan. In een goeie 10 minuten wordt dieper ingegaan op het personage Lois Lane aan de hand van interviews met de vertolksters van de rol, meerbepaald Margot Kidder (Superman: The Movie), Noel Neill (The Adventures of Superman aka de Tv-serie), Dana Delany (Superman - The Animated Series) en Erica Durance (uit Smallville dus). Wel raar dat Teri Hatcher er niet tussen zit. Dit had gerust langer gemogen !

Naast de featurettes zijn er ook 3 Audiocommentaren beschikbaar, respectievelijk voor de afleveringen Crusade, Run en Spell. Net als bij voorgaande seizoenen gaat het om zeer luchtige tracks die de luisteraar voorzien van de nodige weetjes.

Tot slot zijn er ook nog tal van Deleted Scenes aanwezig. Hoogstwaarschijnlijk sneuvelden deze scenes gewoon omdat de afleveringen te lang werden, ze voegen immers allemaal wel wat substantieels toe. Het ware misschien leuk geweest indien men deze voor de DVD-release weer in de afleveringen gestopt had.

CONCLUSIE
Zelf vonden we Smallville season 4 net iets minder sterk dan de vorige seizoen. Men wist blijkbaar niet echt goed waar men nu met Clark Kent heen moest. Tegen het einde van het seizoen betert dat echter en wanneer we dan eindelijk de laatste aflevering achter de kiezen hadden, waren we alweer razend benieuwd naar het volgende seizoen. Visueel en auditief is alles dik in orde en volledig in lijn met voorgaande seizoen. Spijtig genoeg geld dat ook voor de extras.


cover
Studio: Warner

Regie: Greg Beeman, James Marshall, Pat Williams, David Carson, Paul Shapiro, Jeannot Szwarc, Terrence O'Hara, Brad Turner, David Barrett, Whitney Ransick
Met: Tom Welling, Kristin Kreuk, Michael Rosenbaum, Jensen Ackles en Allison Mack

Film:
7/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
6

Speelduur:
902 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931735896


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Grieks, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Behind Closed Doors: Inside the Writers Room,
• Being Lois Lane,
• Audiocommentary on 3 Episodes,
• Deleted Scenes

Andere recente releases van deze maatschappij