:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SMALLVILLE - SEIZOEN 3
SMALLVILLE - SEIZOEN 3
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2006-09-06
SERIE
In seizoen 3 komt Smallville eigenlijk pas echt op gang. Alle stukjes van de puzzel lijken eindelijk om hun plaats te vallen. Die stukjes vonden we gedurende de vorige 2 seizoenen langzaam maar zeker terug. Hier en daar paste er wel wat in elkaar, maar het groter geheel bleef een mysterie.

We zien Clark steeds meer en meer evolueren naar de man die we ooit zullen kennen als Superman. Datzelfde geldt ook voor Clarks vriend Lex, die langzaam maar zeker begint te lijken op de figuur die we allemaal zo goed kennen. Dankzij de serie heeft alles echter een veel menselijkere kant. Wat we wel spijtig vinden is het feit dat de relatie tussen Clark en Lana tot in het oneindige lijkt uitgerokken te worden. Uiteindelijk weten we allemaal dat dat niets wordt (tenzij ze de Superman-geschiedenis nog eens willen gaan herschrijven natuurlijk), maar toch blijft men het rekken. Die afleveringen en momenten had men veel beter kunnen gebruiken om het grotere mysterie iets verder uit de doeken te doen. Wees echter gerust: er is hoop wat betreft seizioen 4 op dit vlak.

Gelukkig is dit het enige echte euvel in het hele seizoen en kunnen we zonder twijfel stellen dat het 3e seizoen van Smallville nog steeds meer dan de moeite is om te bekijken. Het 4e seizoen zou alvast heel interessant kunnen worden.

AFLEVERINGEN
1. Exile
Onder de invloed van rood kryptoniet raakt Clark in Metropolis verzeild waar hij in contact komt met bepaalde elementen van de criminele onderwereld.

2. Phoenix
Jonathan krijgt van Jor-El tijdelijk superkrachten om Clark te redden, maar daar hangt een prijskaartje aan vast.

3. Extinction
Iemand in Smallville heeft het zo niet op al diegenen die door de meteorieten gemuteerd werden, dus besluit hij maar hen naar de andere wereld te helpen. Dan ontdekt de persoon in kwestie Clark's geheim ...

4. Slumber
Clark wordt in zijn dromen bezocht door een meisje dat om zijn hulp vraagt, samen met Lana trekt Clark op onderzoek uit.

5. Perry
Perry White is in Smallville. Ooit was hij een belangrijk journalist, dan kwam hij Lionel Luthor tegen.

6. Relic
Lana ontdekt een foto uit de jaren '50 waarop Clark staat. Zo lijkt het alleszins, maar Clark weet wel beter, wat deed zijn vader in Smallville?

7. Magnetic
Een van de jongeren op school lijkt een speciale gave te hebben om magnetische velden te beïnvloeden. Wanneer hij die kracht gebruikt om Lana te verleiden is Clark allesbehalve de vrolijkheid zelve...

8. Shattered
Perry bezorgt Lex het bewijs waarmee hij de illegale praktijken van z'n vader aan het licht kan brengen of dat denkt hij toch.

9. Asylum
Lex zit opgesloten in een instelling... maar hij is al druk bezig een ontsnappingsplan te bedenken. Ondertussen ontdekt Clark wat Lionel Luthor echt van plan is.

10. Whisper
Na een ongeval met kryptoniet verliest Clark tijdelijk zijn zicht... net wanneer hij te weten komt dat Pete in levensgevaar is.

11. Delete
Iemand probeert Chloe te vermoorden, maar wie?

12. Hereafter
Een van Clark's medestudenten beweert dat hij de toekomst kan zien. In die toekomst is Lana's leven in gevaar...

13. Velocity
Pete raakt geobsedeerd door street racing en wanneer de zaak verkeerd dreigt af te lopen kan hij enkel Clark nog om hulp vragen.

14. Obsession
Wanneer Clark zijn speciale krachten moet gebruiken voor de ogen van een nieuwe studente lijkt deze allerminst verbaasd te zijn.

15. Resurrection
Jonathan moet een hoogdringende operatie ondergaan wil hij in leven blijven en net op dat moment besluit iemand het recht in eigen handen te nemen en er mee te dreigen het ziekenhuis op te blazen.

16. Crisis
Wanneer Clark de telefoon opneemt hoort hij aan de andere kant van de lijn Lana en plots nadien een geweerschot... wanneer Clark zich echter als de bliksem naar de Talon spoedt, blijkt daar niks aan de hand te zijn.

17. Legacy
Wanneer Lionel z'n halve euro eindelijk begint te vallen komt het tot een confrontatie tussen hem en Dr. Swann.

18. Truth
Wanneer Chloe kryptoniet inademt lijkt ze het vermogen te hebben om iedereen de waarheid laten te vertellen. Haar nieuwe kracht heeft echter een dodelijk prijskaartje.

19. Memoria
Lex probeert zijn verloren herinneringen terug te krijgen dankzij een radicale geheugenbehandeling.

20. Talisman
Wanneer een Kiwatche indiaan een mythisch mes steelt uit "de" grotten, raakt hij er van overtuigd dat hij de legendarische Naman is. Waarom? Het mes geeft hem uiteraard ook superkrachten.

21. Forsaken
Clark besluit om Lana eindelijk zijn geheim te vertellen.

22. Covenant
Wanneer de bloedmooie Kara in Smallville terechtkomt en beweert van Krypton afkomstig te zijn, slaan bij Clark alle stoppen door.

BEELD EN GELUID
Voor een seizoen dat amper 3 jaar oud is verwachten we uiteraard een transfer die nagenoeg vrij is van fouten. Op dat vlak stelt seizoen 3 van Smallville compleet niet teleur. De anamorfe 1.78:1 blinkt op alle vlakken uit. Hier en daar is er wel een compressieartefactje op te merken, dat komt er natuurlijk van als je bijna 3 uur beeldmateriaal op één schijf wil gaan zetten. De gemiddelde kijker zal daar echter weinig of niks van merken. Qua kleurverzadiging, contrast en schaduwdetail haalt de transfer gewoon het onderste uit de kan. Ook op auditief vlak verandert er weinig, net als bij seizoen 1 & 2 krijgen we ook nu weer een Dolby Digital 2.0 track meegeleverd. Het is een erg degelijke track met voldoende spreiding en dynamiek, maar er is zeker nog ruimte voor verbetering. Mogen we ooit nog hopen op een 5.1 track? De serie zou er op tal van momenten dankbaar gebruik van kunnen maken.

EXTRA'S
Allereerst een aantal audiocommentaren op geselecteerde afleveringen: Exile, Truth & Memoria. Vrij luchtige commentaren die je toch geboeid weten te houden, zo hebben we het graag. Heroes Behind the Camera is een ongeveer 30 minuten durende featurette over onder andere de special effects van de serie. Het spreekt bijna voor zich dat dit alles gebeurt aan de hand van interviews en fragmenten. Zoals u wel al kunt raden is Chloe Chronicles II een vervolg op de gelijknamige extra van het 2e seizoen. Ook nu weer gaat Chloe op speurtocht om een mysterie op te lossen. Een keer was leuk, maar zo bijster goed zijn deze filmpjes nu ook weer niet. Tot slot zijn er ook nog een aantal deleted scenes en een easter egg terug te vinden.

CONCLUSIE
In het 3e seizoen van Smallville krijgen de verschillende hoofdpersonages eindelijk wat meer diepgang, al blijft de vraag of daar echt nood aan was? De beeldtransfer is meer dan in orde en ook de geluidstrack stelt niet teleur. Als kers op de taart zijn er ook een aantal leuke extra's toegevoegd.


cover
Studio: Warner

Regie: Greg Beeman, James Marshall, Michael Katleman, Terrence O'Hara, Jeannot Szwarc, Marita Grabiak, David Jackson, Kenneth Biller, Thomas J. Wright, Pat Williams, Miles Millar, John Schneider
Met: Tom Welling, Kristin Kreuk, Michael Rosenbaum, Sam Jones III en Allison Mack

Film:
8,5/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
6

Speelduur:
924 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931397216


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Grieks, Hongaars, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Commentaries on select episodes
• Heroes Behind the Camera
• Chloe Chronicles II
• Deleted scenes
• Easter egg

Andere recente releases van deze maatschappij